Nathalie Keränen kamppailee Suomen ensimmäisestä Miss Rock -tittelistä

Ei mikään Elovena-tyttö

Tampereella asuva Nathalie Keränen päätti alkuvuodesta repäistä oikein kunnolla. Internetin syövereistä tietokoneen näytölle pompannut ilmoitus uudenlaisesta missikisasta vaikutti sen verran kiinnostavalta, että nuori nainen päätti laittaa hakemuksen vetämään.
Ensi viikolla hän on samaisen kilpailun finaalissa. 25-vuotias Keränen haluaa olla Suomen ensimmäinen Miss Rock.
– Olisin periaatteessa voinut harkita osallistuvani myös perinteisiin missikisoihin, mutta olen liian ihastunut tatuointeihin. Enkä ole toisaalta koskaan ollut sellainen Elovena-tyttö, jota tavallisissa kauneuskilpailuissa etsitään, Ylöjärvellä kasvanut nainen toteaa.
Räväkällä asenteella varustettu Keränen on kaikesta huolimatta Miss Rock -finaalin klassisimpia kaunottaria. Kilpasiskoistaan poiketen hänellä ei ole esimerkiksi irokeesia tai kasvolävistyksiä.
– Sen jälkeen, kun kirjoitin Ylöjärven lukiosta vuonna 2006, muutin nopeasti Tampereelle. Viime vuosina olen kuitenkin pariin otteeseen asunut taas Ylöjärvellä, viimeksi puolitoista vuotta sitten, MIss Rock -kruunua havitteleva Nathalie Keränen kertoo.

– Sen jälkeen, kun kirjoitin Ylöjärven lukiosta vuonna 2006, muutin nopeasti Tampereelle. Viime vuosina olen kuitenkin pariin otteeseen asunut taas Ylöjärvellä, viimeksi puolitoista vuotta sitten, Miss Rock -kruunua havitteleva Nathalie Keränen kertoo.

Helsinkiläisen tapahtumayrityksen järjestämä Miss Rock 2013 on tiettävästi Suomen ensimmäinen kauneuskilpailu, jossa missiksi mieliville naisille ei ole asetettu mitään ennakkovaatimuksia. Ikä-, koko- ja luonnollisuusrajat loistavat poissaolollaan, toisin kuin vaikkapa perinteikkäissä Miss Suomi -kilpailuissa.
– Siihen kilpailuun osallistuakseni minulla ei esimerkiksi saisi olla lapsia. Ja sääntöjen mukainen yläikäraja on asetettu 24 vuoteen, kotiäitinä viime ajat ollut Keränen tietää.
Miss Rock -kilpailussa arvostetaan kauneutta, joka herättäisi tavanomaisissa missikisoissa lähinnä paheksuntaa. Tapahtuman nettisivuilla kysytään, miksei maan kaunein voisi olla lävistetty tai tatuoitu. Myös tinkimättömän ja rohkean rockasenteen merkitystä korostetaan sen minkä ehditään.
– Suuntaus näyttäisi olevan sama mallimaailmassakin. Perinteisten kauneusihanteiden valtavirrasta poikkeaminen ei ole enää niin ihmeellistä kuin joskus ennen, Keränen analysoi.
Ajatus siitä, että Miss Rock olisi muiden kauneuskilpailuiden tavoin luomassa lapsille ja nuorille ulkonäköpaineita saa Keräseltä täystyrmäyksen. Hän itse uskoo uudenlaisen kilpailun vaikuttavan asiaan juuri päinvastaisella tavalla.
– Miss Rock on erittäin hyvä lisä missikisatarjontaan siksi, että se korostaa jokaisen vapaata yksilöllisyyttä. Esimerkiksi minulla on kaksi pientä lasta, joille haluan osallistumisellani osoittaa, ettei juuri tietynlaisella ulkonäöllä ja toisten miellyttämisellä ole mitään merkitystä, hän täräyttää.
Harvan missikisan voi sanoa edustavan niin laajaa otantaa suomalaisista kuin Miss Rockin. Finalistikymmenikössä on niin sähköasentajaa, stripteasetanssijaa, kosmetologia, mallia kuin varastotyöntekijääkin. Ikähaarukka on laaja ja vanhin finalisti 34-vuotias.
Yhdistävänä tekijänä kaikilla naisilla on rockhenkisyys. Se ei tässä tapauksessa tarkoita musiikkimakua, vaan pikemminkin näkemystä itsestä osana ympäröivää maailmaa.
– Tällaiselle kilpailulle on ilman muuta tilausta. Rohkea massasta erottuminen hyväksyttiin aikaisemmin lähinnä miehiltä, mutta nykyään se on naisillakin arkipäivää, Keränen pohtii.

Yllättäen kärkisijoille

Miss Rock -kilpailun tarkkoja hakijamääriä ei ole julkisuuteen kerrottu, mutta tiettävästi seula oli tiukka jo alusta alkaen. Loppukilpailupaikasta kisaamaan päässeiden nimet julkaistiin kesäkuussa, ja lopullinen välienselvittely oli vuorossa vajaat kaksi viikkoa sitten Helsingissä.
On the Rocks -rokkibaarissa pidetyssä semifinaalissa jatkopaikan lunasti itselleen kaikkiaan kymmenen naista. Nathalie Keräsen osalta tilanne näytti vielä tapahtuman loppuhetkillä huonolta.
– Yleisö oli saanut äänestää suosikkiaan Facebookissa, enkä ollut siellä kaikkein suosituimpien tyttöjen joukossa, hän kertaa.
– Kaikki yhdeksän minua ennen julkistettua finalistia olivat tykkäysten määrässä ne suurimmat suosikit, vieläpä samassa järjestyksessä. Ajattelin siinä vaiheessa, että finaalipaikka jäisi haaveeksi.
Toisin kuitenkin kävi. Tuomaristo piti tamperelais-ylöjärveläisestä kaunottaresta niin paljon, että hänet nostettiin usean enemmän klikkauksia saaneen kilpasiskon ohi kilvoittelemaan kruunusta.
– Pitää kai sanoa kliseisesti, että hyvältä tuntuu. Ulkonäöllisesti erotun muista finalisteista varmaan sillä, etten ole se kaikkein räväkin rokkimimmi. Olen toki sitä mieltä, että esimerkiksi lyhyet hiukset sopivat naiselle, mutta pitkä tukka on aina ollut oma tyylini, hän hymyilee.
Finaalipaikkojen jakamisen jälkeen kärkikymmeniköstä otettiin uudet promokuvat, mutta muilta osin naisten elämä on jatkunut entisellään. Loppukilpailu käydään toisessa helsinkiläisravintolassa ensi viikon lauantaina, ja siihen asti Keränenkään ei voi muuta kuin odottaa.
– En osaa yhtään sanoa, miten valmistaudun finaaliin. Olen vähän huono jännittämään, ja yleensä saan paniikin vasta aivan loppuhetkillä, neito naurahtaa.
– Perusjuttuja tässä varmaan voi tehdä: katson, että hiusten juurikasvu ei ole ihan hirveä, karvat on ajeltu oikeista paikoista ja niin edespäin, hän virnistää.

”Ei edes tunnu kauneuskilpailulta”

Finaalipaikka Miss Rock -kisassa irtosi rokkaavalla lookilla. (Kuva: Joel Hiljanen)

Finaalipaikka Miss Rock -kisassa irtosi rokkaavalla lookilla. (Kuva: Joel Hiljanen)

Vaikka kaikki finaaliin päässeet naiset ovat räyhäkkään rockhenkisiä, ovat henkilökemiat natsanneet Keräsen mukaan hyvin yhteen. Diivailua tai ylimielisyyttä ei ole esiintynyt juuri ollenkaan.
– Muut tytöt vaikuttivat oikein iloisilta ja rempseiltä. Esimerkiksi promokuvauksissa kukaan ei alkanut vaahdota, jos joku muu sai käyttöönsä juuri ne sponsorikengät, jotka olisi halunnut itse. Se on tosi hyvä juttu.
Kisailijoiden ohella myös tuomaristo on osoittautunut mukavaksi ja reiluksi. Suomen kauneinta rocknaista ovat valitsemassa muun muassa Playboy-malli Nina Cristal, muusikko-toimittaja Wallu Valpio, muotiyrittäjä Susanna Penttilä ja Manzana-yhtyeen laulaja Piritta Lumous.
– Toivon, että voitto on pitkälti kiinni siitä, mitä finalisteilla liikkuu korvien välissä. Ulkonäöllisestihän kenelle vain voi tehdä loppujen lopuksi mitä vain, Keränen heittää.
Voittajalle on järjestäjien mukaan luvassa sponsorilahjoja, lahjakortteja ja monenlaisia työtarjouksia. Keränen haluaa ehdottomasti voittaa, mutta ei ota siitä liikaa paineita.
– Ei minusta edes totta puhuen tunnu siltä, että olisin lähdössä kauneuskilpailuun. Kaverini tulevat ilmeisesti bussilla Helsinkiin kannustamaan minua, eikä mitään bikini- tai uimapukukierrostakaan ole luvassa. Vähän on sellainen fiilis, että olisi menossa hyviin bileisiin, sähäkkä neito sanoo.

+++++
Miss Rock 2013 -kilpailun finaali Helsingissä Bar Bäkkärillä perjantaina 9. elokuuta. Yleisöäänestys avoinna Facebookissa finaaliin saakka.

Nathalie Keränen

• 25-vuotias Miss Rock-finalisti Tampereelta.
• Syntynyt Tukholmassa, asunut 15 vuotta Ylöjärvellä.
• Koulutukseltaan ylioppilas (Ylöjärven lukio, 2006).
• Äitiyslomalla. Aloittaa kiinteistönvälittäjän työt elokuun alussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?