Ensi perjantaina Kurun Kaidankylän työväentalolla järjestetään historialliset ja perinteiset iltamat

”Tervetuloa myös kanta-ylöjärveläiset!”

Vanhaa huvimuotoa herätetään henkiin Kurun Kaidankylän työväentalolla, kun Rientolan virkistystoimikunta sekä Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut järjestävät yhteistuumin iltamat.
   Kurun kulttuurikoordinaattori Paula Nurmi sekä puuhanainen Leena Törmä toivovat, etteivät muinaiset kuntarajat pidättelisi, vaan että väkeä tapahtumaan virtaisi myös kanta-Ylöjärveltä.

Iltamat, nuo 1800-luvulta peräisin olevat valitus-, virkistys- ja sivistystapahtumat, elivät kulta-aikaansa Suomessa ennen viime vuosisadan puoltaväliä.
Tapio Rautavaara ja Reino Helismaa olivat aikansa iltamakuninkaita, jotka kiersivät pitkin Suomenniemeä linja-autoilla sota-ajan jälkeen.
Perinteiset iltamat koostuivat jonkun tähden, esimerkiksi Helismaa – Rautavaaran, konsertista, jonka lisäksi illan aikana joko kuultiin kuplettilaulua tai katseltiin näytelmäkerhon valmistama kappale. Tanssi oli äärimmäisen erottamaton osa iltamia.
Iltamakulttuuri kuoli kuitenkin käytännössä jo 1970-luvulle tultaessa. Asialla olivat televisio sekä maaltapako. Iltamathan olivat käytännössä maaseudun väestön ainoita huvituksia.

Perinteen
vaalimista

Kesäaikaan Kuru on vilkasta kontua. Viime aikoina siellä on juhlittu muun muassa Kuru-viikkoa, mikä onkin Kurun kulttuurikoordinaattori Paula Nurmen mukaan yksi syy, miksi iltamat järjestetään vasta tämän viikon perjantaina.
– Kuru-viikko on äärimmäisen ihana tapahtuma, mutta se on niin tiivis ajanjakso, että ihmiset väsyvät liiaksi, jos vielä jonain iltana tulisivat iltamiin.
Nurmi alleviivaa myös keskustan ulkopuolisten tapahtumien välttämättömyyttä.
– Olen niin kova uudistaja, että haluan kokeilla kaikkea radikaalia. Tapahtumapaletin pitää seurata aikaa ja toisaalta nämä Kurun kirkonkylän ulkopuoliset alueet ovat saaneet olla varsin rauhassa tapahtumien suhteen, hän painottaa.
– Kulttuurisihteeri Minna Vallin oli myötämielinen heti kättelyssä, Nurmi ja Leena Törmä kiittelevät kuin yhdestä suusta.
Tapahtumaympäristönä Kaidankylän työväentalo on mitä parhain.
– Koulu on hirveän kolkko ja tylsä paikka. Tähän saadaan sellaista maalaisromantiikkaa, kun kaikki ovat työväentalolla tiiviisti lähekkäin, Nurmi innostuu.
Idea tapahtuman järjestämisestä kehkeytyi, kun Paula Nurmi ja Sinikka Ojanen pohtivat, missä voisivat esittää Kerttu-näytelmäänsä.
– Sanoin Sinikalle, että autan näytelmän mainostamisessa. Alusta alkaen ajatus oli se, ettei näytelmää esitettäisi ihan kirkonkylällä. Päätin selvittää Kaidankylän työväentalon varaustilannetta. Löysimme sopivan päivän yhteistuumin. Vielä eletään kesää ja ihmiset käyvät Kurussa mökeillään, Nurmi valottaa.
Törmä oli ideasta heti innoissaan. Hänen mielessään oli pitkään itänyt iltama-ajatus.
– Olen monta vuotta sanonut, jos saisimme jonkun näytelmän yhdessä harjoiteltua. Vanhan ajan iltamien pitäminen on ollut pitkään kyllä mielessä, mutta nyt onnistui saada tapahtuma aikaiseksi.
Ohjelmassa on Sirkku Veilahden ohjaama Kerttu, jonka esittää Kurun teatteri-ilmaisun ryhmä.
Myöskään tanssia ei ole unohdettu, sillä vanhan ajan hengen mukaan paikalla on ehta hanuristi.
– Luvassa on mainiota vanhan ajan tanssimusiikkia loistavan hanuristin säestyksellä. Musiikkia ei siis todellakaan soiteta levyltä, Nurmi pukahtaa.
Työväentalo on otollinen paikka esittää hanurimusiikkia, sillä edellisestä iltamakerrasta on vierähtänyt jo vuosikymmeniä.
– No, varmasti hääjuhlissa on hanurilla säestetty, mutta edelliset hanuri-iltamat on pidetty täällä taatusti yli 30 vuotta sitten.
Käytännön järjestelyistä ovat vastanneet sekä kaupunki että Rientolan virkistystoimikunta.
– Kaupungin tarjoama apu on ollut arvokasta. Se on hoitanut tiedottamista sekä ilmoittamista paikallislehdessä ja yhdistänyt näytelmäryhmän tähän. Tällaista yhteistyö saisi aina ollakin, Törmä vinkkaa.
– Rientolan virkistystoimikunta puolestaan vastaa järjestysmiehen hankkimisesta. Yhdistys hoitaa lisäksi buffetin tapahtumassa, Nurmi selvittää.
– Toivotaan, että mahdollisimman moni tulisi mukaan juhlimaan. Se antaisi kipinän järjestää näitä rientoja myös tulevaisuudessa. Pitää muistaa, että Tampereelta Kuruun on sama matka kuin Kurusta Tampereelle, Nurmi naurahtaa.

+++++
Perinteiset iltamat järjestetään Kaidankylän työväentalolla osoitteessa Luoteentie 586 perjantaina 2. elokuuta kello 19 alkaen.
Ohjelmassa on luvassa tanssia sekä Kerttu-näytelmä. Paikalla on myös buffet.

Kurun  kulttuurikoordinaattori Paula Nurmi (vas.) ja Kuru-neuvoston puheenjohtaja Leena Törmä odottavat innolla tulevaa viikonloppua ja toivovat, että puutarhakaupunkilaiset olisivat avoimella mielellä liikkeellä.

Kurun kulttuurikoordinaattori Paula Nurmi (vas.) ja Kuru-neuvoston puheenjohtaja Leena Törmä odottavat innolla tulevaa viikonloppua ja toivovat, että puutarhakaupunkilaiset olisivat avoimella mielellä liikkeellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?