Pirkko Pilvisen puutarhan portit aukeavat pian kaikille

Taivaallisen rauhan puutarha

Kun lähestyy Ylöjärven Lakialassa sijaitsevan Pirkko Pilvisen kotia, luulee päätyvänsä keskelle havumetsää. Tunne on puoliksi oikea. Havupuiden keskeltä avautuu kuitenkin näkymä, joka saa lähes hengen salpautumaan. Pilvisen rakkaudella rakentama puutarha on hämmästyttävä keidas keskellä metsää.
Tuttu näky puutarhassa: Pirkko Pilvinen ja täyteen kuormatut kottikärryt.

Tuttu näky puutarhassa: Pirkko Pilvinen ja täyteen kuormatut kottikärryt.

– Tämä on minun taivaallisen rauhan aukioni, jota olen rakennellut nyt kolmisen vuotta, Pilvinen sanoo.
6 000 neliön tontista puolet on todellakin täynnä havupuita, etenkin kuusia. Toinen puolikas on pyhitetty nurmikolle, kukille, hyötykasveille, puille ja pensaille.
Pilvinen jäi eläkkeelle kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen hänen kotinsa puutarha on syttynyt todelliseen kukoistukseen.
– Minun piti keksiä itselleni uusi harrastus, etten ole pelkästään toisten riesana. Minua on aina kiinnostanut luonto ja puutarha. Nyt olen sitten muutaman kesän ajan kaivellut kiviä, laittanut istutuksia ja rakennellut tätä puutarhaa. Vielähän täällä näkyy keskeneräisyys, mutta kun yksin tekee, niin kaikki työt edistyvät hiljalleen, Pilvinen kertoo.
Viherpeukalo kertoo opetelleensa puutarhan hoitoa itsekseen, välillä kantapään kautta.
– Jos kaikki istuttamani kasvit kasvaisivat vielä tänä päivänä, tämä olisi melkoinen paratiisi. Myyrät ja jänikset ovat kuitenkin tehneet tehtävänsä, Pilvinen naurahtaa.

Lapio on tärkein työkalu

Puutarhanhoidossa Pilvistä kiehtoo etenkin se, että oma kädenjälki näkyy nopeasti. Lisäksi moni voimaa vaativa työ pitää kehon kunnossa ja ulkona työskenteleminen auttaa mieltä pysymään virkeänä.
– Olen aina tykännyt hullun lailla lapiohommista. En ole tuonut tänne juurikaan multaa, vaan olen aina kaivanut jostain korkeimmasta kohdasta maata ja sekoittanut siihen erilaisia aineksia, jotta se kelpaa kukkamaalle. Tie on ainoa asia, joka täällä on tehty koneella.
Pilvinen sanookin, että hänen ehdottomasti tärkein työvälineensä on lapio. Myös kottikärryt, harava ja rautakanki ovat usein tarpeen.
– Teen isoja ja yhtenäisiä kokonaisuuksia. Laitan mieluummin yhtä ja samaa kasvia runsaasti kuin montaa eri lajia. Lisäksi tykkään todella paljon kivistä ja puista.
Pilvinen haluaa kuitenkin korostaa, että puutarhan hoito on hänelle vain harrastus. Hän ei vietä puutarhassa jokaista sekuntia, vaan käy myös muun muassa oopperassa ja teatterissa.
– Jonain päivänä saatan touhuta puutarhassa viisikin tuntia, mutta on myös päiviä, jolloin en tee siellä mitään. Täytyy yrittää pitää myös sosiaalinen elämä kunnossa, Pilvinen sanoo hymyillen.

Haasteelliset vuodenajat

Moottorisahataide näkyy joka puolella puutarhaa.

Moottorisahataide näkyy joka puolella puutarhaa.

Pilvisen kasvikeidas muuttuu joka kesä. Tai oikeammin sanottuna se laajenee.
– Parhaillaan työn alla on kivikkopuutarha tuossa talon eteläpuolella. Esimerkiksi juhannusaamuna kahdeksalta rakensin eteläpihalle vievän polun viereen heinäseiväsaidan. Oli upeaa, kun koko muu maailma oli silloin aivan hiljaa. Vain käki kukkui, Pilvinen kuvailee.
Hänen puutarhaansa koristavat kasvien ja kukkien lisäksi lukuisat moottorisahalla veistetyt eläimet. Tästä taiteesta on vastannut Pilvisen poika Juha Käkelä.
Puutarhan erikoisuuksia ovat myös kaunis metsäomenapuu sekä erikoinen havupuu, jonka Pilvinen arvelee olevan äärimmäisen harvinainen visakuusi.
– Lempikasvini on posliinirikko, joka on ehdottomasti kaunein pienistä perennoista. Lisäksi minulla on kannoja, joiden kauniista lehdistä tykkään kovasti, Pilvinen toteaa.
Kesällä puutarha näyttäytyy tietysti kauneimmillaan, mutta silti puutarhaihmisille parasta aikaa taitaa olla kevät.
– Heti, kun ensimmäiset kasvit alkavat vihertää, pitää päästä kaivamaan. Lisäksi minulla on jo tammikuussa puutarhakirjat ja -lehdet pöydällä katseltavana, Pilvinen nauraa.
Suomessa vuodenaikojen raju vaihtelu aiheuttaa tietysti melkoisia haasteita puutarhureille. Pilvinen ei ole siitä kuitenkaan lainkaan harmissaan.
– Syksy on kovin kiireistä aikaa, kun pitää poimia ja säilöä marjoja, ja tehdä puutarhan talvisuojaukset. Itse asiassa kesä on niin rankka, että lopulta syksyllä on ihana päästä huilaamaan.

Hurjan suosittu teemapäivä

Vielä ei ole kuitenkaan lepäämisen aika, päinvastoin. Pilvinen haluaa, että hänen puutarhansa on kauneimmillaan 4. elokuuta. Silloin vietetään valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää. Pilvisen puutarha on tuolloin avoinna ihan kaikille.
– Toivon, että ihmiset tulisivat ja viettäisivät täällä kivan kesäpäivän. Itseäni inspiroi se, että minulla on jokin tällainen päämäärä. Täytyy panna kaikki likoon, jotta tulijoilla olisi jotakin nähtävää, Pilvinen sanoo.
Viime vuonna ensimmäistä kertaa vietetty teemapäivä yllätti suosiollaan. Silloin 300 puutarhakohteeseen tutustui yhteensä 40 000 vierailijaa, eli keskimäärin noin 150 vierasta puutarhaa kohden.
Viime vuonna Ylöjärveltä teemapäivässä oli mukana neljä puutarhaa. Nyt Pilvisen puutarhan lisäksi osallistujalistalla on vain Pinsiön taimisto.
Pirkko Pilvisen puutarha sijaitsee osoitteessa Mannerintie 29, 34110 Lakiala.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?