Siperia kutsuu tänä suvena Hämeenlinnan Kesäteatteriin

Klassikot pakettiin parissa tunnissa

Hämeenlinnan Kaupunginpuiston lauteilla nähdään neljän näyttelijän ja yhden koiran urakoimina 30 kesäteatterin klassikkoa pariin tuntiin puristettuna.
Jorkka Jurtikka (Marika Heiskanen) vokottelemassa Siljaa (Tuukka Huttunen) Hämeenlinnan Kesäteatterin Satoi tai paistoi -esityksessä.

Jorkka Jurtikka (Marika Heiskanen) vokottelemassa Siljaa (Tuukka Huttunen) Hämeenlinnan Kesäteatterin Satoi tai paistoi -esityksessä.

Teatteri Siperian näyttelijänelikko on käsikirjoittanut itse näytelmän Satoi tai paistoi – Tiedän mitä teit viime kesäteatterissa ja vastaa myös sen ohjauksesta.
Piti lähteä Hämeenlinnaan asti tamperelaisen Teatteri Siperian perässä, kun hyväkkäät kehuivat esittävänsä 30 kesäteatteriklassikkoa parissa tunnissa.
Mikäpä siinä, aurinko paistoi komeasti viime lauantaina, Kaupunginpuisto vihersi, ihmiset olivat hyvällä tuulella ja vastaanotto oli yllättävän kansainvälinen: Liljankukka soi kahviossa – espanjaksi!
Vaikka Suomessa pyöriikin 300 kesäteatteriesitystä, Teatteri Siperia ei ole sentään ihan kaikkia niitä pikakelannut omaan versioonsa.
Hirveä pöhinä käy silti lavalla ja laiturilla, kun näyttelijänelikon operoima läpileikkaus suomalaisen kesäteatterin syvimpään olemukseen tuottaa 30 kipaleen kimaran.
Näytelmällisessä potpurissa nähdään muun muassa varastosta esiin kaivettu Kaunis Veera, eläimellinen versio Tuntemattomasta Sotilaasta, Työmiehen vaimon eksyminen Tukkijoelle, sähköistyvän Suomen lopettama Tulitikkuja lainaamassa ja sensuroimattomat kulkuset puskafarssissa Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Artistien elämäntarinat ja musiikkinostalgia -kategoriaan tekijöillä on oma ehdotuksensa starasta, jota ei vielä ole kaluttu loppuun näyttämöillä. Mutta kuka suuruus on saanut kutsun linnaan, sen yllätyksen säästän katsojille.

Esityksessä satoi…

Mikko Bredenberg, Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Mira Taussi ovat itse käsikirjoittaneet ja myös ohjanneet näytelmän.
Satoi tai paistoi on parsittu kokoon sketseistä, vitseistä, slaptick-kohelluksista, mykkäfilmin mainingeista ja muusta läpänheitosta.
Unohtamatta yhtä suulasta savolaisukkoa, joka sai yleisön nauramaan vähän jo kulahtaneellakin vääräleukaisuudella.
Musiikkia esityksessä olisi saanut olla enemmänkin, näyttelijät ovat taitavia laulajia.
Suurin pudottaja -realityohjelma varastoon unohtuneista ex-suosikkihahmoista on mainio idea, jota olisi voinut kypsytellä vielä lisää. Kelpo oivallus on myös Tankki täyteen -sarjan tiivistys.
Tekstissä on kuitenkin paikoin liikaa ilmaa, ja rytmitys voisi olla tanakampi. Iskukyky häviää turhassa pitkittämisessä. Näytelmien juonnot saisivat nekin olla lyhyempiä. Varsinaisessa loppuhuipennuksessakin leikataan turhan syvälle kesäteatterin mies- ja naishahmojen sisimpään. Esitykselle olisi ehkä eduksi, että ohjaaja olisi muu kuin käsikirjoittajatiimi.

…ja paistoi

Hämeenlinnalainen muusikko Oskari Paappanen kurttuineen luo sitä ehtaa kesäteatterin tunnelmaa, kun tango soi.
Sonkajärven poika Tuukka Huttunen on virtuoosimainen savolaisukkojen ja pölhökustaiden esittäjä. Murre on suussa kotonaan, ja lupsakkuus tarttuu katsojaankin.
Hömppä Huttusen kääntöpuoli on herkkä Akseli Täällä Pohjantähden alla -katkelmasta.
Marika Heiskanen on Suomen parhaita naiskoomikkoja. Jorkka Jurtikka ja Kylli-täti ovat vain muutamia osoituksia hänen hykerryttävästä eläytymiskyvystään.
Mikko Bredenbergin Tuntematon Sotilas -variaatio on yllättävä ja liikuttava. Mies myös laulaa Akselin ja Elinan häävalssin värisyttävän tunteellisesti.
Mira Taussi on viinimäisen notkea juontaja Suurin pudottaja -realityohjelmassa.
Ja, kun jälkilöylyissä kuullaan Tuukka Huttusen hurmaavasti tulkitsema Romanssi, arkipäivään istutettuna, on arvioni valmis.
Vähemmän juontoja, sutjakammin vaihtuvia, tanakan pituisia näytelmäpläjäyksiä ja muutama laulunumero lisää – ja se on siinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?