Sauriolle puuhataan uutta elämää

Työväenopisto jätti Saurion rakennuksen viime kesänä. Samaan aikaan kaupunginhallitus päätti niukalla enemmistöllä purkaa rakennuksen ja alkaa valmistella alueen kaavamuutosta – tuloksetta. Talo on kaavalla suojeltu. Hallituksen purkupäätöksen jälkeen sai Rantajätkät ry:n veteraani Ari Kallio ajatuksen, että talo kunnostettaisiinkin kulttuuriympäristöksi, jossa voitaisiin järjestää monenkirjavaa ohjelmaa.
Kaupungin rakennuttamispäällikkö Jukka Nurmi (vas.) ja Rantajätkien pitkäaikainen vaikuttaja Ari Kallio keskustelevat Sauriossa tehdystä sisäilmatutkimuksesta.

Kaupungin rakennuttamispäällikkö Jukka Nurmi (vas.) ja Rantajätkien pitkäaikainen vaikuttaja Ari Kallio keskustelevat Sauriossa tehdystä sisäilmatutkimuksesta.

Soppeenmäessä kököttävä – aikoinaan raittiusseuran talona toiminut – historiallinen rakennus on lyönyt viime aikoina kapuloita kaupungin keskustan kaavoittajien rattaisiin.
Kaupunginhallitus on vuonna 2012 esittänyt rakennuksen purkamista. Talo on kuitenkin kaavalla suojeltu, joten purku ei tule kysymykseen.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen pitää hyvänä ajatusta siitä, että talo palautettaisiin alkuperäiskäyttöönsä.
– Rakennuksen historiallista taustaa vasten olisi erinomaisen arvokasta, että talon mahdolliset kulttuurilliset käyttösuunnitelmat selvitettäisiin perin pohjin.

Ratkaisu sisäilmaongelmille

Sauriolla on pitkä kulttuuritausta. Viime vuonna Ylöjärven Työväenopisto hyvästeli talon ja muutti Koulutuskeskus Valoon.
Pitkän linjan Rantajätkä-aktiivi Ari Kallio otti Saurio-asian esille alkuvuodesta yhdistyksen piirissä, ja viime viikolla tehtiin jo katselmuksia rakennusvanhukseen.
Hän peräänkuuluttaa kuitenkin, ettei yhdistyksen sisällä ole tehty vielä virallisia linjauksia talon kunnostamisen suhteen.
– Nämä ovat vielä irrallisia hahmotelmia, mutta ehkä kesän mittaan saamme päätöksiä aikaiseksi, Kallio huomauttaa.
Katselmustilaisuudesta päällimmäisenä mieleen jäi ajatus, että talosta olisi vaikka mihin.
– Pintapuolisesti talo näytti loistokkaalta. Ilmanvaihtoremontti on kuitenkin edessä, Kallio raportoi.
Talon kunnosta on tehty kuntoarvio.
Kaupungin rakennuttamispäällikkö Jukka Nurmi vahvistaa, että suurin käyttöön liittyvä ongelma on sisäilma.
– Terveystarkastaja on asettanut ilmanvaihdosta johtuen rajoitteen, ettei täällä saa oleskella kuin kourallinen ihmisiä kerrallaan.
26 Saurio 1– Kaupungin oman arvion mukaan kunnostustyöt maksaisivat 700 000–900 000 euroa. Yritämme ratkaista ongelman lisäämällä ilmanvaihtoa vaikkapa pinta-asennuksilla. Nyt etsimme talon piirustuksia ja teemme oman kustannusarviomme, Ari Kallio kertoo.
– En käsitä, miten kaupunginhallitus luovuttaisi tämän kaltaisen arvorakennuksen purettavaksi. Teemme kaikkemme, jotta saisimme säilytettyä historiallisesti sekä kulttuurisesti arvokkaan rakennuksen. Toivomme tukea myös kaupungin puolelta. Esimerkiksi vuokran on oltava järkevä suhteessa muihin kuluihin, jotta voisimme toimintaa käynnistellä, Kallio sanoo.
Jukka Nurmi toteaa lyhyesti, että Saurio on suuri taloudellinen rasite kaupungille.
– Kaupungin intressi on päästä eroon koko rakennuksesta joko myymällä, vuokraamalla tai purkamalla. Rakennuksen käyttökulut ovat niin korkeat, ettei kaupungin ole järkeä pitää sitä yllä.
Myös rakenteellisia muutoksia tulisi tehdä, mikäli rakennus muutettaisiin kulttuuritaloksi. Kalliolla on aimo liuta ideoita, kuinka taloa voitaisiin muuttaa.
– Talon sisältä purettaisiin jokunen väliseinä – ei mitään isompaa. Pääasia on, että talo palvelisi tapahtumakäytössä mahdollisimman hyvin. Tästä johtuen salia yritettäisiin laajentaa seiniä siirtämällä.
– Täten saataisiin iso, klubityylinen tila, jossa voitaisiin järjestää esimerkiksi bänditapahtumia nuorille. Yläkerran sekä runsaiden toimistotilojen vuokraaminen kulttuuriyhdistyksille, joilla ei ole omaa toimitilaa, saattaisi olla mahdollista, Kallio valottaa suunnitelmia.
Pirkanmaan ELY-keskuksen Kantri ry myöntää yleishyödyllisiin projekteihin rahaa. Rantajätkille taho on tuttu.
– Olemme saaneet rahoitusta Kantrilta aiemmin, ja mahdollisesti voisimme hakea rahaa tähänkin projektiin. Aika kuitenkin näyttää, miten etenemme asiassa ja hankimme varoja projektia varten, Kallio aprikoi.

Saurio kulttuuritaloksi

Rantajätkät tutustui muun muassa talon kellariosaan. – Hyvältä täällä näyttää, Ari Kallio tuumii.

Rantajätkät tutustui muun muassa talon kellariosaan. – Hyvältä täällä näyttää, Ari Kallio tuumii.

Ari Kallion mukaan tapahtumat eivät rajoittuisi ainoastaan nuorten tapahtumiin.
Sauriosta on tarkoitus tehdä kaikenlaiseen käyttöön soveltuva kulttuuritalo.
– Esillä on ollut idea, että ohjelmarepertuaaria laajennettaisiin teatterimaailman – myös lastenteatterin – puolelle. Yhdistyksen sisällä on jopa lähdetty synnyttämään teatterikerhoa. Ensimmäinen kappalekin on jo valittu.
– Saliin asennetaan kiinteät äänentoistolaitteet, joten tapahtuman järjestäminen siellä olisi tulevaisuudessa vaivatonta. Salistahan löytyy iso lava sekä takahuonetilat jo valmiiksi, Kallio summaa.
Mies on suunnitellut rakennukselle jo suuren määrän käyttötarkoituksia.
Hän uskaltaa arvioida, että mikäli kaikki menee niin kuin on suunniteltu, toiminta voisi startata jo ensi talvena.
Poissuljettua ei ole myöskään tulevien tapahtumien järjestäminen pihamaastossa.
– Pääajatus on kuitenkin, että talon sisätiloja käytettäisiin mahdollisimman hyvin kaikkien paikallisten kulttuuritoimijoiden kesken hyödyksi, Kallio toteaa.
– Yhdistys toimisi koko talon käyttö- ja kunnossapitovastaavana, hän lisää.

Jere Paldanius

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?