Vapriikin suuri koitos

Terrakottasotilaat tulivat Tampereelle

Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shihuangdi rakennutti itselleen vähän tavallista järeämmän hautamuistomerkin. Keisarin hautaa vartioinut tuhansien terrakottasotilaiden armeija tuli nyt visiitille Tampereelle.
Terrakotta-armeijaan kuuluu noin 7 000 soturia. Sotilaat kantoivat oikeita pronssisia aseita. (Kuva: Vapriikki)

Terrakotta-armeijaan kuuluu noin 7 000 soturia. Sotilaat kantoivat oikeita pronssisia aseita. (Kuva: Vapriikki)

Pari vuotta sitten ystäväni tahtoivat vimmatusti matkalle Tukholmaan. Sinne ei vetänyt shoppailu tai laivan huvit vaan Itä-Aasian museossa esillä olleet terrakottasotilaat. Maailmankuulu savipatsaiden armeija on harvoin liikahtanut kotimaansa Kiinan ulkopuolelle, mutta silloin se oli kerrankin lähellä. Tilaisuus tuntui ainutlaatuiselta.
Tänä kesänä käy niin hyvin, että soturit tulevat vielä lähemmäs. Armeija nähdään jo toistamiseen Pohjoismaissa, nyt Tampereella.
Vapriinkin näyttely Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet avautuu tänä perjantaina.

Ei ihan tavallinen hautamuistomerkki

Terrakotta-armeijaa on sanottu maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, ja se kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Osa savipatsaista on luonnollista kokoa, osa puolen metrin korkuisia. Kokonaisuuteen kuuluu myös hevospatsaita.
Soturipatsaiden takana ollut Kiinan ensimmäinen keisari, Qin Shihuangdi (259−210 eaa.) on yksi historian vaikutusvaltaisimmista hallitsijoista. Hän yhdisti seitsemän sotivaa valtiota yhdeksi valtavaksi keisarikunnaksi. Hän alkoi myös rakennuttaa Kiinan muuria, yhtenäisti mitta-, paino- ja rahajärjestelmän, kehitti liikennejärjestelmiä, rakensi asevelvollisuuteen perustuvan armeijan ja loi näin monin tavoin perustaa nykyiselle Kiinalle.
Valta taisi kihahtaa Qin Shihuangdin hattuun. Kuoleman jälkeiseen elämään hän nimittäin varustautui rakennuttamalla hautakammion, jossa häntä vartioi noin 8 000 sotilaan terrakotta-armeija.
Soturipatsaat löydettiin vasta vuonna 1974.
− Terrakotta-armeija on joka museon unelma, ja on kunnia saada tämä hieno kokoelma meille, Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi sanoo.

Uusia löytöjä tehdään yhä

Hautakompleksissa arvioidaan olleen sotilaita ja hevosia yhteensä jopa 9 000. Haudanvartijoiden ja keisarin pronssivaunujen lisäksi Vapriikissa voi tutkailla muita hautalöytöjä ja keisarien aarteita Qin- ja Han-dynastioiden ajalta. Esille tulee muun muassa kallisarvoisia jade-, kulta- ja pronssiesineitä. Hautakammiosta löytynyt esineistö antaa monipuolisen kuvan ajan elämästä.
Kaivaukset jatkuvat yhä. Viime vuosikymmenien arkeologisissa tutkimuksissa haudasta on löydetty esimerkiksi pronssisia lintuja ja kivihaarniska.

Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet -näyttely Vapriikissa 14.6.−1.12.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?