Sysmän lentoturmassa puhuttanut tv-uutisten ”lentävä härveli” on Jarkko Vuolteen työväline

Sähkökärpäsestä tuli härkänen

Reilu kuukausi sitten vuorentaustalainen Jarkko Vuolle huomasi olevansa tilanteessa, jota ei ymmärtänyt laisinkaan. Kiireinen media-alan yrittäjä oli hetkeksi istahtanut tietokoneensa ääreen vilkaisemaan internetistä tuoreita uutisia, ja eräs niistä koskettikin häntä.
– Luin, että poliisi pyysi anteeksi Sysmässä medialle esittämiään ampumispuheita. Olin aivan ihmeissäni. En tiennyt mistään sellaisesta, hän äimistelee jälkeenpäin.
Soppa oli syntynyt, kun Neloselle tv-uutismateriaalia kuvaamassa ollut Vuolle käytti työssään kauko-ohjattavaa kuvauskopteria. Rikoskomisario Ville Hahl suuttui tapauksesta niin, että uhkasi julkisesti ampua moiset laitteet jatkossa tylysti alas.
Vuolletta tilanne jo naurattaa. Hänen mukaansa kyse on väärinymmärryksistä ja tietämättömyydestä.
Kun Jarkko Vuolle (vas.) testaa kuvauskopteriaan Ylöjärvellä, kääntyy moni katse taivaalle. Kärpäsen lailla pörräävä ja led-valoja vilkuttava laite herättää huomiota etenkin pimeällä.

Kun Jarkko Vuolle (vas.) testaa kuvauskopteriaan Ylöjärvellä, kääntyy moni katse taivaalle. Kärpäsen lailla pörräävä ja led-valoja vilkuttava laite herättää huomiota etenkin pimeällä.

Tapahtumasarja alkoi, kun ultrakevyt pienkone putosi maahan päijäthämäläisessä Sysmän kunnassa perjantaina kolmas toukokuuta. Poliisin tiedotettua traagisesta tapauksesta alkoi mediaa vyöryä paikalle heti seuraavana päivänä.
– Tulimme Nelosen Uutisten toimittajan kanssa Sysmään hieman puolenpäivän jälkeen. Armeija oli eristänyt onnettomuusalueen, ja meille sanottiin, missä saisimme oleskella, Vuolle muistelee.
Kokenut kuvaaja ei ihmetellyt ohjeistusta, päinvastoin: käytäntö on täysin normaali, jotta tutkinta voisi edetä häiriöittä. Vuolle jäi toimittajan kanssa keräämään uutismateriaalia suljetun alueen ulkopuolelle.
– Zoomin avulla sieltä sai jonkinlaista kuvaa, mutta ei kovin hyvää. Koko uutisinserttiä sillä ei oikein voinut tehdä. Päätin siis kokeilla mukaan ottamaani kuvauskopteria, ylöjärveläinen kertaa.
– Eräs konstaapeli tuli sitten juttelemaan kanssamme leppoisasti niitä näitä, ja mainitsimme siinä kohtaa kuvaamisestamme. Hän otti varmuuden vuoksi yhteyttä esimieheensä – tähän rikoskomisarioon – ja puhelun loppupuolella meille kerrottiin, että esimies olisi ampunut kopterin alas, jos olisi ollut paikalla.
Media-alan ammattilaisina Vuolle ja toimittaja tiesivät, etteivät he riko mitään lakia. Siksi terveisiin oli vaikea suhtautua vakavasti.
– Naurahdimme ihan vitsillä takaisin, että et olisi osunut. Myöhemmin sama komisario julkaisi tiedotteen, jossa hän esitti paheksuntansa ja uhkauksensa kaikelle kansalle.

”Saattoi olla laiton uhkaus”

Komisarion viestistä uutisoitiin nopeasti ympäri Suomen. Aihetta käsittelevissä jutuissa haastatellut journalistiikan asiantuntijat asettuivat puolustamaan Nelosen Uutisten toimintaa ja ihmettelivät, miksi asiasta on edes kohuttu.
Jarkko Vuolle sai pysyä kohun aikana rauhassa. Paikalla olleilta ei kysytty missään vaiheessa mitään, vaan julkinen keskustelu käytiin muualla.
– Kollegoilta sain sellaista palautetta, että ehkä jossain Pohjois-Koreassa olisi oikeus tehdä niin kuin rikoskomisario sanoi. Usean mielestä kyseessä saattoi olla laiton uhkaus, kuvaaja puntaroi.
Vuolteen mukaan poliisin tiedote sisälsi tökeröytensä lisäksi virheellistä tietoa. Nyttemmin moka on ilmeisesti huomattu, koska viralliseen muotoon puettu vuodatus on poistettu Päijät-Hämeen poliisin internetsivuilta.
– Jossain oli sanottu, että häiritsimme tutkintaa. Sehän ei pidä paikkaansa, sillä toimimme jopa yhteistyössä Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa. Sain heiltä sähköpostitse erikseen kiitokset siitä, että tein ylimääräistä työtä ja editoin videomateriaalia myös heidän käyttöönsä, Vuolle hymähtää.
Oikeusjuttua vuorentaustalainen ei aio tapauksesta kuitenkaan missään nimessä nostaa. Sananvapauden rajat hyvin tiedostava freelancer pitää koko kohua niin naurettavana, ettei siitä voi edes hermostua.
– Ainoastaan jotkin nettikeskustelut ottivat päähän. Meitä haukuttiin muun muassa moraalittomiksi ruumiiden ja suolenpätkien kuvaajiksi, mikä ei tietenkään ole totta. Video on vapaasti katsottavissa netissä, ja asian voi tarkistaa sieltä.

Tekniikka yleistä ulkomailla

Oman yrityksensä nimissä töitä monelle tilaajalle tekevä Vuolle on vakiinnuttanut asemansa arvostettuna kuvaaja-ammattilaisena. Esimerkiksi Nelonen kääntyy hyvin usein hänen puoleensa, kun yhtiö tarvitsee kuvamateriaalia Pirkanmaalta tai sen lähialueilta.
– Olin miettinyt kopterin hankkimista jo pitkään, ja puoli vuotta sitten hankin lopulta sellaisen. Näitä saa hyvin varustelluista kuvausalan liikkeistä, hän kertoo ylpeänä.
Maailmalla kovaa vauhtia yleistyneet kuvauskopterit eivät ole vielä kovinkaan tuttu näky Suomen taivaalla. Ehkä osin siksi Sysmän tapauksesta hermostunut rikoskomisariokin kuvaili julkisuudessa sitä lentäväksi härveliksi.
– Tämä ei ole koptereiden kalleimmasta päästä, muttei kuitenkaan mikään lelu. Arvokkaimmat laitteet maksavat kymmeniätuhansia euroja, itse vajaat 1 500 euroa työvälineeseensä tähän mennessä käyttänyt Vuolle hymyilee.

Tältä näyttää Vuorentaustan kaupunginosa ilmasta käsin. Julkisia paikkoja saa lain mukaan kuvata vapaasti, kenenkään estämättä. Onnettomuuspaikoilla viranomaisilla on oikeus rajata tutkimuksiin tarvitsemansa alue työn sujuvuuden vuoksi, mutta kuvaamista hekään eivät voi kieltää. (Kuva: Jarkko Vuolle)

Tältä näyttää Vuorentaustan kaupunginosa ilmasta käsin. Julkisia paikkoja saa lain mukaan kuvata vapaasti, kenenkään estämättä. Onnettomuuspaikoilla viranomaisilla on oikeus rajata tutkimuksiin tarvitsemansa alue työn sujuvuuden vuoksi, mutta kuvaamista hekään eivät voi kieltää. (Kuva: Jarkko Vuolle)

Jarkko Vuolle

• 35-vuotias ylöjärveläinen media-alan ammattilainen.
• Vuorentaustaan rekisteröidyn yrityksensä Digi-Vuolle Oy:n omistaja.
• Pääasialliset työllistäjät Nelonen ja Yle. Tekee myös jonkin verran yritysvideoita.
• Kuvasi ja leikkasi Nelosen Uutisten toukokuisen jutun Sysmän lentoturmasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?