Yleisurheilumiehillä kovat odotukset kesästä

Tästä kesästä tulee hyvin totutusta poikkeava ylöjärveläiselle kestävyysjuoksijalle Teppo Syrjälälle.
Teppo Syrjälä iloitsee Jarkko Järvenpään noususta kohti kestävyysjuoksun eurooppalaista tasoa, mutta kritisoi kenialaisten – kuvassa Willy Rotich – osallistumista Suomen mestaruuskilpailuihin. (Kuva: Mika Kanerva/SUL:n julkaisut Oy).
Teppo Syrjälä iloitsee Jarkko Järvenpään noususta kohti kestävyysjuoksun eurooppalaista tasoa, mutta kritisoi kenialaisten – kuvassa Willy Rotich – osallistumista Suomen mestaruuskilpailuihin. (Kuva: Mika Kanerva/SUL:n julkaisut Oy).

Syrjälä on juossut peräti 17 peräkkäisissä Kalevan kisoissa, mutta tämänkertaiset mittelöt Vaasassa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna jäävät väistämättä väliin.
– Olen kaksi vuotta taistellut tulehtuneen akillesjänteeni kanssa, mutta aina vain pumpannut itseni keväällä kilpakuntoon. Nyt tuli raja vastaan, sillä jänne leikataan lähipäivinä, joten ratakausi on sitten siinä, Syrjälä kertoo.
Syrjälän ainutlaatuinen sarja on sikälikin hatunnoston arvoinen, että hän on joka ikisenä vuonna Kalevan kisoihin osallistuttuaan palannut kotiin vähintään pistesijan kanssa eli on sijoittunut kahdeksan parhaan joukkoon.
– Kyllä täältä vielä tullaan. Vaasassa olen jo kilpaillut Kalevan kisoissa, mutta Kuopiossa en, ja siellähän ne pidetään ensi kesänä, katonmaalauspuuhista kotoaan tavoitettu Syrjälä suunnittelee.
Toipilaanakin Syrjälä tietysti seuraa tarkasti yleisurheilua ja erityisesti kestävyysjuoksua, joka koki Suomessa viime syksynä kovan mullistuksen, kun moni maajoukkuemies lopetti yhtä aikaa aktiiviuransa.
Syrjälä on samaa mieltä kuin moni muukin: Turun Urheiluliiton paidassa kilpailuihin osallistuvat kenialaiset Lewis Korir ja Willy Rotich eivät auta suomalaista kestävyysjuoksua millään lailla, jolleivät vaihda kansalaisuutta.
– Eihän Korir edes toimi vetoapuna – ainakaan vielä – Jarkko Järvenpäälle tai kumppaneille. Jos hän saa Suomen kansalaisuuden, asia on selvä, mutta ennen sitä hän ei kuulu SM-kilpailuihin.
– Harmittaa erityisesti Kalevan kisoissa sijoille neljästä viiteen juoksevien, pitkään sinnikkäästi yrittäneiden kavereiden puolesta, kun kenialaiset putsaavat palkintopöydän, Syrjälä tuhahtaa.

”Eriksson voi mennä MM-finaaliin”

Tampereen Pyrintöä edustavan Järvenpään puolesta Syrjälä on tietenkin kovasti iloinen, sillä Järvenpää on noussut parissa vuodessa aivan uudelle tasolle. Niin on tehnyt Niclas Sandellskin, jonka Syrjälä uskoo rikkovan
1 500 metrin Suomen ennätyksen tänä vuonna.
Syrjälä arvioi, että kahdella kestävyysjuoksijalla on realistiset mahdollisuudet edustaa Suomea Moskovan MM-kilpailuissa elokuussa. Sandellsin lisäksi katseet kohdistuvat estejuoksija Sandra Erikssoniin.
– Sandran estetekniikkaa on paljon arvosteltu, mutta ei kai se niin kovin huono ole. Hän voi sopivasta alkuerästä vaikka mennä Moskovassa finaaliin, mutta Niclakselle finaalipaikka merkitsisi samaa kuin voitto, sillä vastassa olisi 3.31–3.32:n miehiä.
Esteet ovat olleet Syrjälänkin päämatka, joten hän toivoo hartaasti, että Janne Ukonmaanaho pääsisi vihdoin irti vammakierteestään. Viime vuonna tehdystä isosta jalkateräleikkauksesta toipuneelle Ukonmaanaholle Moskova saattaa tulla liian aikaisin, mutta katseet kannattaakin suunnata jo ensi vuoden Zürichin EM-kilpailuihin.
Entä mitäpä Syrjälä veikkaa Suomen MM-mitalisaaliiksi?
– Pessimisti ei pety, mutta tekee mieli veikata optimistisesti kahta. Keihäästä tulee yksi, mutta olisiko nyt kävelijä Jarkko Kinnusen lopullisen läpimurron aika? Hän on erinomaisessa kunnossa, vaikka keskeyttikin Euroopan cupissa.

Helanoja luottaa Pitkämäkeen

Mitalinhohtoista Moskovan-reissua Suomen maajoukkueelle odottaa myös pitkän linjan heittovalmentaja Erkki Helanoja, joka iloitsee kovasti Tero Pitkämäen paluusta 85 metrin tuloksiin.
– Ne eivät tosin vielä ole paljon mitään sadan metrin miehelle. Niin, niin, sanoin jo monta vuotta sitten, että Pitkämäki on ominaisuuksiltaan ja mahdollisuuksiltaan sadan metrin heittäjä! Helanoja täräyttää.
– On hienoa nähdä, että Teron vauhtijuoksuun on palautunut lähes samanlainen väljyys, jolla hän heitti yli 90-metrisiä kaaria. Näköjään Teron ja hänen valmentajansa Hannu Kankaan piti käydä Tshekissä kuulemassa Jan Zeleznyltä tosiasioita keihäänheittoharjoittelusta.
Helanoja on kritisoinut kuuluvasti suomalaista valmennuslinjaa, joka suosii hänen mukaansa liikaa voimaa. Hän pelkää olympiapronssimitalisti Antti Ruuskasen ajavan itsensä piippuun äärimmäisen kovalla harjoittelulla.
– Seurasin Pajulahdessa, kun Antti teki jopa kolmen tunnin harjoituksia, joissa siirryttiin nopeasti asiasta toiseen. Kunhan ei kävisi niin, että hänen heittonsa alkaa kulkea vasta aivan loppukesästä.
– Joka tapauksessa uskon Pitkämäen tuovan Moskovasta mitalin, sillä hän pystyy taas heittämään 86–89 metriä melkein kilpailussa kuin kilpailussa.
Entä naisheittäjät?
– Jenni Kankaan tilanne näyttää nyt hyvältä. Hänestä taitaa tulla ykkösheittäjämme, Helanoja arvelee.

”Pitkästä aikaa hyvä meininki”

Helanoja valmentaa nykyään keihäänheiton paralympiamitalistia Marjaana Heikkistä sekä kolmea Tampereen Pyrinnön nuorta keihäänheittäjää, joista Hän uskoo riittävän kirjoitettavaa loppukesästä, puhumattakaan parin vuoden päästä.
– Marjaana on hyvä esimerkki urheilijasta, joka kehittyy vielä 45-vuotiaanakin. Siinä saavat kuopiolaiset jääkiekkoilijatkin mennä kokeilemaan hänen kanssaan kädenvääntöä ja toiseksi jäävät, Helanoja virnuilee.
Veteraanivalmentaja on haistellut SUL:n puheenjohtaja- ja valmennusjohtoportaan myllerrysten jälkeen suomalaisen yleisurheilun ilmapiiriä viime talvena ja tänä keväänä varsin tyytyväisenä.
– Pitkästä aikaa hommassa tuntuu olevan hyvä meininki ja järki mukana. Hieno asia, että esiin on noussut pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tapaisia aikuisurheilijoita, joiden ruuvia ei ole nuorena väännetty liian tiukalle. Sen näkee Hanna-Maarin askeleestakin.
– Aitajuoksija Nooralotta Nezirikin pääsi komeasti monelle naisurheilijalle kriittisen 18–20 vuoden iän yli, ja nyt hän voi pystyä vaikka mihin. Miehistä odotan paljon pituushyppääjä Eero Haapalalta, jota pidän aivan supertyyppinä, Helanoja innostuu.

Vielä ehtii mukaan EM-Tampereelle

Ylöjärveläisittäin kesän suurin jännityksen aihe lienee, pääseekö Urheilijoiden Joni Karvinen junioreiden EM-joukkueeseen Rietiin. Muita tarkasti seurattavia paikkakuntalaisia nuoria ovat ainakin kuulamies Tuomas Martin, keihäänheittäjä Juuso Pusa sekä moniottelija Urho Kujanpää.
Pirkanmaalaisittain yleisurheilukesän kohokohta on Tampereella 10.–14. heinäkuuta järjestettävät 22-vuotiaiden EM-kilpailut, joihin tulee yli tuhat osanottajaa, joukossa aivan maailman kärkitason urheilijoita.
EM-kilpailujen onnistunut läpivienti vaatii satojen vapaaehtoisten panoksen. Tarjolla on monenlaista tehtävää myös alle 18-vuotiaille, joten asiasta kiinnostuneiden kannattaa välittömästi ottaa yhteyttä vapaaehtoisten päällikköön Raija Oksaseen esimerkiksi Pyrinnön nettisivuilta www.tampereenpyrinto.fi löytyvällä lomakkeella.