Pelkoina ovat päätöksentekoaseman heikkeneminen ja palveluiden huononeminen

Sote-uudistus uhkaa Ylöjärven hyvää terveydenhuoltoa

Jyrki Kataisen hallituksen ajama sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen uhkaa Ylöjärven kaupungin rakentamaa edistyksellistä sekä asiakaslähtöistä palvelumallia.
Kunnallisneuvos, kaupunginjohtaja Pentti Sivunen vaatii, että mittavalle ja täysin levällään olevalle remontille olisi varattava nykyistä aikataulua väljempi etenemistahti.
Ylöjärvellä on hyvät terveydenhuoltopalvelut. Kaupungin johto pelkää niiden vaarantuvan, jos Ylöjärven kaltainen kaupunki ei saa jatkossa tuottaa palveluja itse. (Kuva: Ville Mäkinen)

Ylöjärvellä on hyvät terveydenhuoltopalvelut. Kaupungin johto pelkää niiden vaarantuvan, jos Ylöjärven kaltainen kaupunki ei saa jatkossa tuottaa palveluja itse. (Kuva: Ville Mäkinen)

Niin kuntajohtajat kuin -päättäjätkin ovat helisemässä maan hallituksen mammuttiuudistusten puristuksessa.
Runsaan 31 000 asukkaan kasvukaupunkia luotsaava Pentti Sivunen kritisoi sitä, että niin kunta- kuin soteuudistuskin ovat hajallaan kuin Jokisen eväät. Epätietoisuus ja erilaiset pelot nakertavat tuhoisasti jokaisen kunnan arjen työtä.
Kaupunginjohtaja odottaa selkeitä ja uskottavia linjauksia, joiden varaan tulevaisuutta voi kestävästi rakentaa.
Sivunen korostaa sitä, että muutokset ovat välttämättömiä.
– Koettu jatkuva kiire ei johda myönteiseen lopputulokseen.
– Vaikeaselkoisesti laaditut esiintulot synnyttävät epävarmuutta.
– Vallitseva kaaos ajan muiden ongelmien kanssa raastaa. Pahimmillaan tilanne johtaa siihen, että motivaatio ja tarmo tehdä jokapäiväistä työtä hiipuu eri toimialoilla, hän varoittaa.

Edistyksellinen malli vaarassa

Kun valtakunnan hallitus niputtaa kunta- ja sote-uudistustaan, menevät jauhot ja vellit sekaisin.
Kunnallisneuvos Sivunen sanoo, että Ylöjärven kaupungissa tehty edistyksellinen ja kansalaisen arkea helpottava sosiaali- ja terveydenhuollon toimintamalli eli innovatiivinen vuosikausien työ on suuressa vaarassa valua hukkaan.
– Surullista valtakunnallisessa sote-uudistuksessa on se, että se pyyhkäisee laudalta kaiken tasokkaasti sekä vastuullisesti tehdyn aiemman työn.
Sivunen korostaa, että voimakkaalla kasvu-uralla jo liki kaksi vuosikymmentä ollut Ylöjärvi on halunnut olla edelläkävijä ja luoda asiakasystävällisiä sekä taloudellisesti edullisia malleja.
– Kokonaisvaltaisesta ajattelusta johtuen kaupungissamme on laadullisesti korkeatasoiset ja taloudellisesti järkevällä hinnalla tuotettavat perusterveydenhuollon palvelut.
– Perusturvajohtaja Kari Virran johdolla olemme avanneet uusia teitä myös asukkaidemme erikoissairaanhoidon palvelujen hankkimiseen. Käytössämme on ollut jo vuosia palvelusetelijärjestelmä, jonka turvin kaupunkilainen voi aidosti valita haluamansa tutkimus- ja hoitopaikan, hän tarkentaa.
Sosiaali- ja terveysuudistuksesta julkisuuteen tihkuavat tiedot heittävät synkän varjon Ylöjärven taivaalle.
– Meidän päätöksentekoasemamme huononee olennaisesti nykytilanteeseen verrattuna, Sivunen avaa seurauksia.
– Lisäksi palvelut heikkenevät merkittävästi totutusta, hän lisää.
Kaupunginjohtajan mukaan valtiovallan suunnitelmat merkitsevät kylmää suihkua Ylöjärvelle, joka on pitänyt asiansa aikaisempien lakien mukaisina.
– Vapaaehtoinen toimintamme kokee tyrmäyksen.

Tampereen askeleet hämärän peitossa

Vaikka Ylöjärvi saisikin oikeuden järjestää perustason palveluja, se joutuisi tekemään yhteistyötä sote-alueensa vastuukunnan kanssa.
– Tämä tarkoittaisi Tampereen kaupunkia, Sivunen suomentaa.
– Emme tiedä, millaisia askeleita Tampere on ottamassa asiakokonaisuuden suhteen. Naapurikaupungin vastuunkantajilla on paljon isoja kysymyksiä, jotka vaativat perusteltuja vastauksia.
– Pelkästään Tampereen kaupunkiseudulla vallitseva realismi heittää ikävän varjon koko sote-hankkeen päälle. Kohtaamme aikataulun ja arjen turvallisen järjestämisen heittämät haasteet.

”Keskusta on luvannut repiä auki”

Pentti Sivunen aistii koko sote-remontin tulevaisuuden hyvin piikkisen tien kulkemiseksi.
– Suomen Keskusta on jo luvannut, että puolue voittaessaan seuraavat eduskuntavaalit repii sote-pakein auki ja tekee uudet ratkaisut, kaupunginjohtaja huomauttaa.
Hän muistuttaa, että valtioneuvosto on heittänyt jälleen pallon kuntakentälle.
– Aikaa on puoli vuotta.
Kaupunginjohtaja harmittelee sitä, että majakat on valaistu heikosti.
– Kunnatkin tarvitseisivat tämänkertaista enemmän kättä pidempää omien kantojensa muosostamiseen. Asiavyyhti on harvinaisen sekava ja vaikea, Sivunen ihmettelee.
Hän ei edes ryhdy arvailemaan sitä, miltä kansakuntaa koskeva asiapaketti maallikosta näyttää.
– Jokainen tarvitsee joskus terveydenhuollon palveluja. Asian tiimoilta käyty vääntäminen jättää varmasti haitallisen jäljen perusturvallisuutta luovaan yhteiskunna peruspilariin, Sivunen pohtii.
Istuvan hallituksen työ on vaikeaa, koska sote-uudistus kiinnostaa jokaista puoluetta.
– Hallitusvastuussa olevat puolueet haluavat luonnollisesti omat tavoitteensa lopputulokseen. Vaatimuksien yhteensovittaminen on johtanut poukkailuun, jota kansalaiset ovat viime kuukaudet saaneet seurata, Sivunen muistuttaa.
– Tärkeintä on pitää mielessä, että sote-hanke on kaikkien aikojen historiallisesti laajin uudistus terveydenhuoltosektorilla.
Kaupunginjohtaja peräänkuuluttaa kaikille yhteiskunnan tasoille tiivistä ja avaraa yhteistyötä, jotta perusterveydenhoidon sekä erikoissairaanhoidon kohtalo saadaan kestävällä tavalla ratkaistua.

Hankkeessa on paljon hyvääkin

– Sote-uudistuksessa on paljon hyvääkin, Pentti Sivunen huomauttaa.
Hänen mielestään esimerkiksi uudistuksen isot pääperiaatteet ovat suurimmaksi osaksi oikeansuuntaisia.
Sivunen nostaa suurennuslasin alle kansalaisten yhdenvertaisuuden.
– Katse kiinnittyy terveysmenojen valtavaan kasvuun. Samaan aikaan julkinen terveydenhuolto on menettänyt ykkösasemansa, kun yksityiset palvelut ovat nousseet kärkisijalle.
– Työikäiset ihmiset ovat hyvässä asemassa, sillä heidän asiansa hoituu pääsääntöisesti työterveyden avulla.
Kaupunginjohtajan mukaan ongelmaksi kohoaa se, että yhteiskunnan heikko-osaiset eivät saa palvelua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?