KIDSing ei tehnyt Oona Pätäristä tähteä, mutta aurinkoinen mutalalainen jaksaa yhä haaveilla

Parrasvalot vaihtuvat kesälomaan

Kun sijoittuu kuuden kärkeen yli 1 700 laulajan kilpailussa, täytyy monen nuotin osua kohdalleen. Mutalan kylästä valtakunnalliseen tietoisuuteen ponnistanut Oona Pätäri osoitti MTV3:n KIDSing-ohjelmassa olevansa kiistatta yksi maamme lahjakkaimmista lapsilaulajista.
Vaikka voitto matkasi muualle, ei valovoimainen koululainen myönnä olevansa siitä enää kovin harmissaan.
– Omasta mielestäni onnistuin hyvin. Ja olen tosi iloinen voittajaksi selvinneen Jenni Jaakkolan puolesta. Meistä tuli kisan aikana hyvät kaverit, tyttö hymyilee.
KIDSing-finalisti Oona Pätärin tulevat kuukaudet kuluvat pitkälti kotipihan tutussa riippukeinussa. Kesällä hänen enkelimäistä ääntään voi kuulla ainakin kolmella laivakeikalla ja ensi perjantaina kauppoihin ilmestyvällä kokoelmalevyllä.

KIDSing-finalisti Oona Pätärin tulevat kuukaudet kuluvat pitkälti kotipihan tutussa riippukeinussa. Kesällä hänen enkelimäistä ääntään voi kuulla ainakin kolmella laivakeikalla ja ensi perjantaina kauppoihin ilmestyvällä kokoelmalevyllä.

Pohjoispohjalaisesta Kiimingin taajamasta kotoisin oleva Jaakkola valloitti katsojien sydämet tulkinnallaan Yö-yhtyeen hittibiisistä Rakkaus on lumivalkoinen. Oona Pätärin kappalevalinta oli hieman yllättäen poprock-pumppu Simple Planin Summer Paradise.
– Koska semifinaalissa lauloin suomeksi, halusin tällä kertaa vaihtaa kieleksi englannin. Kappale valittiin viime hetkillä, ja harjoitteluaikaa jäi vain viikko, Oona kertaa jälkikäteen.
Yllättävän valinnasta teki sen poikkeavuus pari viikkoa aiemmin semifinaalissa hurmanneeseen Chisun Yksinäisen keijun tarinaan nähden. Mediassa runsaasti ylistystä keränneen herkän balladiesityksen ei kuitenkaan annettu vaikuttaa Oonan finaalikappaleen valintaan.
– Jos Oona tekisi levyn, niin siinä olisi varmaankin mukana myös tällaisia aurinkoisia sävelmiä. Tärkeintä oli, että tyttö sai esittää sellaista musiikkia, mikä hänestä itsestään tuntuu luontevalta, äiti Marika Pätäri muistuttaa.
Tarkka lopputulos jäi arvoitukseksi, sillä lauantain suorassa finaalilähetyksessä MTV3-kanavalla julkaistiin vain voittajan nimi. Selvää kuitenkin oli, että Oonan laulu vetosi suureen joukkoon suomalaisia.
– Sinussa on muutamia sellaisia ominaisuuksia, joita loistavalta artistilta vaaditaan. Sinä pystyt yllättämään joka kerta ja saat yleisön nauttimaan sekä hymyilemään, päätuomari Antti Tuisku tiivisti suorassa lähetyksessä sadoille tuhansille tv-katsojille.

Itämeri tulossa tutuksi

Täysin vaille palkintoja ei Mutalan alakoulun kuudesluokkalainen suinkaan jäänyt. Hänen semifinaalin jälkeen tähdittämänsä musiikkivideo Yksinäisen keijun tarinasta palkittiin finalistikuusikon parhaana. Av-alan rautaisten ammattilaisten kanssa tehty tunnelmallinen filmi oli pitkälti Oonan itsensä suunnittelema.
– Kävelen videolla metsäpolulla Stansvikin kartanon lähellä Helsingissä. Olisin halunnut videon taustalle kasvamaan kasvin ikään kuin laulun mukana, mutta se ei kuulemma onnistunut niin lyhyessä ajassa, hän naurahtaa.
Palkinnoksi verkkoäänestyksen voitosta koko Pätärien perhe pääsee risteilylle Tukholmaan. Tuleva kesä on mutalalaisille muutenkin meri-ilmantäyteinen: luvassa on kolme keikkaa Baltic Princessillä pitkin suvea.
– Joo, ne risteilyt kulkevat muistaakseni nimellä KIDSing Live ja niissä esiintyvät kaikki finalistit. Me kaikki lasten vanhemmat olemme oikein iloisia siitä, ettei tämä koko kevään kestänyt kokemus lopu kuin seinään. Kyllä tässä ehti jo muihin mukana olleisiin jollain tapaa kiintyä, Marika Pätäri hymyilee.

Valtakunnallinen laulukilpailu oli suuri seikkailu koko Pätärien perheelle. Äiti Marika (vas.) ja isä Sami haluavat kiittää kaikkia, jotka äänestivät ja kannustivat heidän Oona-tytärtään.

Valtakunnallinen laulukilpailu oli suuri seikkailu koko Pätärien perheelle. Äiti Marika (vas.) ja isä Sami haluavat kiittää kaikkia, jotka äänestivät ja kannustivat heidän Oona-tytärtään.

Harrastus jatkuu uudella innolla

Toimittajiin, salamavaloihin ja tv-kameroihin kuluvana keväänä läheltä tutustuneille Pätäreille koitti lauantain KIDSing-finaalin jälkeen jälleen arki. Ylöjärven Uutisten, Aamulehden, Iltalehden, MTV3 Viihteen ja Partio-lehden haasteteltavana vieraillut Oona pakkasi maanantaina reppunsa ja meni kouluun kuin muutkin mutalalaislapset.
Vastaanotto kavereiden keskuudessa oli ilahduttava.
– Kaikki onnittelivat musiikkivideopalkinnon voitosta. Aika harva tuntui olevan surullinen siitä, etten tullut itse kisassa ykköseksi, Oona kiittelee.
Tämän viikon kouluaamut ovat olleet lukuvuoden viimeisiä. Lauantaina edessä on kevätjuhla, jossa Oonan on määrä laulaa. Keikkoja saattaa olla kotimaisemissa luvassa enemmänkin, mutta niistä ei vielä puhuta.
Tärkein pääoma, jonka tyttö kokee massiivisesti seuratusta kilpailusta saaneensa on esiintymiskokemus. Viime syksynä aloitettuja laulutunteja Viljakkalan työväenopistolla on tarkoitus jatkaa, jahka lehdet taas putoilevat puista.
– Sen lisäksi rallattelen tietysti muuten vain, niin kuin tähänkin asti. Sain lauluharrastukseen KIDSingistä tosi paljon uutta intoa, ensi lukuvuonna Moision kouluun siirtyvä 12-vuotias hymyilee.
Isä Sami Pätäri kertoo tyttärensä kisaurakan olleen opettavaista myös vanhemmille. Musiikki- ja tv-bisneksen taustat olivat hänelle ja Marika Pätärille aiemmin lähes täyttä hepreaa, nyt asia on toisin.
– Hienoja kokemuksia tästä tuli meille kaikille. Sanoisin, että jo finaalipaikka oli Oonalle huikea voitto, Sami Pätäri miettii.
Marika Pätärin mielestä on ollut luonnollista tukea omaa lastaan hänen esiintymisviettinsä toteuttamisessa. Kaikesta huolimatta hän on iloinen, että kaikkein suurin julkisuushärdelli on heidän huushollissaan vihdoin ohi.
– Tiedän, että tämä kuulostaa ristiriitaiselta, mutta nyt voin olla taas levollisin mielin.

Oona Pätärin KIDSing-kappaleet:

• Karsinta (Tampere, 26.1): Frida Amundsen – Closer.
• Semifinaali (Helsinki, 5.5): Chisu – Yksinäisen keijun tarina.
• Finaali (Helsinki, 25.5): Simple Plan – Summer Paradise.

Ylöjärvi vahvasti esillä myös kulisseissa

Suurelle yleisölle näkyvin ylöjärveläinen lauantaina päättyneessä KIDSing-ohjelmassa oli finaaliin saakka selvinnyt Oona Pätäri, mutta ainoa puutarhakupunkilainen hän ei show’ssa kuitenkaan ollut. MTV3:n kevään suurtuotannon kulisseissa hääräsi nimittäin aimo liuta muitakin täkäläisiä.
– Meidän vastuullamme oli periaatteessa kaikki, mikä liittyi paikan päällä olevaan tapahtumaan: valaistus, saliääni, livebändin monitorointi ja lava. Tv-tekniikkaan emme puuttuneet, Akun Tehtaan ääniosaston päällikkö Anssi Karjalainen kertoo.
Suorissa lähetyksissä Akun Tehtaan av-ammattilaisia työskenteli kuusi. Rakennustöissä työllistävä vaikutus näkyi luonnollisesti vieläkin laajempana.
– Rakennus- ja asennustyöt aloitettiin viikko ennen ensimmäistä lähetystä. Meidän osaltamme projekti loppui finaalin jälkeisenä päivänä lavan ja tekniikan purkamiseen, Karjalainen kertaa.
KIDSing-ohjelman pr-päällikkönä toimi ylöjärveläinen Taija Holm.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?