Maanmittaustoimisto päivittää kesän aikana peruskartta-aineistoa Ylöjärvellä

Ilman maastotyötä ei synny kunnollista karttaa

Torstai sarastaa ja kello lähenee aamukahdeksaa. Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimiston kartoittaja Jukka Liedenpohja kurvaa Ruovedellä, Kantatie 66:n varrella sijaitsevan puutarhakeskus Kukkapaikan pihaan. On aika hörpätä aamukahvit ja tarkastaa vielä kartasta, mihin suuntaan tänään lähdetään.
Karttaan oli merkitty tälle paikalle sauna. Nyt maan tasalla oleva rakennus poistetaan kartalta. – Ei ollut turha käynti tämäkään, Jukka Liedenpohja toteaa

Karttaan oli merkitty tälle paikalle sauna. Nyt maan tasalla oleva rakennus poistetaan kartalta. – Ei ollut turha käynti tämäkään, Jukka Liedenpohja toteaa

Kukkapaikka on työpäivälle sopiva aloituspiste, sillä se sijaitsee tänä kesänä kartoitettavan alueen keskellä, ainakin melkein. Kukkapaikalta on lyhyt matka niin Ylöjärven pohjoisosiin kuin Ruoveden maastoihin.
Luvassa on hyvin tyypillinen kartoittajan työpäivä. Liedenpohjalla on mukanaan ulkoiluun ja kävelemiseen sopivat maastovarusteet, kartoitusalueen kartta, vedenpitävä merkintäkynä, raaputin sekä kompassi.
– Raaputtimella saan korjattua virheen, jos teen vahingossa väärän merkinnän. Kompassi on puolestaan hyvä olla mukana lähinnä sen vuoksi, että kartan saa tarvittaessa oikeaan asentoon, Liedenpohja selvittää.
Liedenpohjalla on nyt kartoitettavanaan 6 x 6 kilometrin laajuinen alue Ruovedellä. Tällä alueella on lähinnä peltoa, niittyä, metsää, maatiloja ja loma-asuntoja.
– Jatkan tänään siitä, mihin eilen jäin. Eilen lisäsin karttaan muun muassa uuden lomarakennuksen, uuden konevajan, luontopolun pätkän sekä tieosuuksille ilmestyneitä puomeja, kartoittaja kertoo.
Jo 29 vuotta kartoittajan työtä tehnyt Liedenpohja on sitä mieltä, että maastotyö on välttämätöntä hyvän kartan teossa.  Ilmasta käsin ei näe kaikkea. Lisäksi maastossa, tiestössä ja rakennuksissa tapahtuu jatkuvasti muutoksia.
– Ei ole olemassa sellaista tekniikkaa, jonka avulla voitaisiin toimistosta käsin havaita, voiko jotakin tietä ajaa autolla vai ei. Se pitää käydä itse tarkistamassa maastossa, Liedenpohja havainnollistaa.
Uudet tiet, tieluokkien muutokset ja teiden kunto ovat varsin olennaista tietoa. Se tieto pitää saada kartalle.
– Kartasta täytyy voida tarkistaa, onko esimerkiksi kyseessä ajotie vai ajopolku. Ajotiellä voi ajaa helposti autolla, kun taas ajopolulla voi ajaa melkeinpä ainoastaan traktorilla, Liedenpohja kertoo.
Joskus kartoittaja voi tehdä tarvittavat havainnot ja merkinnät autosta käsin, mutta varsin usein hänen on myös jalkauduttava.

Kartoittajan on hyvä käydä kertomassa, millä asioilla hän asukkaiden pihapiirissä liikkuu.

Kartoittajan on hyvä käydä kertomassa, millä asioilla hän asukkaiden pihapiirissä liikkuu.

Joskus esimerkiksi tielle pystytetty puomi estää ajamisen, jolloin tien päässä täytyy käydä kävellen katsomassa mahdolliset muutokset.
– Johonkin mökin viereen on voinut ilmestyä esimerkiksi saunarakennus, joka puuttuu kartalta. Lisäksi voi löytyä rakennus, joka on ollut piilossa metsän siimeksessä ilmakuvauksen aikaan. Kaikkiin uusiin rakennuksiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Rannat lisäävät  kartoittajan työtä

Kartoittaja havainnoi aina kulkusuuntaan katsottaessa tien oikeata puolta. Havainnoitavia asioita olisi liikaa, jos tarkkailun alla olisi yhtä aikaa tien molemmat puolet.
– Joskus maatilojen isännät ihmettelevät, miksi ajan edestakaisin, enkä poikkea tien toisella puolella lainkaan. Myönnän, että se voi näyttää hassulta, mutta kyllä tässä tekemisessä on selkeä logiikka, Liedenpohja kuvailee.
Vaikka kartoittajan työ vaikuttaa kovin yksinäiseltä puurtamiselta keskellä korpea, on Liedenpohja päivittäin tekemisissä kartoittamallaan alueella asuvien ihmisten kanssa.
– Käyn poikkeuksetta kertomassa ihmisille, mitä olen tekemässä. Se vähentää ennakkoluuloja. Tässä työssä täytyy olla sosiaalinen. Ei ihmisten pihoissa voi kulkea mörkönä laput silmillä, Liedenpohja sanoo.
– Tämä on siitä mielenkiintoista työtä, että koskaan ei tiedä kenet tapaa ja mitä näkee. Karhuun en ole kuitenkaan vielä törmännyt, Liedenpohja lisää naurahtaen.
Kartoittajan työ on itsenäistä ja yllättävän rankkaa. Kartoittaja on päivittäin useita tunteja ulkona tekemässä havaintoja, eikä yksikään tie, rakennus tai sähkölinja saa mennä ohi silmien.
Liedenpohjan mielestä mukavinta on se, että työpaikan maisema vaihtuu jatkuvasti.
– On hienoa kulkea luonnossa, kun siitä saa vieläpä palkkaa. Toki joskus sadekelillä saattaa tuntua kurjalta, mutta toisaalta siitäkin osaa jo nauttia.
Parhaimmillaan kartoittaja voi tarkastaa usean kilometrin mittaisen alueen päivässä. Kartoituksen nopeus riippuu kartoitettavasta alueesta. Alue, jossa on vain metsäautoteitä ja peltoja, eikä juurikaan asutusta, on nopeasti kartoitettu.
– Luulisi myös, että vesialueet vähentäisivät työtä, mutta itse asiassa ne lisäävät sitä. Rannoilla on yleensä runsaasti mökkejä ja mökkiteitä. Saariin menemme vasta myöhemmin, kun venekyyti järjestyy, viime vuonna Maanmittauslaitoksen hopeisen ansiomerkin saanut Jukka Liedenpohja kertoo.

Ainoa yhtenäinen Suomen kartta

Karttamerkinnät täytyy piirtää millilleen oikeaan paikkaan.

Karttamerkinnät täytyy piirtää millilleen oikeaan paikkaan.

Jukka Liedenpohja ja muut kartoittajat päivittävät karttoja ilmakuvien pohjalta.
Työssään talojen ja kesämökkien pihoihin poikkeavan kartoittajan tunnistaa Maanmittauslaitoksen työvaatteista sekä autossa olevasta tunnuksesta.
Maastotarkistuksia tehdään noin 5–10 vuoden välein. Määräaikaisten päivitysten lisäksi karttatietoja päivitetään jatkuvasti esimerkiksi kunnilta saatujen tietojen perusteella.
– Meidän on pidettävä kartta mahdollisimman hyvin ajan tasalla, koska se on ainoa yhtenäinen koko Suomen maastoa kuvaava aineisto. Kartasta on paljon apua esimerkiksi kaavoituksessa. Lisäksi sitä käytetään paikkatietosovellusten raaka-aineena.  Kartta toimii myös pohjana pienempimittakaavaisille teemakartoille, kartastopäällikkö Tuomo Lusa Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimistosta kertoo.
Nyt tehtävät päivitykset näkyvät vuoden loppuun mennessä Maanmittauslaitoksen maksuttomassa Karttapaikka-verkkopalvelussa (karttapaikka.fi)
– Tänä päivänä saamme ihmisiltä runsaasti palautetta, kun tarkka kartta on kaikkien nähtävillä. Useimmat yhteydenotot koskevat paikkojen ja teiden nimistöä tai sitä, että rakennukset ja rajat eivät ole kartalla synkronissa, Tuomo Lusa sanoo.
– Toivottavasti palautteita tulee yhä enemmän, koska saamme niistä tarpeellista lisätietoa, hän lisää.

 

Auton merkinnät kertovat, että kartoitus on käynnissä.

Auton merkinnät kertovat, että kartoitus on käynnissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?