Ylöjärveläisvalmentaja Aripekka Pakkanen uskoo Brad De Veluween

Elitloppet kerää takuuvarmasti koko raviurheilevan maailman huomion

Tukholman Solvallassa ratkaistaan ravimaailman yksi arvostetuimmista kilpailuista ensi viikonvaihteessa, kun Elitloppetissa ottavat mittaa toisistaan maailman tämän hetken parhaimmat lämminveriravurit. Kaksiosaisessa kilpailussa on mukana kaksi suomalaisomisteista hevosta eli Brad De Veluwe ja Formula One.
Puutarhakaupunkilainen treenari Aripekka Pakkanen seuraa Elitloppet-raveja tapahtumien polttopisteessä eli Tukholman Solvallassa. Vieressä on ruuna Perceval, joka on osallistunut aiemmin Harper Hanoverin 3100 metrin maratonmatkalle.

Puutarhakaupunkilainen treenari Aripekka Pakkanen seuraa Elitloppet-raveja tapahtumien polttopisteessä eli Tukholman Solvallassa. Vieressä on ruuna Perceval, joka on osallistunut aiemmin Harper Hanoverin 3100 metrin maratonmatkalle.

Elitloppetin suomalaisvaljakoista 5-vuotias huippuori Brad De Veluwe on noussut jo 3- ja 4-vuotiskausillaan legendojen joukkoon. Sen tuntevat kaikki, myös ne, jotka eivät seuraa raviurheilua aktiivisesti.
Brad De Veluwea kutsutaan Suomessa jo tuttavallisesti Bradiksi. Hevonen ja sen taustajoukot ovat ylittäneet uutiskynnykset käytännössä kaikissa medioissa.
Ylöjärveläisvalmentaja Aripekka Pakkanen matkustaa Tukholmaan seuraamaan huikeaa Elitloppet-viikonloppua. Itse asiassa Pakkanen viettää koko viikon Svea Mamman syleilyssä.
– Tallistani starttaa hevosia maanantaina Rommessa ja keskiviikkona Solvallassa. Valmennettavistani Air Gunner oli ehdolla lauantain pitkälle matkalle eli Harper Hanoverin lähtöön, mutta tällä kertaa se ei päässyt mukaan, Pakkanen kertoo.
Ylöjärveläinen ei ole ensimmäistä kertaa Elitloppetia kyydissä.
– Otin tuntumaa legendaariseen kilpailuun ensimmäisen kerran jo 1970-luvun lopussa. Olen nähnyt livenä kaikkiaan reilut parikymmentä Elitloppetia, Pakkanen taustoittaa.
Millainen ravirata Solvalla oli tuolloin 1970-luvulla? Kaikki ravijännärit, jotka ovat vierailleet Elitloppetissa, ylistävät Solvallan tunnelman maasta taivaaseen.
– Fiilis oli jo silloin aivan yhtä mahtava kuin nykyäänkin. Toki rata on modernisoitunut niistä ajoista. Ihmisiä oli valtavasti. Olihan se maalaispojalle melkoinen kokemus. En oikein uskonut, että näin suuria ravikarnevaaleja voi olla edes olemassa. Veikkaan, että juuri tunnelma vetää suomalaisiakin Elitloppetiin.

Kunkkarit on meidän juhla

Ruotsalainen ravijuhla on uniikki tapahtuma, jota tuskin voi kopioida. Eikä sitä tarvitsekaan kopioida. Aripekka Pakkanen kokee, että Kuninkuusravit on kansamme ravijuhla vailla vertaa.
– Mielestäni Kuninkuusravit on Elitloppetin kaltainen supertapahtuma, joskin se ei ole yhtä kansainvälinen. Kunkkareissa on toki samoja karnevaalin aineksia. Ehkä sitten on niin, että lämminverihevonen vetoaa paremmin kansainväliseen raviyleisöön, Pakkanen vertailee.

”Luotan Bradiin”

Aripekka Pakkasen valmentama Air Gunner oli ehdolla Harper Hanoverin lähtöön lauantaisiksi. Tällä kertaa se joutui jäämään rannalle huippumittelöstä.

Aripekka Pakkasen valmentama Air Gunner oli ehdolla Harper Hanoverin lähtöön lauantaisiksi. Tällä kertaa se joutui jäämään rannalle huippumittelöstä.

Huippukilpailussa on mitelty paremmuudesta jo vuodesta 1952 lähtien. Kilpailulla on siis jo yli 60 vuoden historia takanaan. Suomalaisomisteiset hevoset eivät ole vielä koskaan voittaneet Elitloppetia.
Ylipäänsä kilpailuun osallistuminen on sinivalkeilla hevosenomistajilla ollut kiven alla. Edellisen kerran suomalaishevonen nähtiin Elitloppetissa vuonna 2001. Silloin BWT Magic sijoittui karsintalähdössään toiseksi, mutta laukkasi finaalissa kavio-ongelmien vuoksi.
Nyt suomalaisilla on historiallinen tilaisuus korkata Elitloppetin voitto ensimmäistä kertaa, kun superlahjakkuus Brad De Veluwe on viivalla. Aripekka Pakkanen luottaa Bradiin.
– Kilpailu on tietysti kova, mutta mielestäni Brad ei ole yhtään sen huonompi kuin muutkaan Elitloppetissa mukana olevat hevoset. Mielestäni ihan realistisesti katsoen Bradin kuuluu olla Elitloppetissa kolmen parhaan joukossa.
Mistä sitten tulevat kovimmat vastustajat?
– Näkisin, että ruotsalaishevoset ovat hyviä. Teivossa UET-voiton muutama vuosi sitten ottanut Maharajah on tehnyt viime aikoina hyviä esityksiä. Lyhyillä matkoilla pärjäävä Sebatian K on myös vahva voitontavoittelija, Pakkanen analysoi.
Lyhyt matka kelpaa myös Bradille, joten myös muut raviurheilusta tutut tekijät astuvat kuvaan mukaan.
– Menestys riippuu jonkin verran tietysti myös lähtöpaikoista, koska kaikki mukana olevat ovat todella hyviä hevosia.
Elitloppet on kaksiosainen kilpailu, jossa ajetaan 1609 metrin eli yhden mailin mittaisella matkalla ensin kaksi kahdeksan hevosen karsintalähtöä. Näistä karsintalähdöistä neljä parasta pääsee Elitloppetin finaaliin, joka on luonnollisesti myös mailin pikapyrähdys. Tämä merkitsee hevoselle kahta kivenkovaa kilpailua saman päivän aikana. Kuinka tällaiseen mittelöön kannattaa valmistautua?
– Uskoisin, että valmistautuminen Elitloppetiin on samanlaista kuin mihin tahansa muuhunkin suurkilpailuun. Tietysti hevosta yritetään trimmata parhaaseen mahdolliseen iskuun ennen tämäntyyppistä mittelöä. Karsintakilpailun ja finaalin välissä palauttelu nousee tärkeään arvoon.
Ylöjärveläisvalmentaja uskoo, että tämän vuoden Elitloppetin finaalissa mennään todella lujaa.
– Veikkaan, että finaali voitetaan 09,5 molemmin puolin olevalla ajalla.

Kannattaa lähteä

Perinteinen Elitloppet on rahakas kilpailu, jossa paras hevonen kuittaa ykköspalkinnon eli kolme miljoonaa Ruotsin kruunua, joten mistään pikkurahasta Solvallassa ei ajeta. Raviviikonloppu tarjoaa paljon myös muita tasokkaita lähtöjä, joissa on mukana suomalaishevosia.
Pelitarjonta on kuninkaallista. Sekä lauantaina että sunnuntaina pelataan rahakas V75-peli, joissa molemmissa on mahdollisuus päästä miljonääriksi hevosia pelaamalla. Lauantain potti on suurempi, koska silloin on kyseessä jackpot-kierros. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä Elitloppetiin.
– Tunnelma siellä on aivan huikea. Se kannattaa jokaisen kokea ainakin kerran elämässään, vaikka ei olisikaan kiinnostunut raviurheilusta, ylöjärveläinen suosittelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?