Askel kerrallaan kekkereitä kohti

Juhlien valmistelijalla puuhaa riittää, jotta istumapaikkoja on tarpeeksi, kakkua piisaa ja koti tuoksuu puhtauttaan. Valmistuvien juhlat koittavat aivan pian, mutta vielä pirskeitä ehtii valmistella. Juhlasuunnittelija Liisa Päivärinta antaa vinkkejä viime hetkiin.
Jos juhlapöytään haluaa kattaa pöytähopeat, ne on syytä kiillotella hyvissä ajoin ennen kekkereitä. Koska päivänsankari saa aimo kasan kukkasia, kannattaa maljakkoja varata riittävästi pöydille. Lisäksi hamstrattavien listalle kuuluvat jätesäkit ja talouspaperi.

Jos juhlapöytään haluaa kattaa pöytähopeat, ne on syytä kiillotella hyvissä ajoin ennen kekkereitä. Koska päivänsankari saa aimo kasan kukkasia, kannattaa maljakkoja varata riittävästi pöydille. Lisäksi hamstrattavien listalle kuuluvat jätesäkit ja talouspaperi.

Kevään ylioppilaiden ja ammattiin valmistuneiden juhlahumu on jo aivan kynnyksellä.
Muutama päivä sitten lukioille postitetut ylioppilastutkintojen tulokset sinetöivät varmuuden siitä, onko luvassa valmistujaisjuhlia vai ei. Nyt voi siis varmoin mielin järjestää tulevia kestejä.
– Meillä ei ole koskaan käynyt niin, että juhlia ei olisi tullutkaan. Moni vanhempi on myös sanonut, että vaikka lapsi ei pääsisikään kirjoituksista läpi, niin pidetään sitten kesäjuhlat, Ylöjärvellä Lissun Juhlapalvelua pyörittävä Liisa Päivärinta sanoo.
Moni on varmasti haudutellut mietintämyssyjä jo pitkään, mutta yhä on paljon suunniteltavaa ja tehtävää jäljellä. Järjestelyjen alkumetreillä tuskailevienkaan ei ole vielä myöhäistä kaavailla ja toteuttaa pirskeitä – varsinkaan jos juhlat ovat pienet.
Tulevaisuudessa siintävä juhla voi tuntua pippaloiden järjestäjästä yhdeltä suurelta möykyltä, johon on vaikeaa tarttua mistään suunnasta.
– Alkuun kannatta lähteä miettimällä, pitääkö juhlat kotona vai vuokrattavassa juhlapaikassa, Päivärinta neuvoo.
Juhlatilan valinta auttaakin sitten miettimään vierasmäärää.
Kun nämä pari ensimmäistä suuntaviivaa ovat selvillä, suunnitelmia voi ryhtyä miettimään osa-alue kerrallaan.

Iso vierasmäärä kahdessa erässä

Yhdellä kahvinkeittimellä ei välttämättä pärjää. Keittimiä, kannuja ja muita astioita voi lainata vaikka naapurista.

Yhdellä kahvinkeittimellä ei välttämättä pärjää. Keittimiä, kannuja ja muita astioita voi lainata vaikka naapurista.

Vieraat tekevät juhlan.
Niinpä ensi alkuun on suunniteltava vieraslista. Juhlatilan koon ja budjetin lisäksi väkimäärään vaikuttavat järjestäjien toiveet isoista kekkereistä tai pienistä kahvikesteistä.
– Riippuu ihmisen persoonallisuudestakin, haluaako valmistunut olla koko päivän keskipisteenä ja ottamassa ihmisiä vastaan, Liisa Päivärinta miettii.
– Eikös hyvä nyrkkisääntö voisi olla, että kummit ja mummit kutsutaan. Pysyvät sukulaissuhteet kunnossa, juhlasuunnittelija hymyilee.
– Myös vanhempien tuttavia halutaan usein kutsua, sillä lapsen valmistuminen on vanhemmillekin kunnia-asia, hän jatkaa.
– Aika lailla kaikissa tänä keväänä järjestämissämme valmistujaisjuhlissa on noin 70 vierasta. En tiedä, mikä maaginen luku se on. Aika isolta kuulostaisikin jokin sadan ihmisen määrä. Maaseudullahan se tosin onnistuu.
Jos vieraita on tulossa roppakaupalla, Päivärinta vinkkaa jakamaan kyläilijät kahtia.
– Ensimmäiset voi kutsua vaikka kello kahdeksi ja loput kuudeksi.
Vieraat tuskin kuitenkaan tulevat tietyllä kellonlyömällä, joten hetkittäiseen ruuhkaan kannattaa varautua.
Varmaankin valtaosa juhlaisännistä ja -emännistä on jo postittanut kutsut. Se onkin järkevää, jotta mahdollisesti pyydetyt vastaukset ehtii saada ajoissa valmisteluja helpottamaan.
– Vastauspäivämäärän kannattaa olla viimeistään viikkoa ennen juhlia.
Mikään vedenpitävä sääntö ei kuitenkaan määrää, milloin kutsut sopii lähettää. Jos vaikkapa valmistuminen on epävarmaa, voi viime hetkelläkin kutsua vieraita puhelimitse. Tällöin on syytä kuitenkin pitäytyä melko pienissä pirskeissä.

Perussiisti koti kelpaa

Kun juhlat järjestetään kotona, on pesäkolo siivottava ensin juhlakuntoon.
– Liian tarkka ei kuitenkaan kannata olla siivouksessa. Kukaan ei katso, onko jalkalistojen päällä pölyä. Perussiisti, nätti koti on hyvä, Päivärinta rauhoittelee.
Eteinen on siistimisen ydinkohtia.
– Sieltä pois toppakengät ja pilkkihaalarit.
Toisaalta kevään juhlissa ei tarvita lisänaulakkoja, koska kesäaikaan ihmiset pukeutuvat kevyesti.
Toinen tärkeä mopin kohde on vessa.
– Ei jätetä vanhaa käsipyyhettä – ja pyyhkeen voi vaihtaakin päivän mittaan, jos vieraita käy paljon.
Keittiössä tärkeintä on tehdä tasoille tilaa.
– Leivänpaahtimet ja vohveliraudat pois pöydiltä, koska niitä ei juhlassa tarvita.
Päivärinta vinkkaa, että siisti piha ja kukat portinpielessä toivottavat vieraat tervetulleiksi.
Pihakalusteista on syytä pyyhkäistä siitepölyt pois.
Lisäksi on mietittävä, miten huonekalut sijoitellaan ja kuinka ne riittävät.
– Istumapaikkoja kannattaa laskea.
Hyvä sää on helpotus, ilmanherrojen suosiessa kun voidaan ottaa avuksi myös puutarhakalusteet.
Auringonpaisteen varaan ei silti auta rakentaa suunnitelmiaan, sillä koiranilman koittaessa ja tilanpuutteen iskiessä vieraita ei voi kuitenkaan käännyttää ovelta.

Tukeva ateria vai kevyttä kahvittelua?

Istumapaikkoja tulee varata niin, että jokainen vieras mahtuu oleilemaan miellyttävästi.

Istumapaikkoja tulee varata niin, että jokainen vieras mahtuu oleilemaan miellyttävästi.

Mitä sitten tarjoilla? Kunnon ateria vai vain kakkukahvit?
Päivärinta vinkkaa, että tarjoiluja on helppo ryhtyä valitsemaan sen perusteella, mitä astioita sattuu olemaan kaapissa. Mikäli hyllyillä on koko vierasporukan tarpeisiin vain kahviastiasto, saattaa olla paras tyytyä kakkukahveihin ja unohtaa lihapullat.
– Nykyään harvoissa paikoissa on isoa ruokaa, koska vieraat kiertävät monia juhlia.
Toisinaan kaukaa tuleville vieraille kuitenkin tarjotaan ateria ja muu väki kestitään kahvein.
– Silloin on oltava kellonajoista tarkka. On noloa, jos muut ruokailevat ja sitten tupsahtaa joku, jolle ei ole varattu ruokaa.
Erityisruokavaliot kannattaa tiedustella kutsukorteissa.
Päivärinta kehottaa itse kokkaavaa juhlien järjestäjää pelaamaan varman päälle. Jos raaka-aineista on epävarma, on fiksuinta ostaa valmiita erityistuotteita tai ainakin varmistaa vieraalta, mitkä ainekset tälle sopivat.
Jos erityisruokavaliota noudattavia on vain jokunen, kaikista ruokalajeista ei kannata tehdä erikoisversiota. Paras on varata heille muutama oma ruokalaji.
Mikäli juhlassa ei ole tarjoilijaa kertomassa ruokien sisällöstä vieraille, herkkujen viereen voi kirjoitella pieniä infolappusia.
Päivärinta neuvoo etsimään netistä ohjeita, kuinka mitoittaa ruokamäärät vierasjoukon kokoon sopiviksi.
– Mieluummin reilusti kuin liian vähän.
Yli jäänyttä ruokaa voi sitä paitsi popsia seuraavina päivinä tai antaa vieraiden matkaan. Pakastamisessa kannattaa olla tarkka: kerran jäädytettyä ruokaa ei passaa pakastaa toistamiseen.
Ruokaa kannattaa tarjota erä kerrallaan. Heti ei kannata panna esiin kaikkea lämmintä ruokaa jäähtymään ja jokaista kakkua happanemaan. Jääkaappiin onkin raivattava tilaa, jotta sieltä voi täydentää pöydän antimia.
Esillepanossa pieni ja sievä on valttia; kotipöydille harvoin mahtuu valtavia astioita.
– Juomapöytä kannattaa laittaa erikseen.
Pienessä keittiössä buffetpöytä voi vallan hyvin olla seinää vasten. Sitä ei ole aina pakko asettaa keskelle huonetta kierrettäväksi.

Sirkustemppuja ei tarvita

Ohjelmasta on turha ottaa stressiä.
Valmistujaisjuhlissa kuulumisten vaihtaminen ja todistuksen tutkailu ovat useimmiten kiintoisinta puuhaa.
– Harvoin on mitään ihmeellistä. Se toimii ihan kivasti, jos vaikka sukulainen soittelee flyygeliä.
– Trubaduuri voi tulla kalliiksi, jos juhlat kestävät aamusta iltaan.
Usein isä tai äiti pitää maljapuheen tai muistelon.
– Mikään ei ole pakollista. Onnittelumaljat ovat minimi, ja ne riittävät.
Lapsivieraille toki voi varata jotakin puuhaa, ettei pikkuväki tylsisty tai käy levottomaksi. Vaikka lelut tai piirustustarvikkeet ovat oiva valinta.
– Sukulaistytönkin voi pyytää lasten kanssa pihalle touhuilemaan.

Apu on arvossa arvaamattomassa

Yksin ei tarvitse pärjätä. Se täytyy juhlan järjestäjän aina muistaa.
Apujoukkoja voi koota sukulaisista, tutuista ja naapureista. Toki kannattaa pyytää sellaisia, joille kuohuviinipullon avaaminen tai kahvinkeittimen käyttö ei ole ihka uusi juttu.
– Aina kannattaa pyytää apua. On noloakin, jos äiti keittää kahvia ja tiskaa tiskejä eikä ole vieraiden kanssa. Se on superäiti, joka pystyy tekemään tämän kaiken ja vielä emännöimään.
Joskus yrityksestä tilattu apukin voi tulla tarpeeseen.
– Näin voi olla, jos juhlien järjestäjä on epävarma, osaako hän kaikkea. Ja jos on pieni koti, voidaan haluta, että astiat tuodaan ja viedään sitten likaisina pois.
– Vaikka apua tilattaisiin, perheen äiti kuitenkin ottaa viikon loman, Päivärinta naurahtaa ja toteaa, että aikaa uppoaa jo siivoukseen sekä vaatteiden ja kampausten miettimiseen.
Kiitokseksi tuttavapiiristä haalituille apureille riittää vastavuoroinen apu näiden juhlissa tai pieni henkilökohtainen lahja.
– Raha ei ehkä ole edes korrektia, Päivärinta pohtii.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?