Ylöjärven terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti uskoo yhteistyön voimaan

”Yksi plus yksi on hieman enemmän kuin kaksi”

Eläkkeelle jäävää perusturvajohtaja Kari Virtaa Ylöjärven terveys- ja sosiaalipalveluiden johdossa seuraava Anne Santalahti sanoo, että paras lopputulos saadaan tekemällä asioita yhteistuumin.
– Kun osaavat ihmiset pohtivat ja ratkovat ongelmia aktiivisesti yhdessä, saamme aikaiseksi hyviä ratkaisuja, Santalahti linjaa.
Anne Santalahti saa johdettavakseen hurjaa vauhtia kasvavan kaupungin terveys- ja sosiaalipalvelut.

Anne Santalahti saa johdettavakseen hurjaa vauhtia kasvavan kaupungin terveys- ja sosiaalipalvelut.

Turkulaislähtöinen Santalahti on taustansa perusteella varsin pätevä seuraaja Ylöjärvellä suuresti arvostetulle Kari Virralle.
Santalahti valmistui lääkäriksi vuonna 1983. Pari vuotta sen jälkeen hän pääsi Turussa terveyskeskuslääkärin virkaan. Santalahti pätevöityi yleislääketieteen erikoislääkäriksi ja siirtyi vuonna 1993 Hausjärvelle apulaisylilääkäriksi.
Tämän jälkeen hallinnon pätevyyden saavuttanut ja useisiin johtamiskoulutuksiin osallistunut Santalahti palasi kuitenkin Turkuun terveyskeskuksen ylilääkärin sijaiseksi ja lopulta ylilääkäriksi.
Vuonna 2003 alkoi kymmenen vuoden mittainen työrupeama. Sen aikana Santalahti kuului muutostyöryhmään, joka valmisteli Turun sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisen.
Vuonna 2009 Santalahti valittiin Turun yhdistetyn organisaation perusterveyshuollon tulosaluejohtajaksi. Samalla hän toimi terveyskeskuksen vastaavana lääkärinä.
Kun Kari Virran paikka tuli avoimeksi Ylöjärvellä, Santalahti halusi tarttua uuteen haasteeseen. Elämäntilannekin oli oivallinen muutokselle, kun Santalahden tänä keväänä ylioppilaiksi kirjoittavat ja SM-tasolla kamppailulajeissa kilpailevat kaksospojat alkoivat pärjätä yhä paremmin omillaan.
Täten Santalahti pystyi ajattelemaan aiempaa enemmän omaa työuraansa.
– Ylöjärven terveys- ja sosiaalijohtajan virka tuntui todella houkuttelevalta, ja siksi olen onnellinen, että minut valittiin tehtävään.  Tämä on nyt oivallinen haaste, kun työuraa on vielä kymmenen vuotta jäljellä, Anne Santalahti toteaa.
Omien sanojensa mukaan hän saa johdettavakseen erittäin hyvässä tilassa olevat terveys- ja sosiaalipalvelut sekä varhaiskasvatuksen.
– Ylöjärvellä on kehitetty asioita hyvin innovatiivisesti. Perusturvan kaikki osa-alueet ovat hyvällä tasolla. Virran Kari on tehnyt valtavan hyvää työtä. Olen erittäin tyytyväinen, että hän voi perehdyttää minua tehtävään peräti puolentoista kuukauden ajan. Se on melko ainutlaatuista, Santalahti myhäilee.

Iso haaste ei pelota

Yleinen taloustilanne on heikko, ja Ylöjärven kaupungin kassan pohjalla kilisevät viimeiset kolikot. Anne Santalahti tiedostaa, että edessä on vaikeita ratkaisuja.
Kokenutta johtajaa ei silti hirvitä astua uuteen virkaan kasvukaupungissa.
– Totta kai tilanne on sellainen, että piti miettiä, olenko valmis tähän tehtävään. Olen kuitenkin ihminen, joka pitää haasteista. Jo Turussa työskennellessäni tykkäsin erityisesti asioiden mahdollistamisesta, niiden kehittämisestä sekä uusien ratkaisujen etsimisestä, Santalahti kertoo.
– Ehkä se on luonnekysymys, kun haluaa johtajaksi tällaiseen virkaan. Ajattelen, että minulla voisi olla jotain annettavaa. Tällaisessa tehtävässä ei voi lamaantua, vaan pitää pyrkiä viemään omaa ajatusmalliaan eteenpäin kaikissa tilanteissa, terveys- ja sosiaalijohtaja lisää.
Santalahti ei kavahda edes sitä, että hänellä on johdettavanaan reilut 900 alaista. Näin suuren organisaation hallitseminen vaatii vetäjältään venymiskykyä ja oikeita ratkaisuja.
– Kokonaisuuden hallinta perustuu siihen, että eri sektoreilla on hyvät vetäjät. Täällä on kokeneita ja hyviä ihmisiä oikeilla paikoilla. Yksi ihminen ei voi koskaan tehdä kaikkea, vaan asiat ratkaistaan yhteistyöllä.

Kustannukset on pidettävä kurissa

Ylöjärvellä on tähän saakka saatu pidettyä jonot lääkärin vastaanotolle melko lyhyinä.

Ylöjärvellä on tähän saakka saatu pidettyä jonot lääkärin vastaanotolle melko lyhyinä.

Santalahti myöntää, että tiukka taloustilanne sekä Ylöjärven kaupungin verotulojen kääntyminen laskuun sitoo käsiä.
– Investoinnit täytyy tehdä tarkasti oikeisiin kohteisiin, ja erilaisten prosessien on toimittava mahdollisimman oikea-aikaisesti. Kaupunkilaisten vaatimustaso ja kunnan velvoitteet pitää pystyä yhdistämään. Meidän täytyy pyrkiä tietynlaiseen nollasummapeliin.
Santalahti tietää, että Ylöjärvi on muuttovoittoinen kaupunki, jossa on paljon lapsiperheitä. Päivähoitopaikkoja tarvitaan siis valtava määrä.
Tilannetta ei pääse pakoon, koska kansalaisilla on päivähoitoon subjektiivinen oikeus.
Lisähaastetta tuo se, että ikäihmisten määrä kasvaa. Myös heille täytyy löytyä riittävä määrä sopivia hoitopaikkoja.
Ylöjärvi on linjannut, että vanhuksille on voitava tarjota kodinomaisia hoitopaikkoja, joissa on myös riittävästi osaavaa henkilökuntaa.
– Meidän täytynee tehdä joissakin asioissa tiivistä yhteistyötä naapurikaupunkien kanssa. Tietyillä erityissektoreilla olisi varmasti hyvä olla kaupunkien yhteisiä yksikköjä, jotta kustannukset pysyisivät kurissa, Santalahti sanoo.
Hän muistuttaa, ettei kenenkään pidä asua sairaalassa. Se kävisi paitsi asiakkaalle myös kaupungille erittäin kalliiksi.
– Vaarana on se, että ensin asutaan terveyskeskussairaalassa, minkä jälkeen ruuhkautuu erikoissairaanhoito. Siitä tulisi iso lasku.

Lääkäripulaan on löydettävä ratkaisu

Tuore terveys- ja sosiaalijohtaja ei ole kovin innoissaan meneillään olevasta sote-uudistuksesta. Hän varoittaa ajattelemasta niin, että sote-alueen koko olisi ratkaisu kaikkiin ongelmiin.
– Jos koko olisi autuaaksi tekevä asia, suurien kaupunkien olisi pitänyt toimia loistavasti jo tähän saakka. Turussakin kuitenkin nähtiin, että kyse ei ollut alueen koosta. Sielläkin oli pitkät jonot terveyskeskuslääkärille, Santalahti muistuttaa.
Hänen mukaansa sote-uudistuksessa pitäisi miettiä, miten palvelut saadaan järjestettyä mahdollisimman tehokkaasti ja oikea-aikaisesti vastaamaan kaupunkilaisten tarpeita.
– Ihmettelen, ettei sote-suunnitelmien yhteydessä ole puhuttu juuri lainkaan rahoituksesta. Järjestämisvastuu ei ratkaise vaan se, mitä rahalla tehdään. Perustasolle, terveyskeskuksiin, täytyy antaa riittävät resurssit, Santalahti linjaa.
Hän kummeksuu, miksi Suomessa ei seurata muiden Pohjoismaiden mallia. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ihmiset eivät jonota omalääkärille.
– Meillä on liian byrokraattinen terveyskeskusjärjestelmä ja pula terveyskeskuslääkäreistä. Siihen on löydettävä ratkaisu. Perusterveydenhuollon houkuttelevuutta työpaikkana täytyy kohentaa, Santalahti pohtii.
Hän kuitenkin uskoo, että Ylöjärvellä terveys- ja sosiaalipalvelut ovat jatkossakin keskimääräistä paremmalla tolalla.
– Toivon pystyväni vaikuttamaan siihen, että kaupunkilaiset saavat jatkossakin tarvitsemiaan palveluja mahdollisimman jouhevasti ilman ongelmia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?