Valmennuspäällikkö Ville Keskinen haluaa tehdä Uplakersista toimivan kasvattajaseuran

Tiivis yhteistyö tuo parhaan tuloksen

Kun Ville Keskinen pyydettiin Ylöjärven Uplakersin valmennuspäälliköksi tänä keväänä, hän ei heti ymmärtänyt, miten iso savotta olisi edessä. Monessa Ylöjärven ympäristökunnan jääurheiluseurassa on päätoiminen valmennuspäällikkö, mutta Keskinen raataa kiekkoseuran eteen oman työnsä ohessa. Tavoitteet ovat silti korkealla.
Legendaarisen puolustajan Pekka Marjamäen maila tuo Ville Keskisen mieleen paljon muistoja: – Pekka valmensi minua A-junioreissa ja hänestä jäi kovin myönteiset mielikuvat. Sen jälkeen tapasimme monesti ja muistelimme vanhoja. Kunnioitan Pekkaa suuresti.

Legendaarisen puolustajan Pekka Marjamäen maila tuo Ville Keskisen mieleen paljon muistoja: – Pekka valmensi minua A-junioreissa ja hänestä jäi kovin myönteiset mielikuvat. Sen jälkeen tapasimme monesti ja muistelimme vanhoja. Kunnioitan Pekkaa suuresti.

– Valmennuspäällikkö-nimike antaa sellaisen kuvan, että voisin istua toimistossa jalat pöydällä, mutta ei tämä työ ihan sillä tavalla hoidu. Olen lähes joka ilta pari kolme tuntia puhelimessa ja lähestulkoon koko muun vapaa-ajan jäähallilla. Mutta säilyypähän kotona välit kunnossa, kun pysyn sieltä pois, Keskinen nauraa.
Keskinen huomasi heti tehtävänsä alussa ratkovansa seuran sisällä vellovia erimielisyyksiä.  Uplakersin kiekkoväen keskuudessa on esiintynyt jonkin verran muutosvastarintaa.
– Ehkä se hieman yllätti, että yhteistyö on puuttunut lähes kokonaan seuran sisältä. Kaikki ikäluokat ovat tehneet asioita omin päin.
Keskisen ensisijaisena tavoitteena on lisätä yhteistyön määrää.
– Toivottavasti saamme asiat toimimaan aiempaa paremmin, koska lasten parasta tässä ajatellaan. Minä ja varmasti muutkin teemme tätä työtä rakkaudesta lajiin.
Keskinen haluaisi, että jokainen Uplakersin riveissä oleva lapsi saisi pelata itselleen sopivalla tasolla, jotta harrastuksesta tulisi mieluisa, nautinnollinen ja pitkäkestoinen.
– Tavoitteena on tarjota mahdollisimman suurelle määrälle pelaajia peliaikaa omaa tasoa vastaavassa joukkueessa. Ei pitäisi aina katsoa pelaajan syntymäaikaa, vaan pitäisi pystyä tarjoamaan hyville nuorille peliaikaa itseään vanhempien junioreiden kanssa. Toisaalta joku vanhempi  juniori voisi tarvittaessa käydä kokeilemassa pelaamista nuorempien seurassa, Keskinen linjaa.

Harrastuksesta eväitä elämään

Uplakers tarjoaa harrastajille koko pelaajapolun luistelukoulusta jopa edustusjoukkueeseen asti.
Kaikista ei tule NHL-pelaajia eikä edes kiekkoammattilaisia, mutta Ylöjärvellä on mahdollista harrastaa jääkiekkoa korkealla tasolla vaikka koko pelaajauran ajan.
Toki huippulahjakkaille pelaajille on tarjolla mahdollisuus harpata isompiin ympyröihin. Muutenkin lähiseudun seurayhteistyö sujuu mallikkaasti.
– Uplakers tekee yhteistyötä Tapparan, Lempäälän Kisan ja HC Nokian kanssa. Näiden seurojen sisällä pelaajat voivat liikkua vapaasti koko kauden ajan.
– Tarvittaessa saamme lainaksi pelaajia tai voimme lainata pelaajia muille. Lisäksi voin vaikka suositella Tapparaan näytille jotakuta meidän lahjakasta pelaajaa, Keskinen selvittää.
Hän kuitenkin muistuttaa, että Uplakers on ennen kaikkea kasvattajaseura, joka tarjoaa lapsille ja nuorille harrastusmahdollisuuden eri jäälajeissa.
– Esimerkiksi luistelukoulutoiminta on todella tärkeää. Sieltä löytyy aito innostus jääurheiluun.
Keskisen mielestä myönteinen ilmapiiri pitää näkyä kaikessa seuran toiminnassa, sillä Uplakers tekee tärkeää kasvatustyötä.
– Lasten ammatti on leikkiminen. Heillä pitää olla harjoituksissa kivaa. Toki kehitämme lapsia ja nuoria myös urheilijoina, mutta se pitää onnistua hauskan tekemisen avulla. Harrastus ei saa missään vaiheessa tuntua pakkopullalta, Keskinen sanoo päättäväisesti.
Hänen mukaansa urheiluseurassa voidaan tarjota lapsille avaimia elämään.
Yhdessä joukkueessa pyörii kolmisenkymmentä ihmistä, joten lasten ja nuorten sosiaaliset ja ryhmätyötaidot kehittyvät kuin itsestään.
– Nuoren on hyvä olla ennemmin vaikka jäähallilla kuin koulujen pihoilla rikkomassa ikkunoita. Tämä kannattaisi ottaa huomioon myös poliittisessa päätöksenteossa. Jääkiekkoa ja tietysti myös kaikkea muuta urheilua kannattaisi tukea nykyistä enemmän. Se maksaisi itsensä moninkertaisesti yhteiskunnalle takaisin.

Talous on saatava kuntoon

Ylöjärven Uplakersin seuraorganisaatioon kuuluu tällä hetkellä noin 550 aktiivista jäsentä.
Heistä parisataa harrastajaa on jääkiekon puolella, parisataa taitoluistelussa ja kolmisenkymmentä ringetessä. Aikuiset sijoittuvat suurimmalta osin eri toimihenkilötehtäviin.
Kyseessä on kehittyvä seura, jonka pitää kuitenkin elää kädestä suuhun. Rahaa ei ole liiaksi.
– Viime syksynä koko seura oli vaarassa kaatua. Onneksi kaupunki tuli vastaan jäävuorojen hinnoissa. Siitä suuri kiitos. Meidän täytyy jatkossa satsata toiminnan kehittämiseen, jotta talous pysyy kunnossa, Keskinen toteaa.
Yksi suuri apu seuran toiminnalle ovat talkoohenkiset lasten vanhemmat. Valmentajia, joukkueenjohtajia, rahastonhoitajia tai huoltajia ei ole koskaan liikaa.
– Toivon, ettei vanhempi vain kyyditse lasta hallille ja lähde itse Eloon shoppailemaan. Mielestäni urheiluseura on vähän turhan kallis iltapäiväkerho. Jos siis lapsen vanhempi tuntee, että voisi edes jollain tapaa auttaa harjoituksissa, peleissä tai muussa tekemisessä, kannattaa ehdottomasti tulla mukaan toimintaan, Keskinen vinkkaa.

Pelaajaura katkesi yllättäen Norjassa

38-vuotias Ville Keskinen on varmasti täysin oikea mies Uplakersin valmennuspäällikön puikkoihin. Keskisellä on takanaan vankka kiekkotausta, vaikka hän ei aivan isoveljensä Esa Keskisen saavutuksiin ole yltänytkään. Tosin niihin ei ole yltänyt koko maailmassa kovin moni muukaan.
Ville Keskinen pelasi vuodet 1992–1995 Tapparan A-nuorissa ja käväisi myös Tapparan
SM-liigajoukkueen harjoitusringissä. Kaudella 1995–1996 Keskinen kiekkoili Turussa Kiekko-67:ssa ykkösdivisioonaa, jonka jälkeen hän pääsi TPS:n SM-liigaryhmän kesäharjoitusrinkiin, Vladimir Jursinovin oppiin.
Seuraavaksi kaudeksi Keskinen siirtyi Norjan pääsarjaan Manglerudin riveihin. Norjan reissu kuitenkin katkaisi nousussa olleen uran.
– Sairastuin Norjassa krooniseen paksusuolen tulehdukseen ja päädyin tiputukseen Taysiin. Se tavallaan lopetti haaveet ammattilaiskiekkoilusta.
Toivuttuaan Keskinen pelasi yhden kauden kakkosdivisioonaa Hämeenkyrön Hokkareissa ja kuusi kautta Nokian Pyryssä.Kahtena viimeisenä pelivuotenaan Keskinen oli Pyryn kapteeni ja takoi vielä kaudella 2004–2005 huimat 67 tehopistettä 29 ottelussa.
Valmennuskokemusta Keskinen on kerännyt Kooveen apuvalmentajan tehtävistä sekä Ikurin Vireen valmennusryhmästä.
Vaikka Keskinen on hyvin perillä nykyisistä valmennusmetodeista, hän ei juurikaan innostu tämän päivän kiekkotermistöstä.
– Mediassa puhutaan kaikenmaailman pelikirjoista. Olisi joskus hieno nähdä sellainen pelikirja. Mielestäni isäni sanoma perussääntö toimii edelleen: toimita kiekko vastustajan maaliin mahdollisimman pian.
Jääkiekko on  parhaimmillaan silloin, kun tunne ohjaa peliä.
– Tämän kevään SM-liigafinaaleissa nähtiin huikeaa kiekkoa. Iso kunnia ja kumarrus molemmille joukkueille, Keskinen viittaa Ässiin ja Tapparaan.
Valmennuspäällikkö Keskinen toivottaa kaikki jäälajien harrastajat tervetulleiksi mukaan Uplakersin toimintaan. Luvassa on varmasti ikimuistoisia hetkiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?