Fysioterapiassa otetaan isoja askelia Ylöjärvellä

Kävely tuntuu ensi ajatukselta itsestäänselvyydeltä, vaikka sitä se ei todellakaan kaikille ole. Virtsankarkailusta puolestaan kärsii enemmän ihmisiä kuin useimmat osaavat arvata. Ylöjärven Fysikaalisessa Hoitolaitoksessa päätettiin ottaa härkää sarvista ja nostaa kerralla asiakkaiden auttaminen täysin uudelle tasolle.
Fysioterapeutti Raija Niemenpää ohjailee yrittäjä ja kuntosaliohjaaja Tapio Niemenpäätä painokevennetyllä kävelyradalla.

Fysioterapeutti Raija Niemenpää ohjailee yrittäjä ja kuntosaliohjaaja Tapio Niemenpäätä painokevennetyllä kävelyradalla.

Erilaisia fysikaalisia hoitomuotoja tarjoavan ylöjärveläisyrityksen yhden hoitohuoneen kattoon asennettiin hiljattain noin kahdeksan metriä pitkä kisko, josta roikkuu nosturi ja siihen kiinnitetyt henkilövaljaat.
Laitteisto on ensimmäinen laatuaan Ylöjärvellä ja se mahdollistaa painokevennetyn seisonta- ja kävelyharjoittelun.
Uusi laitteisto siis keventää kuntoutujan painoa tukivaljaiden avulla, jolloin huonokuntoinenkin ihminen voi harjoitella turvallisesti ja tehokkaasti kävelemistä tai pelkästään pystyasennossa olemista.
– Laite sopii niille, jotka ovat saavuttamassa tai menettämässä kävelykykyään. Tällaisia voivat olla esimerkiksi neurologisista sairauksista kärsivät, MS- tai Parkinsonin tautia sairastavat, aivohalvauskuntoutujat tai leikkauksista toipuvat asiakkaat, neurologiseen ja ortopediseen fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti Raija Niemenpää kertoo.

Kädet tukemisesta tekemiseen

Valjaat antavat potilaalle vapauden käyttää myös käsiään, jolloin ne vapautuvat tuen ottamisen sijasta muuhun tekemiseen.
Tämän ansiosta kuntoutuja voi esimerkiksi pelata Ylöjärven Fysikaaliseen Hoitolaitokseen hankitulla videopelillä ja harjoitella samalla seisomatasapainoa.
– Kiskon varrelle voidaan sijoittaa kaikenlaista toiminnallista tekemistä, kuten portaalle nousua tai pyykin silitystä seisten.  Vain mielikuvitus on rajana. Tällä hetkellä kiskon toisessa päässä on kävelymatto, jonka nopeutta voidaan säätää kuntoutumisen edistyessä, Niemenpää selvittää.
Hoitolaitoksen asiakas harjoittelee painokevennettyä kävelyä aina yksilöllisen suunnitelman mukaisesti ja ammattitaitoisen fysioterapeutin ohjaamana.
– Aluksi asiakas totutetaan valjaisiin, jotta hän luottaa niihin täysin. Kun vartalon painonsiirto, askellus ja tasapainon säilyttäminen sujuvat hyvin, asiakas saattaa jopa päästä eroon kävelyn apuvälineestään, Niemenpää sanoo.
Kiskon ja nosturin asentaminen oli Ylöjärven Fysikaaliselle Hoitolaitokselle kohtalaisen iso investointi. Se haluttiin kuitenkin tehdä, jotta asiakkaat saisivat parhaan mahdollisen avun.
– Aiemmin asiakkaan kävelyn tukeminen on ollut melkeinpä kiinni siitä, miten pitkään fysioterapeutti on jaksanut tukea ja varmistaa kuntoutujan pystyasentoa, Niemenpää toteaa.
Hänen mukaansa Ylöjärvellä on kymmeniä ihmisiä, jotka tarvitsevat akuutisti apua kävelyn tai pystyasennossa olemisen harjoitteluun.
– Kun mukaan lasketaan vanhukset, jotka tarvitsisivat lisää varmuutta kävelyynsä, puhutaan jo paljon suuremmasta joukosta. Uskonkin, että tästä laitteistosta on tulevaisuudessa hurjasti iloa monelle ihmiselle.

Apua vaiettuun vaivaan

Arja Parkkinen esittelee mittaria, jolla mitataan lantionpohjan lihasten kunto. Lukemat kertovat harjoittelun edistymisestä.

Arja Parkkinen esittelee mittaria, jolla mitataan lantionpohjan lihasten kunto. Lukemat kertovat harjoittelun edistymisestä.

Ylöjärven Fysikaalinen Hoitolaitos ei tyytynyt uudistuksissaan pelkästään kiskoon ja valjaisiin, vaan asiakkaiden palvelua haluttiin laajentaa vielä pidemmälle.
Niinpä yritys kutsui avukseen fysioterapeutti Arja Parkkisen, joka on tutkinut, toteuttanut ja kehittänyt  lantionpohjan fysioterapiaa 1990-luvun alusta lähtien.
Uransa aikana mittavaa kansainvälistä koulutusta saanut ja tutkimusta tehnyt Parkkinen tarjoaa toukokuusta lähtien asiantuntemuksensa ja taitonsa ylöjärveläisten käyttöön.
Lantionpohja on vatsaontelon pohjalla sijaitseva levymäinen, erittäin tärkeä, lihasrakennelma, joka unohdetaan turhan usein.
Ylivoimaisesti yleisin lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöistä on virtsan pidätyskykyongelma. Se on turhaan vaiettu vaiva, joka ei parane itsestään.
– Viidestä kahdeksaan prosenttia suomalaisista kärsii virtsankarkailusta. Eniten ongelmia esiintyy parhaassa työiässä olevien 25–55-vuotiaiden naisten keskuudessa. Heistä noin 20 prosenttia kärsii tästä vaivasta, ja neljä viidesosaa heistä kokee siitä olevan merkittävää sosiaalista ja hygieenistä haittaa, Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutit -yhdistyksen perustajajäsen ja nykyinen kunniapuheenjohtaja Arja Parkkinen kertoo.
Lantionpohjan fysioterapia on vaikuttava hoito kaikissa virtsankarkailun muodoissa. Terapialla on ponnistustyypin virtsankarkailun hoidossa korkean luokan tutkimusnäyttöä. Vaikeissa tapauksissa se toimii myös kirurgian tärkeänä tukena.
Virtsanpidätyskyvyn hoidosta ja ennaltaehkäisystä on olemassa suomalaiset Käypä hoito -suositukset.

Hoidosta on hyötyä kaikille

On syytä muistaa, että lantionpohjan fysioterapialla voidaan hoitaa ja ehkäistä virtsan ja ulosteen pidätyskykyongelmien lisäksi esimerkiksi laskeumia sekä erilaisia kiputiloja ja tuntohäiriöitä. Lantionpohjan kunnolla on tärkeä vaikutus myös ryhtiin.
– Hoito alkaa lantionpohjan lihasryhmän tunnistamisesta. On tärkeää saada suora palaute siitä, mikä potilaan tilanne on. Kun asiakas näkee oman lihaskuntonsa tietokoneen näytöllä, sillä on oleellinen merkitys motivaation nostattamisessa harjoittelun edetessä, Parkkinen todistaa.
Hän muistuttaa, että ikä ei ole este lantionpohjan lihasten kuntouttamiselle.
– Vanhin hoitamani henkilö oli 86-vuotias, ja hän oli tyytyväinen tuloksiin.
Hoitoon kannattaa hakeutua pian ensimmäisten oireiden jälkeen. Lihaskuntonsa voi myös testauttaa. Asiantuntija näkee nopeasti, mikä on potilaan yksilöllinen tilanne ja minkälaista hoitoa tai harjoittelua hänelle voidaan suunnitella.
– Lantionpohjan lihaksia voi harjoittaa myös itse. On kuitenkin tärkeää tietää, mitä tekee. Arvion mukaan noin 40–50 prosenttia naisista ei osaa supistaa oikein. Kannattaa siis käydä asiantuntijan pakeilla, Parkkinen neuvoo.
Lantionpohjan kuntouttamisesta hyötyvät niin naiset, miehet kuin lapsetkin.
– Kaiken kaikkiaan kyseessä on edelleen alihoidettu ja aliymmärretty vaiva, joka on kansainvälisesti luokiteltu sairaudeksi. Kannattaa etsiä apua ongelmaan, joka on hyvin hoidettavissa. Tässä asiassa fysioterapialla on A-luokan näyttö tehostaan, Arja Parkkinen linjaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?