Kunnallisneuvos Tapani Jarva oli Bostonissa, kun koko maailman katseet kääntyivät kaupunkiin

Räjähdykset liippasivat läheltä

”Esko Aho vältti täpärästi Bostonin pommi-iskut”, kirkuivat suomalaiset päivälehdet kilvan kaksi viikkoa sitten. Maratonin maalialueella sattuneiden räjähdysten aikaan Suomen entinen pääministeri oli kuitenkin turvallisesti 690 kilometrin päässä Kanadassa, eikä hänen henkensä ollut liiemmin uhattuna.
Ylöjärveläiselle kunnallisneuvokselle Tapani Jarvalle olisi sen sijaan voinut käydä pahemminkin. Hän kun sattui olemaan samassa kaupungissa, kun useita ihmisiä tappanut terrori-isku toteutettiin Boylston Streetillä.
– Olimme omakotitalossa Burlington-nimisessä lähiössä ja katselimme maratonin maaliintuloa televisiosta, Jarva muistelee tapahtumahetkeä.
Tapani Jarva on arvostettu tekijä ylöjärveläisessä kunnallispolitiikassa. Vuoden 2009 kesäkuussa hän sai muotokuvansa kaupungintalon seinälle. (Kuva: Jaakko Salmela)

Tapani Jarva on arvostettu tekijä ylöjärveläisessä kunnallispolitiikassa. Vuoden 2009 kesäkuussa hän sai muotokuvansa kaupungintalon seinälle. (Kuva: Jaakko Salmela)

Ylöjärveläisen elinkeino- ja kunnalliselämän grand old man Jarva on tottunut Bostonin-kävijä. Itärannikon suuri metropoli on tullut hänelle tutuksi oman jälkikasvun myötä.
– Meillä on siellä tytär, vävy ja kaksi lapsenlasta. Käymme heidän luonaan parisen kertaa vuodessa ja olemme vierailulla kahdesta neljään viikkoa, Jarva kertoo jo vuosia jatkuneista tottumuksistaan.
– Perheen kotipaikka Burlington on suunnilleen Ylöjärven kokoinen lähiö. Matkaa ydinkeskustaan, jossa isku tapahtui, on noin 15 kilometriä. Kyllä se oli kaiken kaikkiaan hirvittävä tilanne, hän jatkaa huokaisten.
Ympäri maailmaa uutisoidun tapauksen taustat olivat vielä jonkin aikaa räjähdysten jälkeen täysin hämärän peitossa. Kukaan ei tuntunut tietävän, mistä ihmeestä oli kysymys.
Oliko iskuja luvassa lisää? Uskalsiko kodistaan poistua? Tiesikö poliisi, keitä etsiä? Ristiriitaisten tietojen tulva täytti Bostonin kodit, ja ylimääräisiä uutislähetyksiä tapitettiin televisiosta silmä kovana.
Varmoja oltiin ainoastaan siitä, että räjähdyksiä oli sattunut kaksi. Myös kuolonuhreista tiedotettiin nopeasti.
– Pommit laukaistiin väkijoukossa iltapäivällä kello 14.40, ja yksikään iso tv-kanava ei palannut normaaliohjelmistoonsa ennen iltaa. Breaking news -tekstit ja suora videokuva olivat ruuduissa koko päivän, Jarva kertaa.
Maailmankuulu Bostonin maraton on Uuden-Englannin alueen seuratuin vuosittainen urheilutapahtuma. Vuonna 1987 ensimmäisen kerran järjestettyyn kisaan osallistuu perinteisesti liuta maailman kärkijuoksijoita ja valtava määrä kuntoilevia harrastajia.
Tänä vuonna matkaan lähti yli 23 000 juoksijaa. Heistä suuri osa ei päässyt maaliin iskujen vuoksi.
– Radan varrella oli satojatuhansia katsojia ja maalialueella runsaasti median edustajia. On sanomattakin selvää, että kuvamateriaalia kertyy tällaisessa tapahtumassa poliisin käyttöön niin paljon, että isompikin rikollinen saadaan kyllä kiinni, Jarva järkeilee.

Poliisi ammuttiin vävyn työpaikalle

Näkymä Massachusetts Institute of Technologyn tornista. Alhaalla oikealla Boylston Street, jossa Bostonin pommi-iskut tapahtuivat muutamaa päivää kuvan ottamisen jälkeen. (Kuva: Tapani Jarva)

Näkymä Massachusetts Institute of Technologyn tornista. Alhaalla oikealla Boylston Street, jossa Bostonin pommi-iskut tapahtuivat muutamaa päivää kuvan ottamisen jälkeen. (Kuva: Tapani Jarva)

Ylöjärveläinen oli arvioineen oikeassa, sillä vain kaksi päivää myöhemmin liittovaltion poliisi FBI julkaisi epäiltyjen tekijöiden nimet ja kuvat. Tätä seurasi yleisövihjeiden aalto ja mittava etsintäoperaatio halki Bostonin.
– Aivan kaikki kaupungissa pistettiin perjantaina 19. päivä kiinni: liikenne, työpaikat, ravintolat. Kaikki, Jarva juttelee.
– Yhtä terroristia jahdattiin talo talolta läpi Yhdysvaltain viidenneksi suurimman kaupungin. Se lienee aika poikkeuksellista, hän muistuttaa tilanteen vakavuudesta.
Vaikka Jarvan oma henki ei ollut tapahtumaketjussa lopulta kovinkaan vakavasti uhattuna, kosketti tragedia kuitenkin suuresti hänen lähipiiriään. Kunnallisneuvoksen vävy kun sattuu työskentelemään kaupungin arvostetussa korkeakoulussa, MIT:ssä.
– Vierailimme vävymiehen työpaikalla pommi-iskua edeltäneellä viikolla. Myöhemmin, ennen kuin epäillyt jäivät kiinni, toinen heistä ampui poliisin saman paikan pääportaiden edessä.
Jarvan vävy harrastaa kestävyysurheilua, mutta Bostonin maratonille osallistuminen ei kunnallisneuvoksen mukaan ole käynyt vakavasti hänen mielessään. Osasyynä ovat korkeat osanottomaksut.
– Lisäksi hän on nykyään enemmänkin triathlonmiehiä, Jarva lisää.
Pommi-iskuissa kuoli kolme katsojaa, mutta ei yhtään osanottajaa. Tapahtuma oli osallistujille kuitenkin sen sortin järkytys, että kriisiapua on järjestetty laajalti.
– Paikallinen media kertoi tyypilliseen tapaansa kuolonuhreista julkisuuteen kaiken. Traagisin tapaus oli varmaan eräs kilpailija, jonka kahdeksanvuotias poika kuoli, tytär menetti jalkansa ja vaimo sai pysyvän aivovamman. Aika paljon kestettävää yhdelle ihmiselle, Jarva sanoo.

Paluu arkeen tapahtui nopeasti

Bostonissa tiuhaan vieraileva Jarva on nyttemmin ehtinyt palata Suomeen. Traaginen pommi-isku ei vaikuttanut hänen paluusuunnitelmiinsa juuri mitenkään.
– Siinä mielessä tämä tapaus ei yllättänyt, että Bostonissa on paljon ihmisiä, joille tuppaa sattumaan kaikenlaista. Esimerkiksi Somersvillen kaupunginosassa ammuskeltiin takavuosina liikkuvasta autosta jalankulkijoita ilman mitään syytä, hän muistelee.
Jarva ei kaikesta huolimatta pidä Bostonia  kovinkaan vaarallisena amerikkalaisena kaupunkina. Metropolin vertaaminen esimerkiksi Chicagoon olisi yhden suuren tragedian perusteella jopa naurettavaa.
– Boston on mielenkiintoinen kaupunki. Ilmastoltaan sitä voi verrata esimerkiksi Tukholmaan tai Helsinkiin, vaikka se on huomattavan paljon etelämmässä, Jarva kuvailee.
Pommi-isku ei enää tämän lehden ilmestymisen aikaan näy suurkaupungin katukuvassa. Hirvittäviin veritekoihin osin jopa turtunut maa nousee perinteisesti pian jaloilleen, kun syylliset on saatu vastuuseen.
Iskun toteuttaneista veljeksistä toinen on vangittu ja toinen kuollut. Kun tieto tästä kerrottiin pari viikkoa sitten julkisuuteen, Bostonin kaduilla alkoi kansanjuhla.
– Sitä ennen ihmiset pelkäsivät. Jos epäiltyjen hullujen tiedetään piileksivän kaupungissa, niin onhan se karmiva tilanne, Jarva pohtii.

Huhtikuun 15. päivä vuonna 2013 muistetaan Yhdysvalloissa pitkään. Itärannikon suurkaupungissa Bostonissa sattunut pommi-isku tappoi kolme ihmistä maratonin maalialueella. (Kuva: Wikimedia Commons)

Huhtikuun 15. päivä vuonna 2013 muistetaan Yhdysvalloissa pitkään. Itärannikon suurkaupungissa Bostonissa sattunut pommi-isku tappoi kolme ihmistä maratonin maalialueella. (Kuva: Wikimedia Commons)

Ei paluuta politiikkaan

Yhteensä 35 vuotta Ylöjärven kaupungin eri luottamustehtävissä vaikuttanut kunnallisneuvos Tapani Jarva ei pidä todennäköisenä, että hän palaisi vielä jonain päivänä paikallispolitiikkaan. Kokoomuksen edustajana kaupunginvaltuustoa pitkään johtanut konkari haluaa keskittyä elämässään jo muihin asioihin.
– Sitten, jos asiat alkavat mennä todella poskelleen, otan ehkä kynän käteen ja vaikutan sillä tavalla. Muuten nuoremmat saavat hoitaa ne hommat, maaliskuussa 71 vuotta täyttänyt Jarva naurahtaa.
Huhtikuun lopulla varmistui, ettei Jarva jatka puutarhakaupungin elinkeinoelämän taustalla vaikuttavan Ylöjärven Yrityspalvelut Oy:n hallituksessa. 11 vuoden mittaiseksi venähtänyt luottamustoimi jäi todennäköisesti miehen viimeiseksi.
– Oli ihan hyvä aika jäädä pois. Nyt on mukava vain matkustella ja vaikka maata rannalla, hän veistelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?