Lastenkirppis rantautui keskustaan

Pirkanmaan hätäkeskuspäivystäjä Anu Syysjoki, 33, sanoi ei Porista tarjotulle työpaikalle ja perusti lastentarvikekirppiksen Ylöjärvelle. Myös poliisina työskennellyt kahden lapsen äiti saa nyt soveltaa ihmistuntemustaan ja asiakaspalvelutaitojaan uudenlaisessa ympäristössä.
Aikaisemmin hätäkeskuspäivystäjänä ja poliisina työskennellyt Anu Syysjoki perusti Lastenkirppis Inton entisiin videovuokraamo Makuunin tiloihin Linkin ja Lidlin naapuriin. Tuore yrittäjä kertoo, että vanhemmat ovat jo kyselleet lasten pelastusliivejä kesän veneilyretket haaveissaan.

Aikaisemmin hätäkeskuspäivystäjänä ja poliisina työskennellyt Anu Syysjoki perusti Lastenkirppis Inton entisiin videovuokraamo Makuunin tiloihin Linkin ja Lidlin naapuriin. Tuore yrittäjä kertoo, että vanhemmat ovat jo kyselleet lasten pelastusliivejä kesän veneilyretket haaveissaan.

Hämeenkyrön Pinsiössä asuva Anu Syysjoki haaveili jonkin uuden aloittamisesta jo siinä vaiheessa, kun hän sai tiedon, että Pirkanmaan ja Satakunnan hätäkeskukset yhdistetään ja uuden keskuksen toimipaikka sijoitetaan Poriin.
– Ajatus muutosta uuteen kaupunkiin tai pitkä työmatka eivät innostaneet, joten päätin mennä yrittäjäkurssille. Pikkuhiljaa ajatus lastentarvikekirppiksen perustamisesta jalostui mielessäni, hän taustoittaa.
– Sanoin itseni irti tammikuussa. Olin tullut siihen tulokseen, että tässä kohtaa on hyvä sauma aloittaa uusi vaihe elämässäni.
Yrittäjän uralle kannustivat paitsi keskustelut Ylöjärven Ensimetrin työntekijän, myös sukulais- ja tuttavayrittäjien sekä oululaisen lastentarvikekirpputorikauppiaan kanssa.
– Heiltä kaikilta sain paljon tukea ja vinkkejä sekä vahvistusta suunnanmuutokselleni.
Lasten- ja nuorten vaatteisiin sekä tarvikkeisiin ja harrastusvälineisiin erikoistuminen oli perheenäidille luonteva valinta.
– Moni samassa elämäntilaanteessa oleva pähkäilee kertyneiden vaate- ja tavarakasojen edessä, miten niistä pääsee eroon ja mistä saa uutta puhdasta sekä ehjää tilalle sopuhintaan, hän sanoo.
– Kierrätys on tänä päivänä muotia ja arvossaan. Esimerkiksi lastenvaatteiden käyttöikä on varsin lyhyt, joten niitä on järkevää laittaa kiertoon ja uuteen käyttöön.

Facebook johdatti avajaisiin

Sopiva paikka kirpputorille löytyi Mastontieltä entisistä videovuokraamo Makuunin tiloista.
– Tilan valoisuus teki minuun vaikutuksen. Peltihalli tai kellari ei olisi innostanut, Anu Syysjoki myöntää.
Pintaremontin jälkeen liikehuoneistosta tuli entistäkin heleämpi kun keltainen värisävy vaihtui valkoiseen ja vaaleansiniseen.
– Maalasimme seiniä ja nikkaroimme myyntipöytiä porukalla. Tästä kiitos miehelleni ja ystävilleni. Vuokranantaja järjesti tänne wc- ja sosiaalitilat, jotka uupuivat, koska entiset menivät seinän takana toimivalle kauneushoitolalle.
Neliöitä kirpputorilla on 197 ja myyntipöytiä 60.
– Lisäksi isoille myyntiartikkeleille, kuten lastenvaunuille, matkasängyille ja polkupyörille on varattuna lattiatilaa. Niitä myydään meillä provisioperiaatteella, Syysjoki selostaa.
Myyntipöytien päihin on laitettu rekkejä, joihin kootaan esille kausivaatteita, kuten kurahaalareita. Toisella puolella sijaitsee teline kengille.
Perheen pienimmille on rakennettu houkuttavan ja raikkaan näköinen aidattu leikkipaikka.
– Sen vieressä sijaistevan kahvion pöydän ääressä voi hörpätä kahvit ja syödä pullan tai karkkiherkun, yrittäjä mainitsee.
– Lisäksi leikkipaikan viereen on sijoitettu sohva, jossa on mahdollista levähtää hetki tai vaikka imettää vauva.
Avajaispäivänä myyntipöydät olivat jo täynnä tavaraa ja väkeä riitti. Miten tämä on mahdollista?
– Aloitin markkinoinnin hyvissä ajoin Facebookissa ja nettisivuilla. Jaoin myös mainoslehtisiä ja kiinnitin ilmoituksia sallituille paikoille, Syysjoki vastaa.
– Olen saanut asiakkailtani runsaasti positiivista palautetta. Lastentarvikkeisiin erikoistunutta kirpputoria on selvästikin odotettu tällä suunnalla. Lähin vastaavanlainen löytyy Nokialta.
Mitkä tuotteet ovat sitten erityisen haluttuja?
– Pelastusliivien kysyntä yllätti. Ehkä ihmiset jo haaveilevat kesän veneretkistä, Syysjoki arvelee.
– Myös kaikenlaiset vauvantarvikkeet menevät hyvin kaupaksi, esimerkiksi kestovaipat.
Yrittäjän tavoitteena on saada myyntiin yhä enemmän myös kouluikäisten ja nuorison vaatteita.
– Asiakkaani kaipaavat esimerkiksi 160-senttisille mitoitettua päällepantavaa.

Erikoistuminen valttina

Mitkä ovat Inton menestymisen valtit kirpputorimarkkinoilla?
– Uskon erikoistumiseen ja pienen ekstran, kuten leikki- ja vaipanvaihtopaikan sekä kahvion tarjoamiseen, Anu Syysjoki pohtii.
– Myös liikepaikan sijainnilla on merkitystä. Kipputorini sijaitsee keskeisellä kohdalla Ylöjärven keskustassa ruokakauppojen vieressä.  Ihmiset janoavat edelleen lähipalveluja, ja ne jotka haluavat mennä asioille Tampereelle, voivat piipahtaa tässä matkan varrella.
Syysjoki kertoo, että vuorotyö poliisina ja myöhemmin hätäkeskuspäivystäjänä oli palkitsevaa ja hyödyllistä, mutta myös raskasta sekä stressaavaa.
– Nyt pääsen työskentelemään positiivisten asioiden parissa. Perheenäidin arkea ajatellen myös työajat ovat mukavat, vaikka toki pidän putiikkiani auki iltakuuteen saakka tiistaista torstaihin ja sunnuntaisin. Maanantaisin kirpputori pitää ovensa suljettuina.
Alan vaihtaja toimii yrityksessään pääosin yksin.
– Minulla on kuitenkin apunani osa-aikainen työntekijä, joka tuuraa yhtenä päivänä tai iltana viikossa, jotta minä pääseen hoitamaan juoksevia asioita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?