Rodeo väänsi vauhtia koulupäivään

Koulun arki tarvitsee toisinaan riemukasta kevennystä ja yhteishenki nostatusta. Ylöjärven lukiossa oppilaskunnan hallitus ei ole jäänyt vain lausahtelemaan moisia ajatuksia, vaan se on ryhtynyt tositoimeen järjestämällä vaihtelua tasaiseen opiskeluun. Tuorein tempaus oli viimeviikkoinen kansainvälisyysviikko.
Ella Haanpää uskaltautui rodeohärän kyytiin ja kelpo tovin kestikin vekottimen kieputuksessa. Alastulo oli pehmeä, sillä härkää ympäröi ilmapatja.

Ella Haanpää uskaltautui rodeohärän kyytiin ja kelpo tovin kestikin vekottimen kieputuksessa. Alastulo oli pehmeä, sillä härkää ympäröi ilmapatja.

Koulutuskeskus Valon opiskelijat eivät raahustaneet ihan tavalliseen harmaaseen aamuun opinahjossaan viime perjantaiaamuna.
Aulassa heidät nimittäin vastaanotti railakas musiikki. Ja kas, ikkunoiden alla olevalla lavalla seistä törötti ihka aito rodeohärkä – no, ei elävä sentään vaan moottorin pyörittämä simulaattorieläin.
Viikko ei muutenkaan ollut ihan tavanomainen. Sen ajan vietettiin kansainvälisyysviikkoa, joka toi välitunteihin pientä ohjelmaa ja kansainvälistä tunnelmaa sekä ruokailuhetkiin maailman makuja.
Perjantai huipensi koko Valon oppilaskaartia ilahduttaneet teemapäivät jenkkityyliin.

Spesiaalipiristys ja imagon luoja

Ruokatunnin aikaan härkä keräsi kiinnostuneita katseita, mutta otus sai pyöriä aika tovin yksikseen.
Kotvasen kuluttua kieppuvaa simulaattoria lähestyi kuitenkin muutama uskalias haasteen vastaanottaja.
Vaikka härän selkään hyppääminen vaati harkintaa, vempele kiinnitti katseet jo heti aamusta.
– Tuolla eri kerroksissa oli aamulla paljon opiskelijoita katselemassa alas, lukiolaisten oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Samuel Wiklund kertoo valolaisten tiirailemista näkymistä aulaan.
Simulaattorin pyöritykseen uskaltautuneita palkittiin elokuvalipuin ja kahvilalipukkein.
Yli minuutin kyydissä kestävän hallitus oli varautunut palkitsemaan erikoispalkinnolla: Makuunin ja Hesburgerin lahjakorteista sekä leffalipuista koostuvalla paketilla. Minuutti reuhtovan härän kyydissä on kuitenkin kinkkinen suoritus, eikä kukaan kellottanut kuuttakymmentä sekuntia. 35 sekuntia oli paras aika.
Rodeossa meininki oli silti kannustava: jokainen mukaan lähtenyt sai vähintään Pätkis-karkkeja.
– Hävinneitä ei ole, Wiklund kuittaa.
Tuomalla rodeon kouluun hallituksen väki halusi tarjota jotain erikoista opiskelutovereilleen.
– Helsingissä on kai muutamassa koulussa ollut rodeo, mutta tietääkseni Tampereella ei missään. Tämä houkuttelee, että kannattaa lähteä Valoon opiskelemaan, hallituksen puheenjohtaja sanoo.
Rodeo kouluympäristössä ei olekaan mikään ihan jokapäiväinen juttu. Härkää pyörittävä Mikko Jutila muistelee, että simulaattorin paikalle tuonut yritys teki ensimmäiset koulukeikkansa viime vuoden lopulla.
– Olemme käyneet kouluissa alle kymmenen kertaa.
Härän kyhääminen kasaan hoitui noin tunnissa.
– Isoin juttu on härän moottorin tuominen. Moottori painaa yli sata kiloa, hän kertoo.
Vempain kustannettiin oppilaskunnan hallituksen varoilla. Kassaan kertyy kolikoita juoma-automaateista, pullonkeräyksestä sekä koulukuvausrahoista lohkaistavasta, hallitukselle lahjoitettavasta tukisummasta.

Makuja ja säveliä maailmalta

Välituntien ratoksi hallitus järjesti myös kuvauspisteen, jossa halukkaat saivat kuvauttaa itsestään otoksia koulun Facebook-sivulla julkaistaviksi.
Lisäksi oppilaat saivat viikon mittaan mittelöidä tietovisoissa. Kukin kisa oli koostettu tiettyä maanosaa koskevista kysymyksistä.
Taukohetkien tunnelmanluojaksi järjestäjät tarjosivat kansainvälistä musiikkia aasialaisista sävelistä latinorytmeihin.
Ruokatunneilla lautasille päätyi tavanomaisten lihapullien tai makkarakeiton sijaan maailman keittiöiden herkkuja. Poikkeuksellisen ruokalistan päätti perjantain Amerikka-teeman mukainen hampurilaisateria.
Valon ruoat tarjoavan Blue Service Partnersin palveluesimies Markus Lostedtin mukaan on aivan tavallista, että kouluruoat räätälöidään tilaajan toiveiden ja esimerkiksi vuotuisjuhlien mukaan.
Poikkeuksellista sen sijaan on tarjota hampurilaisia, jotka eivät täytä normaaliarjen koulukokkailua ohjaavia, terveellisyyttä painottavia ravitsemusvaatimuksia.
– Yhdessä oppilaskunnan hallituksen edustajien kanssa laadimme viikon ruokalistan. Kuuntelimme oppilaiden toiveita. Olen aistinut Valossa rennon ilmapiirin. Se on mielekästä meille, Lostedt kehaisee.
Lukionsa jo taakse jättäneet abiturientit Dani Branthin ja Aki Selkälä olivat tulleet kouluun varta vasten teemaviikon huipennuksen kunniaksi. Hampurilaisaterioidensa ääressä he kuitenkin naurahtaen tuumivat, että täydellä vatsalla rodeokyyti on parempi jättää väliin.
– Mukavaa, että tällaista järjestetään, Branthin kiittelee.

Oppilaiden urakoima viikko

Viikkoa suunnitellessaan lukion oppilaskunnan hallitus aprikoi, miten se voisi jalostaa aiemmista, hieman valjuiksi jääneistä teemaviikoista oppilaita todella innostavan tempauksen.
– Aiemmin meillä on ollut esimerkiksi viikkoja, jolloin pukeudutaan tietyn värin mukaan. Nyt haimme toisenlaista toteutustapaa. Kokosimme edellisistä teemaviikoista risuja ja ruusuja ja etsimme sitten kultaista keskitietä, Wiklund kertaa.
Viikko on täysin oppilaskunnan toteuttama, eikä se suoranaisesti liity opetukseen. Koulu on kuitenkin hengeltään kansainvälinen, ja se järjestää esimerkiksi kansainvälisyyskursseja.
– Nytkin yksi kurssillinen oppilaita on Turkissa, Wiklund kertoo.
– Haluamme tutustuttaa ihmisiä muihin kulttuureihin, hän jatkaa.
Hallituslaisten tavoitteena oli myös lähentää Valossa opiskelevia lukiolaisia ja ammattiopistolaisia.
– Luomme Valoon ryhmähenkeä.
Koulutuskeskuksen lukiolaiset ja ammattiopistolaiset tekevät jo jonkin verran yhteistyötä, mutta kansainvälisyysviikko oli lukiolaisten käsialaa.
– Toivon, että syksyllä yhteistyötä saadaan parannettua, ja voimme järjestää yhteisiä tapahtumia, Wiklund kaavailee.
Viikon valmisteli seitsemän hallituslaista.
– Pieni stressi tässä on ollut. Mutta kun hyvä porukka on tekemässä, ei yhdelle jää niin paljon, Wiklund sanoo ja lausuu kiittäviä sanoja myös vahtimestareiden ja keittiön antamasta avusta sekä opettajien suopeasta asenteesta.
– Kyllä tämä on stressinkin arvoista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?