Timo Jokisen kirjat tuovat Ylöjärven luonnon ja eläimet lasten silmien eteen

Lapset tarvitsevat oman kylän kulttuuria

Koko ikänsä Ylöjärvellä asunut psykiatrinen hoitaja, freelancer-kirjailija ja sanoittaja Timo Jokinen sai muutama vuosi sitten onkiretkellä idean, joka on poikinut jo kolme päiväkoti-ikäisille lapsille suunnattua runokuvakirjaa. Teoksillaan Jokinen haluaa nostaa esiin Ylöjärven kaunista luontoa.
Tekstin tuottamisen ammattilainen Timo Jokinen on kirjoittanut kolme toinen toistaan kauniimpaa lastenkirjaa.

Tekstin tuottamisen ammattilainen Timo Jokinen on kirjoittanut kolme toinen toistaan kauniimpaa lastenkirjaa.

– Oli alusta asti selvää, että kirjojen tekstit ja kuvat kertovat luonnosta. Tänä päivänä me tietokone- ja kaupunkimaailmassa elävät ihmiset alamme eriytyä luonnosta. Sen vuoksi haluan kertoa lapsille, että ihmiset ovat osa luontoa, ja että me voimme oppia luonnosta paljon asioita, Jokinen selvittää kirjojensa taustoja.
Jokisen kirjoittaman Ylöjärven lastenkirjasarjan tuorein osa Ilmarinjärven linnut julkistettiin eilen pääkirjasto Leijassa.
Sarjan ensimmäinen osa Joutsen Kauraslammella ilmestyi vuonna 2010 ja toinen osa Ahveniston poluilla vuonna 2011.
– Kaikki lähti siitä, kun kävin tyttäreni kanssa ongella Kauraslammella, jossa oli aina joutsenia. Mietin, että tästä voisi kehitellä tarinan Ylöjärven omasta joutsenesta idyllisellä ylöjärveläisellä paikalla, Jokinen muistelee.
Toisen kirjan kohteeksi valikoitui Ahveniston luontopolku, johon Jokinen pystyi sijoittamaan Ylöjärven luontoon läheisesti liittyviä eläimiä. Lapset voivat kirjan kautta tutustua Ahveniston luontoon sadunomaisesti ja tietopohjaisesti.
Nyt ilmestyneessä kolmannessa kirjassa seikkaillaan puolestaan lintujen levähdysalueena tunnetun Ilmarinjärven maisemissa. Lintujen ohella kirja pyrkii tuomaan esille yhteisen harrastuksen merkityksen oppimisessa.
– Missään muualla Suomessa ei ole tehty vastaavaa kirjasarjaa, jossa kaupungin eri kolkista ja luonnosta kerrotaan paikallisille lapsille tietomuotoisesti, mutta hauskasti, Jokinen sanoo.
Ylöjärveläiskirjailija onkin halunnut toimia esimerkkinä muille.
– Tässä on valmis idea kaikille paikkakunnille. Kannattaa tehdä omaehtoista lastenkulttuuria paikallisesti, eikä aina ostaa jotakin valmista pakettia.

Selkeää ja yksinkertaista kieltä

Jokinen on halunnut kirjoittaa nimenomaan päiväkoti-ikäisille lapsille, koska he eivät osaa vielä itse vaatia paikallista kulttuuria.
Nuoret ja täysi-ikäiset voivat luoda itse kulttuuria, mutta lapsille sitä pitää tarjota.
Kohderyhmä oli suurin syy myös sille, miksi Jokisen kirjojen tekstit ovat runomuodossa.
– Pienet lapset eivät jaksa kuunnella pitkiä novelleja tai tarinoita kuin yhden sivun verran. Lyhyitä, kuvitettuja runoja on sen sijaan helpompi omaksua. Lisäksi aikuisten on helppo  tarttua tällaiseen nopealukuiseen kirjaan ja lukea sitä lapsille. Samalla runomitta ja riimit tulevat lapsille tutuiksi, Jokinen tuo esiin ajatusmaailmaansa.
Hänen mukaansa lapsille asiat pitää esittää kirjassa yksinkertaisesti ja selkeästi. Tekstissä ei saa olla liikaa tulkinnan mahdollisuuksia.

Ahveniston poluilla -kirjassa nähdään monta Ylöjärven luonnosta tuttua eläintä.

Ahveniston poluilla -kirjassa nähdään monta Ylöjärven luonnosta tuttua eläintä.

– Tekstien ja kuvien täytyy olla turvallisia ja lämpöisiä, jotta lapsi ei koe minkäänlaista pelkoa lukiessaan.
Yhteistyö kuvittajan kanssa toimii
Jokisen kirjat on kuvittanut kuva-artesaani ja graafinen suunnittelija Anni Hurmila. Jokinen löysi Hurmilan Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kautta. Nykyisin yhteistyö sujuu kuin rasvattu.
– Ensimmäisen kirjan aikaan haimme vielä työskentelymuotoja ja teimme aika paljon hommia, mutta sittemmin työ on rutinoitunut, Jokinen sanoo,
Hurmila on käynyt ottamassa valokuvia jokaisen kirjan tapahtumapaikalla. Lisäksi hänen on täytynyt selvittää kirjoissa esiintyvien lintujen ja eläinten väritys sekä ulkomuoto.
– Nykyisin lähetän Annille tekstit ja hän piirtää sitten kuvia niiden perusteella. Annin kanssa on kiva tehdä töitä, Jokinen kiittelee.
Runokirjan Yksin Rannalla vuonna 2003 julkaisseella kirjailijalla ei mene kovin kauan yhden teoksen runojen kirjoittamisessa.
Raakaversiot teksteistä ovat valmiina muutamassa päivässä, minkä jälkeen Jokinen viimeistelee runot ja asettelee ne loogiseen järjestykseen.
Tekstin tuottaminen on Jokiselle helppoa. Hän on kirjoittanut uransa aikana peräti kolmisensataa levytettyä iskelmää tai laulelmaa.
Jokisen tekstejä ovat levyttäneet muiden muassa Marita Taavitsainen, Matti ja Teppo, Markku Aro, Tarja Lunnas ja Rainer Friman.
Sanoittamisen saloihin Jokisen tutustutti muuan Toivo Kärki.
– Olin aikoinaan nuorin sanoittaja, jonka Kärki opetti. Siitä opista täytyy olla kiitollinen, ylöjärveläiskirjoittaja toteaa.

Vielä ainakin yksi kirja

Kaverukset Aapo ja Eetu harrastavat lintujen tarkkailua Ilmarinjärven linnut -kirjassa.

Kaverukset Aapo ja Eetu harrastavat lintujen tarkkailua Ilmarinjärven linnut -kirjassa.

Jokinen on saanut erinomaista palautetta kirjoistaan. Etenkin ylöjärveläispäiväkodeissa on oltu tyytyväisiä siitä, että lapsille on voitu lukea paikallisen tekijän kirjoittamia paikallisia tarinoita. Päiväkodit saavat Jokisen lastenkirjat maksutta.
– Vien kirjoja aina ison määrän kaupungin kulttuuritoimeen, joka jakaa kirjat päiväkoteihin. Sillä tavalla kirjat tavoittavat ylöjärveläislapset parhaiten, Jokinen kertoo.
Kiitelty lastenkirjasarja saa vielä jatkoa ainakin yhden osan verran.
– Seuraavan kirjan tapahtumapaikkana on Seitseminen, josta on kuntaliitosten myötä tullut merkittävä osa Ylöjärveä. Kirjasta on tarkoitus tehdä hieman aiempia osia laajempi ja paksumpi kokonaisuus, kirjailija Jokinen kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?