Kari Wager elää nyt niin kuin oikeasti haluaa

Ei enää paluuta entiseen

Matkustelua ympäri maailmaa, asunto Kiinassa, näköalapaikka it-alan uusiin haasteisiin… Kuulostaako kiinnostavalta? Siivikkalalaisen Kari Wagerin mielestä ei.
Kaiken edellä mainitun ja vähän enemmänkin kokenut tietotekniikkaguru oli mukana suomalaisen teknologian maailmanvalloituksessa sen hulluimpina vuosina. Nyt sama mies asentaa takkoja pitkin Pirkanmaata.
– Alkuperäinen haaveeni oli olla puhtaasti puuseppä, mutta se laajeni muuhunkin käsillä tekemiseen, Wager hymyilee.
Vuoden 2007 elokuussa Kari Wager oli vielä tietotekniikkainsinöörinä tamperelaisessa alan yrityksessä. Mieli veti kuitenkin jo väkevästi muualle.

Vuoden 2007 elokuussa Kari Wager oli vielä tietotekniikkainsinöörinä tamperelaisessa alan yrityksessä. Mieli veti kuitenkin jo väkevästi muualle.

Vaikka Wageria ei tuntisikaan henkilökohtaisesti, saattaa jokunen Ylöjärven Uutisten lukija muistaa hänet lehtemme sivuilta vuosien takaa. Vaimonsa kotikonnuille Siivikkalaan asettunut tietotekniikkainsinööri kertoi vuoden 2007 elokuussa ajatuksiaan työelämän oravanpyörästä.
– Näin jälkeenpäin täytyy ihmetellä, että näytinpä minä sen jutun kuvissa väsyneeltä, mies hymähtää nyt, 45-vuotiaana.
Toden totta. Vuosien ajan erittäin kuluttavaa elämää elänyt Wager on tätä nykyä kuin aivan eri ihminen. Lisääntynyt vapaa-aika ja kohonnut elämänlaatu näkyvät hänestä ensisilmäyksellä.
Omien sanojensa mukaan hän voi nyt paremmin niin henkisesti kuin fyysisestikin.
– Insinöörin urani loppui vuonna 2008, kun silloisella työpaikallani alkoivat sopivasti yt-neuvottelut. Pääsin niiden myötä livahtamaan töistä ilman, että päätöstä tarvitsi tehdä itse, Wager muistelee uuden elämänsä alkua.
Lähtöpasseja edelsi 13 vuoden komea ura kotimaisten it-jättien palveluksessa. Osa noista vuosista tuli vietettyä Kiinassa ja Taiwanissa, osa lentokoneessa. Kolmisen vuotta hän eli erossa omasta perheestään.
– Ajattele nyt, miten siinä esimerkiksi pystyisi muka harrastamaan mitään. Tai pitämään huolta kaikista sosiaalisista suhteistaan, hän päivittelee.
– Olin niin kypsä siihen maailmaan, että olisin sanonut itseni irti ennemmin tai myöhemmin. Päivääkään en vaihtaisi pois, mutta en myöskään palaisi entiseen.

Rakennusalan monitoimimieheksi

Kuuden vuoden takaisessa lehtijutussa Wager maalaili lukijoiden eteen haavettaan perinteisestä puusepän työstä. Siis sellaisesta, jossa nykyaikaisella CNC-sorvilla ei olisi osaa eikä arpaa. Todellisesta käsityöstä.
– Tein niitä töitä jonkin aikaa, mutta sitten päätin hankkia myös vähän toisenlaista koulutusta. Vuonna 2011 valmistuin Tampereen aikuiskoulutuskeskuksesta, suoritin siellä muuraus- ja rappaustutkinnon. Perehdyin etenkin tulisijamuuraukseen, hän kertaa.
– Näin, että sellaiselle oli markkinoita. Moni asiakkaani kysyi, enkö voisi puutöiden ohella tehdä heille myös niitä hommia. Käsityötähän se on siinä missä puusepän työkin, vähän sotkuisempaa vain.
Nyttemmin sivubisnes on paisunut päätyöksi. Wager saa pääasiallisen elantonsa suuren valmistakkatoimittajan asennusmuurarina. Töitä on niin paljon kuin niitä vain ehtii tehdä.
– Valkeakoski–Pohjois-Pirkanmaa-alueella meitä työskentelee neljä, työvoimapula on kauhea. Täällä käy muurareita Itä-Suomestakin, hän selvittää.
Puusepän töitäkään ex-insinööri ei ole jättänyt, päinvastoin. Ne ovat edelleen olennainen osa hänen toiminimensä tarjoamia palveluja.
– Aina kun ihmiset huomaavat, ettei jotain puutavaraa tai -kalustetta löydy kaupasta, he kääntyvät puusepän puoleen. Teen kaiken yksilöllisesti käsityönä. Asiakkaita on kaikista ikäryhmistä.

”Jos työssä ei viihdy, pitää hypätä pois”

Entinen tietoliikenneinsinööri Kari Wager ei ole nykyään pätkääkään kiinnostunut aiemmasta alastaan. Vaikka kosiskeluja kansainvälisiin työtehtäviin on silloin tällöin tullut, ei mies vaihtaisi nykyistä elämäänsä mihinkään. Elanto tulee puuseppänä ja takkamuurarina, ja se riittää.

Entinen tietoliikenneinsinööri Kari Wager ei ole nykyään pätkääkään kiinnostunut aiemmasta alastaan. Vaikka kosiskeluja kansainvälisiin työtehtäviin on silloin tällöin tullut, ei mies vaihtaisi nykyistä elämäänsä mihinkään. Elanto tulee puuseppänä ja takkamuurarina, ja se riittää.

Wagerin kanssa jutellessa tuntuu, kuin keskustelisi downshiftaajan malliesimerkin kanssa. Miehelle itselleen kyseinen trenditermi ei kuitenkaan ole tuttu.
– Olen kyllä lukenut paljon siitä, että moni haluaa rauhoittaa elämänrytmiään näinä aikoina. Moni läheinen on myös kommentoinut minun päätöstäni ihaillen, tyyliin ”hienoa että uskalsit”.
– Mutta en minä minkään villityksen perässä mene. Ihan omasta tunteesta tällaisen muutoksen on lähdettävä.
Suuri joukko maamme eturivin talousvaikuttajia on viime vuosina tyrmännyt downshiftaamisen ja siitä innostuneet suomalaiset. Kenties eniten julkisuutta mielipiteelleen on saanut Einkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen, joka kuvaili elämän leppoistamista viime vuoden lopulla suorastaan tuhoisaksi.
Kari Wager kuulee Apusen lausunnosta ensi kertaa Ylöjärven Uutisilta. Hänen ajatteluunsa ei taivu se, että kenenkään pitäisi jatkaa epämiellyttävässä työpaikassa pelkän yhteiskunnallisen tuottavuuden vuoksi.
– Aika ihmeellistä, että joku sanoo noin. Pitäisi ajatella, mikä onkaan syy ja mikä seuraus. Jos ihminen ei viihdy siinä hommassa mitä tekee, siitä on hypättävä pois. Tuottoisille ihmisille tunnetta siitä ei tule, Wager pohtii.

Downshiftaus

• Downshiftaus eli elämän leppoistaminen on alun perin Yhdysvalloissa syntynyt aatesuuntaus ja elämänasenne.
• Downshiftaajien tavoitteena on mielekkäämpi elämä ja mielenrauha.
• Ajatuksena on, että raha ei tuota ihmiselle onnellisuutta.
• Työn sijaan leppoistajat arvostavat perhettä, ystäviä, elämyksiä sekä henkistä ja fyysistä terveyttä.
• Turvallisuuden tunnetta downshiftaajat saavat rahan ja statuksen sijaan sosiaalisesta pääomasta sekä perusasioiden toimivuudesta.
• Dowshiftaus on nähty varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa voimakkaana vastaiskuna nyky-yhteiskunnan materialistista, suorittavaa mentaliteettia kohtaan.
• Vaikka downshiftaus-termi lanseerattiin käyttöön vasta 2000-luvulla, sen juuret ovat vanhassa itämaisessa filosofiassa.
Lähde: Wikipedia

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?