Osuuskunta synnyttänyt jo kioskin ja Match Show’n

Koulutuskeskus Valossa otettiin viime joulukuussa iso askel kohti oma-aloitteista yrittäjyyttä, kun Valon Tekijät Osuuskunta näki päivänvalon. Tänä keväänä osuuskuntatoiminta on saatu hyvään vauhtiin ja uusia yritysideoita syntyy lähes solkenaan.
Lukiolaiset Miisa Kuivanen (vas.), Jenni Kaikkonen, Valtteri Virkkunen (vas.) sekä Henri Tapper pääsevät pian kokeilemaan, miltä tuntuu työskennellä kioskiyrittäjänä.

Lukiolaiset Miisa Kuivanen (vas.), Jenni Kaikkonen, Valtteri Virkkunen (vas.) sekä Henri Tapper pääsevät pian kokeilemaan, miltä tuntuu työskennellä kioskiyrittäjänä.

Kaikille Valon opiskelijoille sekä henkilökunnalle avoin osuuskunta tarjoaa mahdollisuuden harjoitella yrittäjyyttä turvallisissa olosuhteissa.
Tällä hetkellä Valon Tekijöihin kuuluu osuuskunnan perustajien lisäksi yhdeksän jäsentä. Tavoite on, että ennen kesälomia jäseniä olisi jo kolmisenkymmentä.
Ensimmäinen osuuskuntaprojekti on jo valmis. Valon liiketalouden toisen vuoden opiskelijat järjestivät viime torstaina alaikäisille diskon nuorisokeskus Olkassa.
– Otimme ensimmäiseksi projektiksi helpohkon tehtävän, jotta saimme toiminnan käyntiin ja pienen alkupääoman, opiskelija Riina Hahtokari selvittää.
– Kaikki projektit ovat oppilaiden itsensä ideoimia ja järjestämiä. Minä autan sitten käytännön asioiden järjestelyssä ja neuvon, miten toimia tietyissä tilanteissa, Ylötehtaan yrittäjyysvalmentaja Maria Haapaniemi lisää.
27. huhtikuuta liiketalouden opiskelijoilla on edessään ensimmäistä projektia suurempi haaste, sillä silloin he järjestävät Teivon raviradan parkkipaikalla Match Show’n koirille.
Match Show’n lisäksi tapahtumaan pystytetään kanttiini sekä järjestetään arpajaiset ja lapsi & koira-näyttely.
Näyttelyn voittajille on luvassa hyvät palkinnot.
Toistaiseksi Match Show’ta on markkinoitu muun muassa Facebookissa, Koirat.com-sivustolla sekä postilaatikoihin jaetuilla mainoslehtisillä.
– Halusimme pitää Match Show’n, koska se on mukava järjestää ja siitä saa toivottavasti jonkin verran rahaa. Siksi toivommekin tapahtumaan paljon väkeä, Valon Tekijät Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Heidi Lehtimäki sanoo.
Match Shown järjestelyissä mukana olevat opiskelijat Miikka Myllymäki ja Janne Rantala ovat tyytyväisiä siitä, että osuuskunta mahdollistaa uusien kokemusten hankkimisen.
– On hyvä saada kokemusta yrittäjyydestä. Jos vielä joskus keksisi hyvän liikeidean, yrittäminen voisi kiinnostaa koulun jälkeenkin, Myllymäki toteaa.
– Osuuskunnassa pääsee suunnittelemaan erilaisia tapahtumia ja päättämään asioista. Samalla oppii toimimaan erilaisten persoonien kanssa. Tästä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, Rantala lisää.

Kioskiprojekti  aluillaan

Yksi osuuskunnan näkyvimmistä projekteista on lukiolaisten idea omasta kioskista, joka palvelee ensi kesänä kaikkia puutarhakaupunkilaisia.
Ylöjärven Yrityspalvelu hankki opiskelijoille vanhan jäätelökioskin Kurusta. Kun kioski on kunnostettu ja laitehankinnat tehty, se tarjoaa kesätyön seitsemälle lukiolaisnuorelle.
– Olemme pitäneet toistaiseksi kolme kokousta, joista viimeisimmässä tarkastelimme tuotteiden hinnoittelua. Seuraavaksi pitää varmistaa kioskin sijoituspaikka, lukion toista vuosiluokkaa käyvä Henri Tapper kertoo.
Nuoret ovat laatineet projektisuunnitelman, jonka mukaan asioissa edetään. Toistaiseksi kaikki on sujunut ilman yllätyksiä.
– Sitten voi tulla yllätyksiä, kun saadaan mökki paikalleen ja pitäisi alkaa tehdä töitä, Tapper naurahtaa.
Kesäkahvila Muru -nimeä kantavan kioskin työntekijät eivät vielä ole päättäneet, miten mahdolliset voitot tullaan jakamaan. Todennäköisin vaihtoehto on, että jokainen opiskelija saa rahaa tekemiensä tuntimäärien mukaisesti.
– Tässä sen nyt sitten näkee, minkälaista yrittäjän arki on. Ainakin tähän saakka kaikki on vaikuttanut kiinnostavalta. Jokainen meistä on ollut erittäin innostunut tästä mahdollisuudesta, Henri Tapper sanoo.

Kivijalkamyymälä Valoon

Valon Tekijät Osuuskunnan jäseneksi pääsee 20 euron osuusmaksulla. Kaikki mukaan haluavat eivät tietenkään heti tiedä, mitä he aikovat osuuskunnan puitteissa tehdä. Osalla puolestaan on jo selvä visio omasta projektista.
– Yksi uusimmista ideoista tuli kolmelta tytöltä, jotka aikovat toteuttaa eräänlaisen palvelukonseptin. He tarjoavat maksua vastaan esimerkiksi siivousta, ikkunanpesua ja ruohonleikkuuta, yrittäjyysvalmentaja Maria Haapaniemi kertoo.
Yritystoiminnan aloittaminen osuuskunnassa onkin melko helppoa.
– Opiskelija ei tarvitse omaa pääomaa eikä yritystiloja. Osuuskunta toimii koulun tiloissa, emmekä ainakaan vielä joudu maksamaan vuokraa, Haapaniemi lausahtaa.
Osuuskuntatoiminnasta voi saada rahan lisäksi opintopisteitä.
– Koko toiminnan idea on se, että opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua yrittämiseen. Osuuskunnassa täytyy tehdä töitä itse, mutta ei yksin. Minä olen sitten sitä varten, jos ja kun oppilaat tarvitsevat apua ongelmien ratkaisemisessa, Haapaniemi selventää.
Kevään aikana on tavoite saada muutama osuuskuntaprojekti käyntiin ja onnistumaan. Sen jälkeen asioista on mukava kertoa syksyllä Valossa aloittaville oppilaille, jotka toivottavasti tulevat uusine ideoineen mukaan osuuskuntatoimintaan.
Monelle osuuskuntatoiminta tulee näkyväksi, kun Valon Tekijät saa Koulutuskeskus Valon toiseen kerrokseen oman kahvila-myymälän. Kyseessä on iso ponnistus.
– Siellä voitaisiin myydä kahvilatuotteiden lisäksi oikeastaan mitä tahansa, kuten oppilaiden itsensä valmistamia tuotteita. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, saamme myymälän auki heti kesän jälkeen, kun koulu taas alkaa, Haapaniemi kertoo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?