Hiihtomitalin kiilto katosi silmistä

Viime viikonloppuna käydyt Kontiolahden SM-hiihdot päättivät hiihtokauden. On aika katsoa, mitä laduilta jäi tänä talvena käteen. Ikävä kyllä, parin valonpilkahduksen takana on tukku epäonnistumisia. Suurimman syyn saa ottaa niskoilleen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen. Onneksi kuitenkin Ylöjärvellä hommat osataan.

Blurred Cross Country SkierEnsin on syytä tarkastella kauden päätapahtumaa, Val Di Fiemmen MM-kilpailuja. Suomi lähti kisoihin maltillisin tavoittein, mutta ei pystynyt täyttämään edes niitä.
Sinivalkoisten osalta historiallisen heikosti menneiden kisojen saaliiksi jäi yksi pronssimitali, jonka toivat sprinttiviestistä Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja.
Pahin pettymys koettiin naisten viestissä, jossa etukäteen toitotettu varma mitali vaihtui karvaaseen viidenteen sijaan. Muuten naiset hiihtivät tasaiset MM-kisat kovimman kärjen takana.
Miehissä ainoa potentiaalinen mitalihiihtäjä oli Matti Heikkinen, jolle Val di Fiemmessä paras päivä sattui viestiin. Se ei kuitenkaan mitaliin riittänyt, kun muun porukan taso oli mitä oli.
Maailmancupista suomalaisnaiset saavat lähes puhtaat paperit. Anne Kyllönen oli seitsemäs, Krista Lähteenmäki kymmenes ja Kerttu Niskanen 11:s.
Miehissä tilanne oli lähes katastrofaalinen, sillä Matti Heikkinen oli maailmancupissa parhaana suomalaisena sijalla 39!
Paljon saa tapahtua, jotta suomalaishiihtäjät nousisivat ensi talven olympialaduilla taistelemaan aivan kärkisijoista.
Naisissa norjalaiset Marit Björgen ja Therese Johaug sekä Puolan Justyna Kowalczyk menevät menojaan.
Toki suomalaisnaisissa on potentiaalia, sillä esimerkiksi Kerttu Niskanen otti vuodessa ison harppauksen kohti maailman huippua. Ja on mielenkiintoista nähdä, löytääkö Aino-Kaisa Saarinen vielä oikean harjoitteluvaihteen. Tämä talvi meni Aikulta täysin ohi.
Miehissä Matti Heikkinenkin tarvitsisi menestyäkseen ”pöljän päivän”, kuten hän itse sanoo.
Näillä näkymin henkilökohtaisten mitalien saaminen jäänee kuitenkin haaveeksi myös Venäjän Sotshissa.
Päävalmentaja Magnar Dalen sanoo, että hiihtäjät, jotka harjoittelevat eniten ja laadukkaimmin, ovat maailman parhaita ja voittavat mitaleita.
Olisiko päävalmentajan siis syytä tehdä jotakin muutoksia suomalaishiihtäjien harjoitteluun?
Luulisi norjalaisen Dalenin tietävän, miten maailman parhaat harjoittelevat, sillä nämä maailman parhaat ovat norjalaisia.
Dalen näyttää tällä hetkellä tyytyvän siihen, mitä henkilökohtaiset valmentajat saavat suojattiensa kanssa aikaan.
Eikö päävalmentajalla ole sananvaltaa? Jos ei, on aika vaihtaa miestä. Dalenista on tullut pelkkä matkanjärjestäjä.
Jos unohdetaan aikuisten maajoukkuehiihtäjät ja katsotaan hieman taustalle, voidaan Ylöjärvellä kääntää suupielet ylöspäin. Sekä Ylöjärven Ryhdissä että Ylöjärven Urheilijoissa tehdään aivan upeaa hiihtotyötä.
Antti Ojansivu ja Katri Lylynperä ovat omissa ikäluokissaan selvästi Suomen parhaat hiihtäjät. Kumpikin on Suomen hiihtoliiton rankingtilastojen kärjessä.
Kumpikin joutuu ottamaan vielä isoja askelia päästäkseen lähemmäksi kansainvälistä huippua, mutta aikaakin on. Työtä on vain tehtävä aiempaa enemmän ja entistä laadukkaammin.
Upeinta nykytilanteessa on se, että Ojansivun ja Lylynperän takaa on tulossa yhä uusia ylöjärveläisiä huippulupauksia.
Ryhdin ja Urheilijoiden nuoret hiihtäjät pärjäsivät talven kilpailuissa mahtavasti, joten ylöjärveläishiihdon tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta.
Kiitos tästä kuuluu kaikille niille, jotka ovat jaksaneet osallistua hiihtourheilun kehittämiseen Ylöjärvellä. Urheilijat, seuratoimijat, hiihtäjien vanhemmat ja talkooväki ovat tehneet hartiavoimin töitä, ja se näkyy tuloksissa. Ladun varrelle on riittänyt apukäsiä. Toivottavasti ensi talvena niitä on vielä enemmän.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?