Terveyspalvelut ja liikenne puhuttivat vuoden ensimmäisessä asukasillassa

Kaupungin johto hikoili Vuorentaustassa

Tammikuussa toimintansa aloittanut Ylöjärven asukaslautakunta näytti tarmokkuuttaan toden teolla viime torstaina. Vuorentaustan koululla järjestetty asukasilta kokosi samojen pöytien ääreen useita kymmeniä kaupunginosansa asioista kiinnostuneita ihmisiä.
Paikalliset saivat esittää kysymyksiä puutarhakaupungin korkeimmalle johdolle aina kaupunginjohtajaa myöten. Keskustelu äityi lopulta varsin suorasanaiseksi.
Eniten vuorentaustalaisia huolettivat terveyspalveluiden saatavuus ja joukkoliikenneyhteydet.
Vajaat 40 aktiivista kaupunkilaista kokoontui viime torstaina Vuorentaustan koululle Ylöjärven kaupungin asukasiltaan. Virkamiesjohtoa avoimessa tilaisuudessa edustivat muiden muassa Pentti Sivunen (vas.), Matti Hursti ja Seppo Heljo. Olavi Järvistä (oik.) risoivat edelleen jatkuvat digi-tv-ongelmat.

Vajaat 40 aktiivista kaupunkilaista kokoontui viime torstaina Vuorentaustan koululle Ylöjärven kaupungin asukasiltaan. Virkamiesjohtoa avoimessa tilaisuudessa edustivat muiden muassa Pentti Sivunen (vas.), Matti Hursti ja Seppo Heljo. Olavi Järvistä (oik.) risoivat edelleen jatkuvat digi-tv-ongelmat.

– Onko siellä johtoryhmissä selvitetty, mitä se Suur-Tampereen muodostaminen tarkoittaisi palveluille? Täällä on jo nyt hirveän pitkät jonot terveysasemille, Pentti Vehmas tokaisee pöydän takana rivissä istuvalle Ylöjärven kaupungin johtoportaalle.
Puheenvuoro on lyhyt, napakka ja kursailematon. Sanoissaan harkitsevainen kaupunginjohtaja Pentti Sivunen miettii hieman sananvalintojaan ennen kuin avaa suunsa.
– Kysymys ei ole niin mustavalkoinen kuin voisi ajatella, hän aloittaa.
Vehmas kuuntelee tarkkaavaisesti. Sivusen selvitys talouden tiukoista ajoista ja monen asian linkittymisestä toiseen ei välttämättä täysin avaudu, mutta halu ymmärtää on molemminpuolinen.
– Itsenäisyydestämme haluamme edelleen pitää kiinni, Sivunen linjaa lopuksi.
Tunnetusti sanavalmis perusturvajohtaja Kari Virta liittyy tässä vaiheessa keskusteluun. Hän muistuttaa, että kaikki on lopulta suhteellista: Tampereella jonot kaikkiin terveyspalveluihin ovat Ylöjärveä paljon pidempiä.
– Vuodesta 2014 lähtien kuntalaiset saavat vapaasti valita terveysaseman, jossa käyvät hoidossa. Kyllä me vähän pelkäämme, että tamperelaiset tästä rajan tuntumasta kulkevat sen jälkeen meille ja pidentävät jonojamme entisestään, hän räväyttää.
Joissakin pöydissä naurahdetaan, toisissa tuhahdetaan. Kylmäksi ei kuitenkaan jää kukaan.
Kaupungin asukasilta Vuorentaustan koululla näyttää tarpeellisuutensa jo ensiminuuteillaan.
– Kysyntää tällaisille on ihan selvästi olemassa. Ongelma on aiemmin ollut siinä, että aivan kaikki viestit eivät ole menneet lopulliseen määränpäähänsä, puhetta johtava asukaslautakunnan vetäjä Jussi-Pekka Ahonen hymyilee.

Risuja ropisi runsain mitoin

Aikoinaan jopa Tampereen West Endinä tunnetun Vuorentaustan huolenaiheet eivät yllätä. Rajussa kasvussa oleva Ylöjärven keskusta-alue on maantieteellisesti lähellä, mutta sittenkin niin kovin kaukana. Harjun kaakkoispuolella sijaitsevassa perinteikkäässä kaupunginosassa elää tunne eristyksiin jäämisestä.
Asia käy hyvin ilmi, kun puhe kääntyy joukkoliikenteeseen. Vuorentaustassa ei voida ymmärtää, että aivan lähietäisyydellä sijaitsevalle Tampereelle matkatessa ei yksi bussilippu riitä.
– Nykyiset sopimukset ovat voimassa vuoden 2016 kesään saakka, ja sen jälkeen voidaan tehdä isompia muutoksia. On todella suuri harmi, että käytännön hankaluuksia ilmenee, joukkoliikennejohtaja Jussi Teronen vastaa asiaa koskeviin tiedusteluihin.
Teronen myös muistuttaa, että Tampereen kaupunkiseudulla suunnitellaan uutta, vyöhykkeisiin perustuvaa joukkoliikennejärjestelmää. Sen myötä kuntarajat hälvenisivät ja tähänkin ongelmaan voisi tulla kohennusta.
– Näitä asioita selvitetään kyllä koko ajan, Teronen lupaa.
Joukkoliikenteen lisäksi vuorentaustalaisia painaa pääterveysaseman siirtyminen hoitaja–lääkäri-työparimalliin. Toiminnassa koetaan olevan tiettyjä alkukankeuksia. Eräs varttunut herra intoutuu listaamaan niitä omakohtaisten kokemustensa ryydittäminä jopa varsin runsaasti.
Ilmaan heitetty ajatus yksityisen sairaanhoidon kaltaisesta avoimesta vastaanotosta ei kuitenkaan saa kaupunginisiltä kannatusta. Perusturvajohtaja Virran mukaan kunnallista terveydenhuoltoa ei voi verrata suoraan potilailta kaikki kulunsa kattaviin lääkäriasemiin.
– Esimerkiksi särkypäivystys voisi mennä tulevaisuudessa nettiin, mutta kyllä me olemme sillä mielellä, että sairaanhoitaja saa jatkossakin päättää, tarvitseeko lääkärille mennä, hän toteaa.

Keskustelu jatkuu kuun lopulla

Asukaslautakunnan puheenjohtaja Jussi-Pekka Ahonen oli iloisesti yllättynyt illan osanottajamäärästä.

Asukaslautakunnan puheenjohtaja Jussi-Pekka Ahonen oli iloisesti yllättynyt illan osanottajamäärästä.

Ajatuksia Ylöjärvestä ja Vuorentaustasta vaihdetaan yhteensä puolitoista tuntia. Aikaa olisi enempäänkin, mutta paikalliset tuntuvat olevan tyytyväisiä saamiinsa vastauksiin. Positiivistakin palautetta muistetaan antaa.
– Olen asunut Vuorentaustassa 40 vuotta ja ensimmäisen kerran näen täällä näin paljon päätöksentekijöitä. Kiitokset siitä, että olette tulleet kuulemaan meitä, paikallisen omakotiyhdistyksen varapuheenjohtaja Antti Laakso kumartelee.
Puheenjohtaja Ahonen ei keskustelun tauottua peittele tyytyväisyyttään. Hän kuitenkin tiedostaa, että työ on vasta alussa.
– Palautelaatikkoon tuli kirjallisia terveisiä aika paljon, ja niistä jokainen luetaan. Tarkoituksena on saada täällä kuullut ajatukset oikeiden ihmisten tietoon, Ahonen tuumii.
Seuraava vastaavanlainen asukasilta Ylöjärvellä on luvassa syksyllä. Tarkka päivämäärä ja kaupunginosa selviävät myöhemmin.
Oman mielipiteensä puutarhakaupungin nykytilasta ja tulevaisuudesta voi joka tapauksessa käydä kertomassa jo aiemmin.
– 23. päivä tätä kuuta järjestämme ison, koko kaupunkia koskevan asukasfoorumin koulutuskeskus Valossa. Siellä tarkoitus on keskustella vapaammin, ilman virkamiehiä. Odotukseni tapahtumaa kohtaan ovat jo nyt korkealla, Ahonen sanoo.

Tv-ongelma ei ota selvitäkseen

Digitaaliset maanpäälliset televisiolähetykset ovat olleet arkipäivää haja-asutusalueilla asuville suomalaisille jo vuosia, mutta tietyillä seuduilla ongelmia piisaa yhä. Yksi tällaisista murheenkryyneistä on Ylöjärven Vuorentausta.
Noin 1 500 kotitalouden rajakaupunginosassa digilähetykset eivät edelleenkään ota näkyäkseen kunnolla. Ilman satojen, jopa tuhansien eurojen investointeja suuri osa paikallisista ei pysty katselemaan televisiota.
– Olemme lähestyneet jo aivan kaikkia, jopa tasavallan presidenttiä, mutta asia ei tunnu järjestyvän, Vuorentaustan omakotiyhdistyksen Olavi Järvinen kertasi torstaina huokaisten.
Ongelmat alueella alkoivat samalla, kun analogiset tv-lähetykset loppuivat. Suomen siirryttyä digiaikaan vuoden 2007 syyskuussa rupesi monen vuorentaustalaisen vastaanotin näyttämään pelkkää lumisadetta, pysyvästi.
Tähän mennessä paikalliset ovat olleet yhteydessä muun muassa verkko-operaattori Digitaan, ex-viestintäministeriin Suvi Lindéniin (kok.), entiseen kansanedustajaan Esko-Juhani Tennilään (vas.), Ylen ex-toimitusjohtajaan Mikael Jungneriin ja – toden totta – jopa edelliseen presidenttiimme Tarja Haloseen. Myös Ylöjärven kaupunki ja paikalliset kansanedustajat ovat saaneet kuulla kunniansa.
– Digitan mittausten mukaan katvealueita ei ole, mutta he tekivät mittauksensa kadulla. Kotitalouksissa tilanne on käytännössä aivan toinen, asian korjaamisen puolesta monessa yhteydessä puhunut Järvinen tiivisti.
Ylöjärven kaupunginjohtaja Pentti Sivusella ei ollut Vuorentaustan asukasillassa aiheeseen juuri uutta sanottavaa. Hänen mukaansa puutarhakaupunki ei – ikävä kyllä – voi asialle juuri mitään.
– Olemme tehneet voitavamme, mutta tästä vastaava toimija ilmeisesti kokee asian liian pieneksi korjattavaksi, hän pahoitteli.
On tiedossa, että alueelle asennettava pienteholähetin ratkaisisi ongelman kokonaan. Järvinen kuitenkin myöntää, että vuosien ajan paikallaan junnannut taistelu alkaa jo syödä vuorentaustalaisten uskoa sellaisen saamiseen.
– Halutaankohan tänne enää satsata, kun teräväpiirtolähetyksiin ollaan siirtymässä vuonna 2016, hän mietti perustellusti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?