Keinot: Nykyinen suuntaus voitaisiin katkaista tukemalla yrittäjyyttä yhä enemmän

Työttömyyden kasvu huolestuttaa

Työttömiä työnhakijoita on pian jonoksi asti Ylöjärven TE-toimiston luukulla. Työttömyys on noussut puutarhakaupungissa vuodessa 22 prosentilla. Vuosi sitten Ylöjärven työttömyysaste oli 8,5 prosenttia. Nyt luku on noussut 10,2 prosenttiin. Tilanne aiheuttaa harmaita hiuksia ylöjärveläispäättäjille.
Ylöjärven TE-toimistoon on suunnannut viime kuukausina entistä enemmän työttömiä puutarhakaupunkilaisia.

Ylöjärven TE-toimistoon on suunnannut viime kuukausina entistä enemmän työttömiä puutarhakaupunkilaisia.

Suuntaus on huono siinäkin mielessä, että työttömyys kasvaa Ylöjärvellä vauhdikkaammin kuin koko Suomessa keskimäärin.
Suomessa työttömyys on noussut viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 15 prosenttia, eli seitsemän prosenttia vähemmän kuin Ylöjärvellä.
Toki koko maan työttömyysaste, 11,1 prosenttia, on vielä hieman korkeampi kuin Ylöjärvellä, mutta ero supistuu koko ajan.
Ylöjärven työttömyysaste on 15:nneksi korkein kaikista Pirkanmaan kunnista. Korkein työttömyysaste on Tampereella, 15 prosenttia ja alhaisin Punkalaitumella, 7,7 prosenttia.
Tarpeen vaatiessa vaikka kampanja
Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen ja kaupunkikehitysjaoston jäsen Minna Mustakallio-Sorvari on huolestunut nykytilanteesta.
Hänen mukaansa Ylöjärvellä voitaisiin pohtia jopa jonkinlaista kampanjaa tai työllisyystalkoita yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.
– Vaikka olemme saaneet Ylöjärvelle paljon yrityksiä ja yrittäjien asioita on hoidettu hyvin, emme voi tuudittautua tilanteeseen. Elinkeinoelämän elinvoimaisuuteen on edelleen satsattava.
Mustakallio-Sorvarin mielestä olisi upeaa, jos ylöjärveläisyritykset pystyisivät tarjoamaan ihmisille toisistaan poikkeavia työmahdollisuuksia erilaisilla työajoilla.
– Pitkäaikaistyöttömän ei ole helppo ampaista kortistosta suoraan täystyöllisyyteen. Työstä erkaantuneet ihmiset pitäisi saada hiljalleen takaisin työn imuun, Mustakallio-Sorvari sanoo.

Kaupunkia pitää markkinoida

Niin ikään kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa työskentelevä Riitta Virtanen (sd.) muistuttaa, että työttömien määrän kasvu tietää  yhä vähemmän verorahoja kaupungille, ja silloin kierre on aiempaa vaikeampi katkaista.
Hänen mukaansa koko Suomen yleinen suuntaus heijastuu Ylöjärvelle. Kun vienti ei vedä, se näkyy työpaikkojen vähenemisenä. Pienistä puroista syntyy iso virta.
– Ei meillä ole Ylöjärvellä juuri muita keinoja kuin saada tänne lisää yrittäjiä. Meidän täytyy markkinoida kaupunkia yrityksille. Ei kuitenkaan kannata haaveilla isoista toimijoista vaan pyrkiä saamaan Ylöjärvelle pieniä ja keskisuuria yrityksiä.
Virtanen lähettää myös terveisiä vastavalmistuneille, jotka eivät meinaa löytää töitä.
– Nuoren pitää yrittää kovasti, sillä kukaan ei tule hakemaan kotoa töihin. Kun antaa kuulua itsestään, se varmasti poikii jossain vaiheessa työtä.

Vaikeaa tehdä isoja muutoksia

Perussuomalaisten valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Mauri Heiska sanoo, että nykytilanne mietityttää kovasti, etenkin kun Pilkingtonin sulkeminen huonontaa olosuhteita entisestään.
– Kaikki lähtee valtiovallasta, ja täällä paikallistasolla on loppujen lopuksi aika vaikea tehdä isoja muutoksia. Toki meiltäkin keinoja löytyy, mutta suuntaviivat tulevat ylempää, Heiska toteaa.
Hänen mielestään erityisen surullista on se, että kouluista valmistuu jatkuvasti hyviä työntekijöitä, jotka menevät suoraan työttömyyskortistoon.
– Meidän tulisi ennen kaikkea tukea yrittäjien mahdollisuutta palkata lisää työntekijöitä, Heiska linjaa.

Ajatusten vaihto erittäin tärkeää

Keskustan valtuutettu, kaupunginhallituksessa toimiva Esko Arola miettii niin ikään Pilkingtonin sulkemisen vaikutuksia.
– Kun Perloksen toiminta loppui, se porukka työllistyi aika nopeasti. Nyt tilanne on erilainen, kun toimiala on toinen. Asiasta pitää kantaa huolta, Arola sanoo.
Hänen mukaansa tarvittavista toimenpiteistä onkin keskusteltu kaupunginhallituksessa. Arola kuitenkin peräänkuuluttaa ajatuksien vaihtoa viranhaltijoiden kesken.
– Olemme onneksi saaneet Ylöjärvelle uusia yrityksiä myönteisen elinkeinopolitiikan myötä. Tätä työtä pitää jatkaa, vaikka tonttikauppa ei ehkä olekaan taantuman aikana yhtä vilkasta kuin aiemmin. Lisäksi meidän täytyy saada uusia pk-yrityksiä tyhjiin toimitiloihin.
Arolan mukaan hihat pitää kääriä ja ryhtyä tekemään entistä kovemmin töitä etenkin sen vuoksi, että Pirkanmaan muutkin kaupungit ja kunnat kilpailevat työpaikoista. Yhtälö ei siis ole helppo.
– On todella huolestuttavaa, että nuorten osuus pitkäaikaistyöttömistä on kasvamassa. Meidän pitää katkaista se kierre, jossa nuoret menevät suoraan työttömyysputkeen. Nuorten syrjäytyminen käy yhteiskunnalle kalliiksi, Arola tähdentää.

Nuorille maksettava kunnon palkka

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuuston ja -hallituksen  jäsen Anssi Repo muistuttaa, ettei Ylöjärvi ole poikkeustapaus vaan työttömyyden kasvu on valtakunnallinen ilmiö.
Hänen mukaansa pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, että työllistämisrahat pidetään riittävissä mitoissa myös huonossa taloudellisessa tilanteessa.
– Yrittäjät, Yrityspalvelu, työllisyyspalvelut ja päättäjät voisivat yhdessä miettiä keinoja, joilla työpaikkoja saataisiin lisää. En usko siihen, että Suomessa olisi epäedullista palkata työntekijöitä. Kyse on enemmänkin siitä, mitä tehdään ja mitä osataan tehdä. Mielestäni yrityskentälläkään ei olla ihan riittävän aktiivisia.
Repo uskoo, että vastavalmistuneiden nuorten tulevaisuus näyttää vaikeammalta kuin oikeasti on. Tunne turhuudesta tarttuu nuoriin tänä päivänä helposti.
– En kuitenkaan pidä järkevänä, että nuori palkattaisiin pienemmällä palkalla kuin muut. Meidän täytyy käyttää työllistämistukia nuorten hyväksi. On tietysti vaikea keksiä, mistä rahat otetaan. Joka tapauksessa Ylöjärvelläkin on valmistauduttava nuorisotakuun tulemiseen, Repo linjaa.

Ikä ei saa olla este

Myös vihreiden valtuutettu ja  kaupunginhallituksen jäsen Minna Sorsa on huolissaan nuorista.
Hän on kuitenkin tyytyväinen siitä, että Ylöjärvelle on saatu runsaasti aloituspaikkoja eri koulutuksiin. Vielä pitäisi varmistaa se, että koulusta valmistuvat pääsevät käsiksi työelämään.
– Nuorisotakuu auttaa asiassa. Lisäksi hallitus teki päätöksen, että nuoria palkataan kunnissa lyhyisiin työsuhteisiin yhtä paljon kuin ennenkin. Ylöjärvellä meidän pitäisi vielä kehittää yhteistyötä Etsivän nuorisotyön kanssa. Nuoret tarvitsevat jonkun, joka on heihin yhteydessä näiden asioiden tiimoilta, Sorsa sanoo.
Pitkäaikaistyöttömyys on Sorsan mukaan sen verran laaja kysymys, että sitä ei Ylöjärven kaupunki pysty kokonaan itse ratkaisemaan.
– Meidän pitäisi pystyä helpottamaan työllistymistä eri elämäntilanteissa. Rajapinta työmaailmaan pitäisi olla nykyistä ohuempi ja kannustavampi. Ylöjärvi on onneksi erittäin yrittäjämyönteinen kaupunki. Meidän täytyy vielä miettiä, mikä on se malli, jolla pitkäaikaistyöttömät voisivat mennä eri yrityksiin töihin, Sorsa selvittää.
Vihreiden valtuutetun mielestä kehitettävää on ennen kaikkea siinä, että pitkän työuran tehneet ihmiset pysyisivät kiinni työelämässä.
– Vaikka ihmisellä on ikää, hänellä on myös osaamista. Se osaaminen täytyy saadaan käyttöön.
Sorsan mukaan on hyvä, että vastuuta työllisyysasioissa siirretään yhä enemmän kunnille.
– Pidän hyvänä asiana sitä, että ratkaisuja etsitään paikallisesti. Kysymys on tietysti se, että kenellä on aikaa ja resursseja tehdä oikeita ratkaisuja?
Sorsan mukaan työttömyyden kasvu kertoo osaltaan Suomessa meneillään olevasta rakennemuutoksesta.
– Kuinka korkeaksi työttömyys voi nousta, sitä voi vain arvailla. Erityisesti Pirkanmaa on vaikeassa tilanteessa. Julkisen sektorin pitäisi pian löytää välineitä ja keinoja työttömyyden kasvun katkaisemiseksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?