Karhen koulu puhuttaa pian hallituksessa

Karhen kyläkoulukuvio on saanut uuden käänteen. Opinahjon oppilasalueita tarkastellaan näillä näkymin vielä kaupunginhallituksessa, vaikka koulutuslautakunnan luottamushenkilöt päättivät jo kertaalleen säilyttää alueet ennallaan yksissä tuumin tehdyllä päätöksellä.
Karhelaiset eivät voi vieläkään huokaista helpotuksesta. Oppilasaluejakoa puidaan seuraavaksi kaupunginhallituksessa.

Karhelaiset eivät voi vieläkään huokaista helpotuksesta. Oppilasaluejakoa puidaan seuraavaksi kaupunginhallituksessa.

Ylöjärven Uutisten käsiinsä saaman viranhaltijapäätöksen mukaan kaupunginjohtaja Pentti Sivunen aikoo käyttää otto-oikeutta ja siirtää asian kaupunginhallituksen käsittelyyn.
Päätös on päivätty viime torstaina.
Koulutuslautakunta piti kokouksensa viime tiistaina. Kokoontumisessa luottamushenkilöt päättivät säilyttää oppilasalueet ennallaan.
Kaupungin sivistysjohtajan Matti Hurstin muutosehdotus sai kokouksessa täystyrmäyksen äänestyksessä äänin 11–0.
Sen sijaan ehdotus Karhen koulun hallinnon siirtämisestä Viljakkalan koulun alaisuuteen meni kokouksessa läpi.
Viranhaltijapäätöspaperin selostusosassa todetaan, että päätös on syntynyt vastoin esittelijän ehdotusta.
Karhen koulun vanhemmat ry:n puheenjohtaja ja ekaluokkalaisen tytön äiti Verna Nieminen otti tiedon ihmetellen vastaan.
– Olemme miettineet täällä kylällä, eikö luottamushenkilöillä ole enää valtaa päätöksenteossa tässä kaupungissa, hän sanoo.
– Tuntuu siltä, että koulua yritetään ajaa alas keinolla jos toisella, hän arvioi.
Karhella huokaistiin helpotuksesta viime joulukuussa, kun kaupunginvaltuusto nuiji jatkoa koulun toiminnalle yksimielisesti ilman äänestystä.
Kaupunginjohtaja oli aikaisemmin ehdottanut kaupunginhallitukselle Karhen koulun lakkauttamista.
Hallitus oli kuitenkin eri mieltä ja esitti valtuustolle koulun toiminnan jatkamista.
– Kuvittelimme, että tilanne rauhoittuu tämän päätöksen jälkeen, mutta näinpä ei näköjään käynyt. On inhottavaa olla koko ajan varpaillaan tässä asiassa.
Vanhempainyhdistyksen rahastonhoitajan ja kolmatta luokkaa käyvän tytön äidin Marianne Rinneheimon mielestä on kaupunkilaisten kannalta väärin, että lautakunnan yksimielistä päätöstä ei kunnioiteta.
– Tämähän on suorastaan törkeää, hän tuhahtaa.
Rinneheimo kertoo tulleensa  siihen tulokseen, että kaupunginjohtaja haluaa lopettaa koulun hinnalla millä hyvänsä.
– Miksi kylä, jolla on edellytykset toimia, yritetään tukahduttaa tällä tavalla? Kaikki eivät halua asua kaupungin keskustassa, eivätkä sinne sitä paitsi kaikki mahtuisikaan, hän toteaa.
– Karhelle olisi tulossa lisää asukkaita, mutta kaavoitus hankaa vastaan.
Rinneheimon mukaan kylällä elettiin raskaita ja ahdistavia aikoja ennen valtuuston päätöstä.
– Jos huonosti käy, olemme jälleen lähtöpisteessä. On sääli, jos lapset joutuvat vaihtamaan pienestä maalaiskoulusta mammuttiopinahjoon. Sellainen stressaa lapsia.
– Myös perheiden arki menisi uusiksi, kun pitäisi miettiä myös koulukuljetusasioita.

Kuljetukset alueiden tarkasteluperusteena

Karhen koulua käyvät Tilda Lahtinen (edessä vas.), Mariela Hannunkivi, Merili Koort, Oskari Orastie (edessä oik.), Jaakko Mäntyniemi, Joakim Järvenpää ja Mikko Hirvijoki sekä Ville Pirkkalaniemi tietävät kyläkoulun parhaat puolet. – Täällä on turvallista ja mukava olla, koska kaikki tuntevat toisensa. Meillä ei ole riitoja, eikä kukaan kiusaa toista. Lisäksi opettajat ovat leppoisia. Isossa koulussa eksyy helpommin kuin pienessä, lapset luettelevat.

Karhen koulua käyvät Tilda Lahtinen (edessä vas.), Mariela Hannunkivi, Merili Koort, Oskari Orastie (edessä oik.), Jaakko Mäntyniemi, Joakim Järvenpää ja Mikko Hirvijoki sekä Ville Pirkkalaniemi tietävät kyläkoulun parhaat puolet. – Täällä on turvallista ja mukava olla, koska kaikki tuntevat toisensa. Meillä ei ole riitoja, eikä kukaan kiusaa toista. Lisäksi opettajat ovat leppoisia. Isossa koulussa eksyy helpommin kuin pienessä, lapset luettelevat.

Opetuspäällikkö Leena Pöntynen on tarkastellut Karhen oppilasaluetta koulukuljetusten näkökulmasta yhdessä kaupungin hallintopäällikön ja liikennesuunnittelijan sekä alueen rehtoreiden kanssa.
Tällä hetkellä alue perustuu Kurun, Viljakkalan ja Ylöjärven kuntaliitoksia edeltäviin oppilasalueisiin.
– Olemme yrittäneet pohtia, mikä ratkaisu olisi tarkoituksenmukaisin paitsi oppilaiden, myös koulukuljetusten kannalta, hän valottaa.
– Yksi erityishuomioni kohde on ollut Kyrönlahdentien risteyksen ympäristö ja sen lapset eli Karhen nykyisellä oppilasalueella asuvat oppilaat. Siitä kohtaa tie risteää Karhelle, Viljakkalaan, Moisiolle ja Kurun suuntaan, Pöntynen mainitsee.
Karhen koulun rehtori Rakel Pikkuvirta kertoo, että koulussa on tällä hetkellä 52 oppilasta.
– Jos oppilasalueet olisivat menneet uusiksi, rakennukseen olisi vuoden päästä jäänyt noin 30 oppilasta. Siinä tapauksessa kouluun olisi jäänyt kaksi opettajaa entisen kolmen sijaan.
Karhelainen kahden alle kouluikäisen lapsen äiti Tiina Isosaari huomauttaa, että ei tarvitse olla matemaatikko ymmärtääkseen oppilasmäärän supistamisen seuraukset.
– Rakennus jäisi vajaalle käytölle. Siitä koituisi lisää kustannuksia. Siinä kertyisi jo riittävästi perusteita laittaa koulun ovet säppiin.
Koulukuljetuksissa olisi hänen näkemyksensä mukaan järkeistämisen varaa.
– Täällä ajaa kaksi koulutaksia, joista toinen vie oppilaita Mutalan ja toinen Karhen koululle, vaikka kaikki oppilaat voisi ihan hyvin kuljettaa Karhelle, hän selvittää.
– Oppilasalue-esityksessä  merkillistä oli se, että kaikki junaradan Viljakkalan puoleisilla kulmilla asuvat oppilaat olisi kuljetettu Viljakkalan kouluun. Nekin, joiden kotoa Karhen koululle on vain kolmen kilometrin matka, Isosaari mainitsee.
Hänen näkemyksensä mukaan kahden opettajan malli olisi riidellyt kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston päätösten kanssa.
– Niiden mukaan koulussa toimii jatkossakin kolme opettajaa, mutta hallinto eli rehtori toimisi Viljakkalasta käsin, kuten koulutuslautakuntakin kokouksessaan vahvisti, hän tähdentää.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivusen viranhaltijapäätös tuli julkisesti nähtäville eilen tiistaina.
Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Ylöjärven kaupunginhallitukselle.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kaupunginhallituksen seuraavat kokoukset ovat 25. maaliskuuta ja 8. huhtikuuta.

Kommentit (2)

  1. Marja Toivonen

    Uskomaton veto kaupungijohtajalta, joka epätoivoisesti pitää kiinni esityksestään pienten lasten ja elävän kylän kustannuksella. Onko kaupunginjohtaja käynyt seuraamassa lasten koulupäivää Karhella? Sietäisi, jos on tämän asian laiminlyönyt. Isovanhempana kuulen ekaluokkalaisen kerrontaa hauskoista koulupäivistä, hyvistä kavereista…kiusaamisesta ei koskaan! Oppiminen tapahtuu yhteisössä yhdessä kannustavien opettajian ja yhdistetyn 1-2 luokan tuella. Kasvatualan ammattilaisena katselen surullisena isojen peruskoulujen tulosta toisella asteella. Sivunenkin voisi seurailla tilasoja, mitä tapahtuu, jos lasta ei kuunnella eikä hänen yksilöllistä oppimispolkuaan suunnitella, tueta ja seurata.
    Toivon kaupunginhallitukselta rohkeutta ajatella asiaa virkamiestä viisaammin.
    Marja Toivonen, kasvatustieteen maisteri, Karhe

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?