Taide tekee hyvää

Muotoilijoiden ja kuvataiteilijoiden ryhmä pystytti näyttelyn kriisikeskus Osviitan hyväksi.
– Näyttelyn tavoite on kerätä rahaa Osviitan toiminnan tukemiseksi, mutta toivomme myös, että kuvilla olisi katsojiin voimaannuttava vaikutus, Anu Kirkinen (vas.) ja Inka Ylihärsilä sanovat.
– Näyttelyn tavoite on kerätä rahaa Osviitan toiminnan tukemiseksi, mutta toivomme myös, että kuvilla olisi katsojiin voimaannuttava vaikutus, Anu Kirkinen (vas.) ja Inka Ylihärsilä sanovat.

Ilo ja onni kumpuavat luonnosta, eläimistä ja läheisistä ihmisistä. Arjen pienistä hyvistä hetkistä.
Ilon ja onnen olemusta hahmottelee näyttelyssään taiteilijaryhmä Bahtalo. Anu Kirkisen käsistä ovat lähtöisin raikkaanväriset kartonkigrafiikka- ja puuvärityöt. Hannamari Matikainen on hyödyntänyt pigmenttivedoksissaan vanhoja kankaanpalasia. Johanna Vilén yhdistelee hiiltä, mustetta ja guassia tai akryylivärejä ja mehiläisvahaa. Akryylivärejä ja mehiläisvahaa on käyttänyt myös Inka Ylihärsilä eläinaiheisissa kuvissaan.

Saatko tartunnan?

Bahtalon ensimmäinen yhteisnäyttely on nimeltään Ilo ja onni. Osa myyntituotosta lahjoitetaan kriisikeskus Osviitan toiminnan tukemiseksi.
− Ilo ja onni syntyvät usein luonnostaan. Niistä voi myös saada tartunnan monin eri tavoin, kuten toimimalla yhteisöllisesti tai antamalla hyvän kiertää, bahtalolaiset kuvailevat.
Bahtalon neljä jäsentä ovat kaikki luovan alan ammattilaisia, joita yhdistää samanlainen arvomaailma. Nelikkona he päättivät toimia hyvien asioiden puolesta laajemmin. Aluksi naiset miettivät vaihtuvia tukikohteita, mutta he päättivät kuitenkin keskittyä pitkäjänteisesti kriisikeskus Osviittaan.
Tampereen mielenterveysseura ry:n ylläpitämä kriisikeskus Osviitta on tehnyt järjestölähtöistä kriisityötä vuodesta 1993. Se tarjoaa vaikeassa elämäntilanteessa oleville asiakkaille laadukasta ammatillisesti ohjattua kriisitukea.
− Osviitta tekee tarpeellista ja laaja-alaista työtä, Inka Ylihärsilä sanoo.

Täysin vapaaehtoista

Ensin oli halu auttaa. Sitten ajatuksissa muotoutui keino. Bahtalo-nelikko päätti, että ainakin ensimmäisellä kerralla se olisi näyttely.
Bahtalon teoksia ostavat pääsevät tukemaan hyvää asiaa. Galleria Kellaria lahjoittaa Ilo ja onni -näyttelyn myyntiprovision kokonaisuudessaan Osviitalle.
− Ihanne olisi tietysti sata prosenttia, mutta meidän pitää saada leipääkin pöytään, taiteilijat perustelevat.
Anu Kirkinen on haaveillut hyväntekeväisyyteen osallistumisesta jo pitkään. Kuusi vuotta sitten hän muutti Tampereelle, ja vähitellen löytyi sopiva verkosto taiteilijapiireistä.
− Toimintamme perustuu pääsääntöisesti ryhmän jäsenten vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa. Olemme pirkanmaalainen ryhmä, ja haluamme vaikuttaa omassa maakunnassa, Inka Ylihärsilä ja Anu Kirkinen sanovat.

Taide koskettaa ja parantaa

Kaikki bahtalolaiset ovat pitäneet näyttelyitä aiemminkin – yksin tai osana ryhmää. Anu Kirkinen muistaa monta herkkää hetkeä teostensa ääreltä. Taide on saanut katsojat nauramaan ja itkemään.
− Taide eheyttää. Muistan naisen, joka osti maalauksen, jonka hän koki muistuttavan kuolleesta äidistään. Samoin muistan pariskunnan, joka tuli näyttelyyn suoraan ensimmäisestä ultrasta. He ostivat maalauksen, jossa oli raskaana oleva nainen.
− Taide on voimauttavaa, olit sitten kokijana tai tekijänä. Katsoja voi löytää tunteita, joihin samastuu. Tekeminen taas on parhaimmillaan jopa parantavaa, Inka Ylihärsilä lisää.
Hän on vetänyt kuvataidepajoja muun muassa vanhainkodeissa.
− Kohtasin 90-vuotiaita, jotka olivat piirtäneet tai maalanneet viimeksi 80 vuotta sitten. Heille oli iskostunut asenne, etteivät he osaa. Pitkällisen suostuttelun  jälkeen sain heidät ottamaan siveltimen käteen. Vähitellen ilmeet muuttuivat. Alkoi tulla esiin muistoja ja uusia puolia itsestä.
Inka Ylihärsilä vakuuttaa, että onnistumisen kokemuksia voi saada kuka tahansa – kunhan tekniikka on tarpeeksi helppo.
− Kollaasit ja mehiläisvahamaalaus sopivat aloittelijalle.
Kuvataiteen katsojallakin on lupa irrotella. Ei kannata aina miettiä, mitä taiteilija on tehdessä tuumaillut. Kuvalle on lupa luoda oma tarina.

Yksikin teko vaikuttaa

Oman luovan työn lisäksi Bahtalon naiset muun muassa opettavat, tekevät museo-opastuksia ja toimivat aktiivisesti muotoilualan yhdistyksissä. Johanna Vilén on myös astrologi.
He tahtovat tekemisillään vaikuttaa ympäröivään maailmaan.
− Jos ajatellaan, ettei yksittäinen teko vaikuta, kaikki lössähtää. Koemme, että taiteella on yhteiskunnallinen ulottuvuus. Sen avulla voi auttaa apua tarvitsevia, Kirkinen ja Ylihärsilä sanovat.

Ilo ja onni 28. maaliskuuta saakka Galleria Kellariassa, Hämeenpuisto 33, Tampere.