Lapset ja vanhukset saavat nyt luomumaitoa

Ylöjärven ja muiden Tampereen kehyskuntien kouluissa, päiväkodeissa ja laitoksissa juodaan tästä viikosta lähtien luomumaitoa. Luomuun siirtyminen on osa trendiä, jossa suositaan myös lähi- ja kotimaista ruokaa. Kasvisruokaakin syödään lähes viikoittain.
luomumaito

Ylöjärven ruokapalvelun eri yksiköissä juodaan vuodessa maitoa 150 000 litraa, ja kaikissa Tampereen kehyskunnissa yhteensä 650 000 litraa.

Ylöjärven ruokapalvelupäällikkö Sirpa Heikkilä on kovin iloinen siitä, että luomumaitoon siirtyminen onnistui.

Ylöjärven kaikissa kouluissa, päiväkodeissa ja laitoksissa, kuten terveyskeskuksessa, vanhainkodissa ja palvelukeskuksissa, juodaan tästä viikosta lähtien luomusti tuotettua maitoa.

Luomumaitoa juovat myös muut samaan ruoan hankintarenkaaseen kuuluvat Tampereen kehyskunnat Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Kangasala, Orivesi ja Vesilahti.

Luomumaitoon yritettiin siirtyä jo aiemmin, mutta silloin Arlalla ei ollut vielä tarpeeksi luomumaitoa tuottavia tiloja. Tilanne muuttui kesän aikana.

– Luomumaito on kotimaista ja se pakataan Hämeenlinnan osuusmeijerissä, kertoo Heikkilä.

150 000 litraa vuodessa

Luomumaitoon siirtyminen toi tietysti kaupungille lisäkustannuksia.

– Kustannuksia tulee merkittävästi, mutta kouluilla tarjottavaan maitoon saamme EU:n luomumaitotukea, joka on huomattavasti korkeampi kuin tavalliseen maitoon saatava tuki.

– Tavalliseen maitoon saadaan 13 senttiä tukea maitolitraa kohden ja luomumaitoon 31 senttiä. Vähän kalliimmaksi luomumaito jää, mutta se ei kaada talouttamme.

Ylöjärven ruokapalvelun eri yksiköissä juodaan vuodessa maitoa 150 000 litraa, ja kaikissa Tampereen kehyskunnissa yhteensä 650 000 litraa.

Broileri tulee Sahalahdelta

Entä siirrytäänkö yksiköissä tarjoamaan myös muuta luomua? Se on kinkkinen kysymys.

Ruokapalvelupäällikön mukaan luomuruokaa on edelleen vaikea saada suuria määriä.

– Esimerkiksi kasvisten osalta käytämme pitkälle jalostettuja kasviksia, eikä niitä yksinkertaisesti ole luomuna markkinoilla.

Tilanne saattaa kuitenkin joskus muuttua.

– Olemme koko ajan ajan hermolla. Katsomme viikoittain, mitä kaikkia raaka-aineita löytyy ja millaisia määriä.

Pinaattiletut ja lasagnette suosittuja

Luomun lisäksi kaupungin yksiköissä on alettu panostaa lähi- ja kotimaisiin raaka-aineksiin. Heikkilän mukaan kaupungin yksiköissä esimerkiksi tarjotaan kotimaista lihaa.

– Mutta kauanko raaka-ainetta löytyy, kun käytämme ainoastaan kypsiä lihoja? Meillä Ylöjärvellä on ollut viisi vuotta käytössä kotimainen liha, mutta esimerkiksi Nokialla on katsottu hintaa ja harkittu. Ylöjärvelle esimerkiksi broileri on ostettu Sahalahdelta, mikä tekee siitä lähilihaa, sanoo Heikkilä.

Ylöjärvellä tarjotaan myös aiempaa useammin kasvisruokaa. Kuuden viikon välein vaihtuvalla ruokalistalla on viidestä kuuteen kasvisruokapäivää, eli kasvisruokaa tarjotaan kaikille lähes kerran viikossa.

– Esimerkiksi pinaattiohukaiset ovat kovin suosittuja, niistä tykätään samoin kuin kasvislasagnetesta. Kasviskastike ei mene yhtä hyvin, mutta sitä on kuitenkin pyritty tarjoamaan riisin kanssa. Kasvissosekeittoa menee raejuuston kera pienillä, mutta yläasteikäisten poikien mieleen se ei niin ole.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?