Sosiaalityön johtaja on toiveikas, että uusi lastenvalvoja saadaan pian

Ylöjärven kaupunki on ollut päälle kuukauden ilman lastenvalvojaa. Uusi lastenvalvoja aloittaa työssään toivon mukaan lähiviikkoina. Ruuhkia aletaan purkaa tällä viikolla.
lastenvalvoja, 18.9.2017

Lastenvalvojan työtehtäviin kuuluu muun muassa isyyden tunnustamisia ja lapsen tapaamiseen, elatukseen ja asumiseen liittyviä asioita.

Ylöjärveläisiä on kohdannut tänä kesänä ja syksynä erikoinen tilanne. Vakituinen lastenvalvoja on pitkällä virkavapaalla, ja hänen sijaisensa irtisanoutui kesällä.

Kaupunki alkoi rekrytoida uutta sijaista heti heinäkuussa, mutta vaikka haastatteluvaiheessa tulijoita vielä oli, ketään ei saatukaan virkaan.

Tämän tähden rekrytointi jouduttiin aloittamaan alusta.

Viime viikon lopulla haastateltiin uusia hakijoita, ja sosiaalityön johtaja Marketta Tiihala oli toiveikas, että sijaisuus saataisiin täytettyä.

– Työ saatetaan ottaa vastaan viikon tai kahden sisällä. Luulen, että pääsemme rekrytoinnissa eteenpäin ja olen tässä vaiheessa toiveikas.

Tiihalan mukaan uudesta sijaisen palkkaamisesta pyritään tekemään päätös tällä viikolla.

Asiakkaisiin yhteys kiireellisyysjärjestyksessä

Koska lastenvalvojaa ei ole ollut, lastenvalvojan palveluissa on syntynyt ruuhkaa.

Lastenvalvoja hoitaa muun muassa sekä isyyden tunnustamisia että lapsen tapaamiseen, elatukseen ja asumiseen liittyviä asioita.

Ruuhkaa aletaan nyt purkaa niin, että kaikki soitot ja muut yhteydenotot käydään läpi ja asiakkaisiin otetaan yhteyttä kiireellisyysjärjestyksessä.

Entä mitkä asiat ovat kiireellisimpiä?

Kiireellisimpiä ovat muun muassa tilanteet, joissa asiakas ei saa muita asioitaan hoidettua ilman lastenvalvojan vahvistamaa sopimusta. Tällaisia ovat esimerkiksi Kelan kanssa hoidettavat sosiaaliturvaan liittyvät asiat.

Myös isyyden tunnustaminen kuuluu lain mukaan kiireellisiin tehtäviin.

– Isyyden tunnustaminen muuttui vuoden 2016 alussa niin, että isyyden voi tunnustaa jo ennakkoon neuvolassa. Tämä on helpottanut lastenvalvonnan työmäärää.

Voivatko lähikunnat auttaa?

Ruuhkaa puretaan kaupungin sisäisin järjestelyin.

Kaupungilla on tosin vetämässä myös selvitys siitä, voidaanko ympäristökuntien kanssa tehdä yhteistyötä esimerkiksi ostamalla heiltä väliaikaisesti lastenvalvojan palveluita.

– Tällainen selvittely vie aina aikaa, mutta pidämme tätäkin mahdollisuutta avoinna purkaaksemme ruuhkaa.

Ruuhkan tämänhetkistä määrää on vaikea arvioida.

Tiihalan mukaan Ylöjärven lastenvalvoja on saanut yleensä lakisääteiset työnsä hoidettua määräajassa, mutta nyt lastenvalvojan puuttuessa ruuhkaa on tullut pakostikin.

– Eräässä naapurikunnassa lastenvalvojan palveluja joudutaan yleensä odottamaan kahdesta kolmeen kuukautta. Siihen verrattuna meillä on ollut parempi tilanne, ja palveluja on saanut nopeammin.

Jos joku tarvitsee lähiaikoina lastenvalvojan palveluita, kaupungin nettisivuilla on ohjeet, miten kannattaa toimia.

– Yhteyttä kannattaa ottaa perusturvakeskuksen neuvontaan tai sosiaalityön esimiehiin.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?