Elämyslaarissa hiki lensi ja kura roiskui

Perushelppo mönkkärireitti – ai niinkö?

Ylöjärven uutisten kaksi toimittajaa kokeili mönkijäajoa ja ampumista. Elämyslaarin yrittäjä Kari Laari opasti heitä kaatosateessa. Lopputuloksena oli ylivoimaisesti mielenkiintoisin urheilukokeilu tähän mennessä.

Mönkijäsafareilla käytettävien mönkijöiden kaikki osat, esimerkiksi moottori on suojattu niin, etteivät ne hajoa märissä olosuhteissa. (Mönkijäkuvat:Kuva: Kari Laari)

Sataa. Ja paljon.

Onneksi Kari Laarin Elämyslaarilla on täsmäaseita sadetta ja kuraa vastaan.

Iiria ja Vilma saavat jalkineikseen jättikokoiset saappaat ja päälleen punamustat haalarit. Astronauttilookin täydentää visiirillä varustettu kypärä.

Ennen mönkijäsafarille lähtöä Kari näyttää, miten peukalokaasua käytetään, missä kolme jarrua ovat ja kuinka kroppaa kannattaa kallistaa kääntymissuuntaan.

Ja sitten menoksi.

Syviä uria ja alamäkiä

Tarkoituksena on vetää helppo lenkki. Karu totuus selviää kuitenkin pian.

Kun Iiria vielä testailee peukalokaasua ja totuttelee leveän, raskaan ajoneuvon selässä istumiseen, Kari ja kerran aiemmin mönkijällä ajanut Vilma ovat jo kaukana.

Asetelmasta tulee arkipäivää. Kari ja Vilma odottavat jatkuvasti jossakin notkelmassa, että ensikertalainen Iiria kuroisi matkan umpeen.

Mönkijällä ajaminen ja painon siirtely on huomattavasti vaikeampaa ja raskaampaa kuin uskoisi. Tottumattoman kuskin kädet väsyvät, hiki virtaa kypärän alla ja reidet ovat kipeät vielä seuraavanakin päivänä.

Mönkijäreitti valitaan aina ajajien taitojen mukaan. Elämyslaarin metsissä kulkee useita eri reittejä, jotka vaihtelevat umpimetsästä hiekkatiehen.

Voiko tässä hukkuakin?

Kari Laari on tehnyt noin 50 hehtaarin mailleen varsin kattavan mönkijäreittien verkoston. Toimittajat testaavat runkolinjaa, joka on Karin mukaan helppo.

No jaa.

Kapea, noin kolmen kilometrin mittainen testireitti sisältää lukuisia ala- ja ylämäkiä, jyrkkiä käännöksiä, kasvoille viuhtovia oksia, kiviä ja syvälle painuneita, täynnä vettä ja kuraa olevia rengasuria.

Urat ovat usein eri tasoilla niin, että mönkijä kallistuu, ja pelokas toimittajaparka on varma, että mönkijä kaatuu, mutta jatkaa silti matkaa.

Mönkijällä pitää ylittää myös kaatunut puunrunko, vaikka Iiria kuvitteleekin, että kyse on vain julmasta pilasta.

Erään jyrkän mäen alla Kari ilmoittaa, että mönkijällä ylitettäisiin pätkä järveä painamalla koko ajan tasaisesti kaasua.

Vilma: Entä jos mönkijä jää kiinni?

Kari: Sitten te hukutte.

Kari paljastuu huumorimieheksi.

Iiria: Vaikea uskoa. Mutta mönkijä saattaa kyllä hukkua.

Ylityspaikassa on nimittäin vain noin puoli metriä vettä.

Kukaan tai mikään ei huku, ja toimittajat selviytyvät vastarannalle.

Ajon jälkeen Kari kehuu oppilaitaan, jotka ajoivat tavan ensikertalaisia nopeammin, eivätkä kieltäytyneet mistään.

Joidenkin osioiden skippaaminen on kuulemma osallistujille tavallista, mutta väliin jättäminen ei tullut Vilmalle ja Iirialle edes mieleen.

Mönkijällä ajaminen ja itsensä ylittäminen oli nimittäin todella, todella, todella hauskaa.

Arviomme ja kainalojutun Elämyslaarista voit lukea jutun alta.

Kokeilimme Elämyslaarissa myös ampumista. Jutun voit lukea tästä.

Plussat:

• Elämyslaarin sijainti on hyvä. Paikka sijaitsee melko lähellä Ylöjärven keskustaa Antaverkassa osoitteessa Pohtiontie 18. Paikka on lähellä myös Tamperetta.
• Kaikki elämyspalvelut sijaitsevat Kari Laarin omilla mailla: vieraat voivat ajaa, kiipeillä, kaivaa kaivinkoneella, ampua, kalastaa ja saunoa rauhassa. Asiakasta ei tarvitse kuljettaa paikasta toiseen kuin lyhyitä matkoja maatilan sisällä. Toiminta on myös monipuolista, asiantuntevaa ja turvallista.
• Mönkijällä ajaminen ja ampuminen on hauskaa. Mönkijäreitit ovat pitkiä ja kattavia.

Miinukset:

• Maastossa mönkijällä ajaminen ei sovi heikkohermoisille tai kovin heiveröisille henkilöille.

Kokonaisarvio: 5 / 5. Hieno kokemus!

Ikävää oli ainoastaan se, että Vilman kastunut puhelin tilttasi matkan jälkeen: siinä menivät kaikki mönkijäkuvat ja videot. Myös osa ampumiskuvista katosi. Mönkijäajelulle kun ei arvannut ottaa järjestelmäkameraa mukaan.

Elämyslaari on eksoottinen juttu etenkin ulkomaalaisille

Kari Laari perusti Elämyslaarin seitsemän vuotta sitten vaimonsa perimille maille, joilla sijaitsee myös ratsastuskoulu.

Suurin osa Elämyslaarin asiakkaista on yritysasiakkaita, joista osa tulee ulkomailta.

Esimerkiksi kiinalaisille Elämyslaarin palvelut ovat varsin eksoottisia.

– Jossakin Shanghaissa asuvalle jo pelkkä auringon näkeminen voi olla eksoottista. Kerran yksi kiinalainen kysyi, voiko järvessä todella uida ilman, että nahka lähtee pois, kertoo Laari.

– Sanoin, että vesi on niin puhdasta, että sitä voi juoda ja niin teinkin. Hän ei voinut uskoa näkemäänsä.

Tosin ihan jo saksalaisellekin mönkijällä ajo metsässä voi olla ainutkertainen kokemus. Kerran yksi saksalainen asiakas pysähtyi monta kertaa ajon aikana ja varmisteli, että ajaminen oli varmasti laillista.

Laari tähdentää, että mönkijällä ajetaan ja reitit valitaan aina kuljettajan taitojen mukaan.

– Tärkeintä on, että asiakas tuntee, että hänellä on kivaa.

Joskus miesasiakkaat haluavat ajaa metsässä täysillä. Silloin Laari antaa kaahareille varoituksen ja laittaa heidät ajamaan heti perässään.

– Naisille on yleensä järki päässä, miehillä ei. Miehet haluavat näyttää, hän huomauttaa.

Elämyksiin kuuluvat myös hyvä ruoka ja sauna. Laari kokkaa asiakkaille ruokaa luomulihasta tai riistasta, joka on hänen metsästämäänsä.

Laari on työskennellyt aiemmin moottoripyöräpoliisina. Hän on toiminut myös poliisiammattikorkeakoulun opettajana  viimeiset 11 vuotta.

Hän opettaa tuleville poliiseille kriminaalitaktiikkaa eli esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden erityispiirteitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?