Eppu-leffa astuu aukiolle

Epuistaan ylpeä kaupunki tarjoaa bändistä tehdyn elokuvan ulkoilmaelämyksenä Ylöjärven ytimessä – tulevan Eppu Normaali -patsaan sijoilla.
Eput-elokuva, elokuva, ulkoilmanäytös, Filmipyörä

Filmipyörän Jari Hallamaa haki kankaan ja projektorin sijainteja aukiolla ja suunnitteli järjestelyjä kaupungin kulttuurisihteerin Minna Vallinin (kesk.) ja tiedottajan Tiina Helmisen kanssa.

Elokuisena aamuna kaupungintalon aukiolla vallitsee tavallinen arki. Aukealla näkyy vain satunnainen kulkija silloin tällöin. Mutta kuun lopulla tunnelma puhkeaa toiseksi.

Aukion valtaa Eput-elokuvan ulkoilmanäytös.

Jatkoa ja juhlaa

Idea tapahtumasta virisi, kun ulkonäytöksiä muuallakin järjestävä ja Ylöjärven sisänäytökset vuodenvaihteessa tauon jälkeen taas aloittanut kiertue-elokuvateatteriyrittäjä Jari Hallamaa mieli elvyttää tänne ulkoilmatoimintaansakin.

Nyt vain oli uusi, kätevämpi paikka haussa aiemman, museon pihan, tilalle. Kun mies sitten kuuli radiosta aukiolle tulevasta Eput-veistoksesta, hän äkkäsi miljööstä oivan areenan.

– Sitten mietin, että Eput, ja klik, klik! filmimies kertoo kiehahtaneesta reseptistä.

Kaupunki tarttui oitis ideaan, joka sopi veistoshankkeen höysteeksi ja juhlistajaksi.

– Se on iso ja poikkeuksellinen hanke, joten mielellämme pidämme sitä esillä. Ja Eppu-faneja on paljon. Kyllä Eput kiinnostavat, kaupungin tiedottaja Tiina Helminen selittää.

Juhlan kunniaksi ja kaikille avoimen, ilmaiseksi ihailtavan veistoksen hengessä kaupunki tarjoaa leffanäytöksenkin kaikelle kansalle pääsymaksuitta. Ja eipä aluetta ja näkyvyyttä oikein voisi tällaisella paikalla rajatakaan.

Kiikarissa ei ole vain yksittäistapaus, vaan mietteissä on jatkaakin ulkonäytöksiä Ylöjärvellä.

Ulkona triplatyö

Tapahtuma vaatii Hallamaalta aimo satsin poikkeusjärjestelyjä.

Kun sisällä pimeyttä järjestyy noin vain, ulkona täytyy hoitaa pihavalot pois päältä ja ajoittaa näytös loppukesään ja iltaan.

Laitteita ei ole tarkoitettu ulkokäyttöön, mutta kuorma-autosta hoituu riittävä suoja. Kangas taas on sisätiloissa yleensä valmiiksi sijoillaan, mutta ulos on viritettävä irtokangas.

Istuimiakaan ei ole apajilla valmiiksi, mutta kaupunki järjestää niitä, ja katsojat voivat tuoda myös omiaan.

– Tässä on kolminkertainen työmäärä verrattuna normaaliin esitykseen, Hallamaa summaa.

Ulkonäytös on katsojallekin poikkeuksellinen.

– Elokuvan ja yleisön välinen kommunikaatio sekä katsojien välinen kommunikaatio tulevat vahvemmin kuin normaalisti, Hallamaa toteaa, ja kulttuurisihteeri Minna Vallin ynnää ympäristön elementtien –kuten koiran haukun – tuovan mausteensa elämykseen.

– Parhaimmillaan leffan jo nähnyt tunnistaa uusia ulottuvuuksia tai luulee jopa katsovansa toista elokuvaa, Hallamaa hymyilee.

Riskeinä ovat tietysti myrskytuuli ja rankkasade, jotka voivat perua näytöksen. Valitettavasti korvaavaa näytöstä ei ehdittäisi järjestää.

– Mutta ei näytöstä peruta. Siitä lähdetään liikkeelle. Hyvin harvoin on jouduttu perumaan, Hallamaa povaa luottavaisesti.

Eput-elokuvan ulkoilmanäytös

29. elokuuta kello 21 kaupungintalon aukiolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?