Viime vuosien vaihtelevat sääolosuhteet ovat kiusanneet myös luomuviljelijää. Tämän kesän koleus on aiheuttanut sen, että vadelman satokausi on pari kolme viikkoa myöhässä. Sateet taas ovat saaneet Timo Tammisen kaivamaan salaojia, mutta periksi luomuviljelijä ei aio antaa.
Mansikanviljely oli tänä kesänä Kaitalan luomutilalla varsin vaikeaa. Mutta onneksi vadelmasta ja mustaherukasta on tulossa normaali sato.
Luomutilan vadelmia ja herukoita päästiin poimimaan ensi kertaa viikonloppuna. Viimeinkin. Satokausi on nimittäin noin kaksi viikkoa jäljessä.
– Tässä on mennyt vadelman osalta melkein viikko niin, että olen katsonut, että ihan kohta on kypsää, ihan kohta… Ihmiset ovat jo kyselleet, koska vadelmat kypsyvät, Timo Tamminen sanoo.
Viljelyä eläkkeellä
Tamminen viljelee luomumarjoja Takamaalla vaimonsa kotitilalla, jolla on peltoja noin viisi hehtaaria.
Hän aloitti luomuviljelyn vuonna 2012 ollessaan jo eläkkeellä. Viljely on entiselle tietotekniikan alan markkinoinnin ja myynnin ammattilaiselle harrastus, vaikkakin aikaa vievä sellainen.
Tammisen perhe syö mahdollisuuksien mukaan luomuruokaa, ja hän haluaa viljellä puhtaita marjoja ilman torjunta-aineita.
Esimerkiksi mansikan luomuviljelyssä korostuu viljelykierto, koska mansikkaa voi viljellä yhdellä paikalla noin 3-4 vuotta.
Vuoroviljelyn periaatteiden mukaan seuraavaksi samalla paikalla viljellään esimerkiksi nurmea, sitä seuraavana vuonna vaikkapa hernettä tai apilaa, jotka sitovat maahan typpeä, ja sen jälkeen vuosi vielä jotakin viljakasvia, kuten kauraa.
Lannoitteena lantaa
Herneet tai muut palkokasvit voi käyttää ravinnoksi tai murskata maahan ravitsemaan maata.
Viljakasvien oljet luomutila käyttää mansikan katteena.
Lannoitteeksi Kaitalan tilan mansikat saavat ainoastaan hevosen kompostoitua kuivikelantaa.
– Luomussa on tärkeää, että maa palautuu ja saa uutta voimaa. Vuoroviljely parantaa maan rakennetta. Viljelymaille tehdään säännöllisesti viljavuusanalyysejä, joiden perusteella seurataan ravinteiden riittävyyttä.
Herukan ja vadelman kierrot ovat pidempiä, noin 7–8 vuotta.
Jatkuvaa rikkaruohorallia
Koska torjunta-aineita ei käytetä, luomuviljely tarkoittaa myös jatkuvaa rikkaruohojen kitkentää.
Luomuviljelyä valvotaan tarkasti. Luomutarkastajat käyvät tilalla satokauden aikoihin mutta voivat tehdä myös pistokäyntejä koska tahansa.
Kysyntä vain lisääntyy
Luomun kysyntä on lisääntynyt.
– Kysyntä lisääntyy joka vuosi. Tänä vuonna oli vielä enemmän kysyntää kuin aiemmin. Ja sitten tuli sellainen irvokas tilanne, että mansikat eivät onnistuneetkaan… Se harmitti.
Tammisen mukaan kuluttajat ovat todella valveutuneita ja monet suosivat sekä lähi- että luomuruokaa.
Tuottajia vain ei tahdo olla tarpeeksi. Kaitalan luomutilakin on lähiseudun ainoa luomumarjatila.
Mielekästä työtä
Kaitalan mansikoiden tuhoksi koituivat lähes lumeton talvi ja runsaat sateet poiminnan aikaan.
Tamminen ei halua valittaa, mutta toteaa kuitenkin säiden olleen viiden viime vuoden aikana niin erikoisia, että ennustettavuus on ollut vaikeaa.
Ääriolosuhteita on riittänyt.
– Tuntuu, että joka kesä on joko vuosisadan sateisin, kolein tai jotakin muuta.
Tämä kesä on ollut niin sateinen, että Tamminen joutui rakentamaan suuren määrän salaojia vadelmamaille sellaisiinkin kohtiin, joissa ei olisi pitänyt olla kosteusongelmia.
– Luomuviljely on toimintaa luonnon ehdoilla, ja viljelyn onnistuminen on kovin vaihtelevaa.
– Tämä on mielekästä työtä, ja saan siitä tyydytystä. Vaikeudet saavat yrittämään vielä enemmän ja keksimään uusia keinoja ja ratkaisuja.
Myös pysyvä ja tyytyväinen asiakaskunta saa miehen jatkamaan viljelyä.
Viimeisimmät kommentit