”Mä taidan kuulua tänne”

Siivikkalasta on luontaista lähteä asioille Lielahteen, sillä matka sinne on huomattavasti lyhyempi kuin esimerkiksi Elovainiolle. Jarmo Piskonen on asunut noin 30 vuotta Siivikkalassa, eikä lähtisi enää pois. Vaikka kulkusuunta on usein Tampereelle, Piskonen tuntee itsensä vain ja ainoastaan ylöjärveläiseksi.

– Katsopa nyt tätä maisemaa. Voiko täällä olla viihtymättä? Jarmo Piskonen ihastelee Siivikkalan maisemia.

Jarmo Piskonen, Siivikkala

Jarmo Piskonen ei haaveile tamperelaisuudesta, vaikka naapurikaupunki siintää järven toisella rannalla.

Piskonen on lähtöisin Mikkelistä ja käy siellä mielellään edelleen, mutta koti on nykyään Ylöjärvellä. Ja pysyy.

– Tunnen itseni ehdottomasti ylöjärveläiseksi. En halua missään tapauksessa pakkoliitoksen kautta tamperelaiseksi.

Juuri Siivikkalaan Piskosella muodostui tiivis side, kun hän tapasi nuorena siivikkalalaisen tytön, jonka kanssa alkoi seurustelu. Sitä Piskosen on vaikeaa arvioida, olisiko hän päätynyt Siivikkalaan, jos ensikosketus Ylöjärveen olisi lähtenyt esimerkiksi Vuorentaustasta.

Piskonen uskoo, että myös muut siivikkalalaiset tuntevat olevansa ylöjärveläisiä, vaikka Siivikkalasta käydään ostoksilla usein Lielahdessa.

– Eloon on täältä yli tuplasti enemmän matkaa kuin Lielahteen. Tietysti kaikki veromarkat pitäisi jättää Ylöjärven yrittäjille, mutta on luontaisempaa mennä Lielahteen.

Ylöjärveläisyyttä kauppamatkat eivät hetkauta suuntaan tai toiseen.

– Vaikka asioi naapurikunnan puolella, kotipaikkarakkaus ei häviä mihinkään.

Monipuolinen paikka

Tampereen rajalla asuvat siivikkalalaiset ovat ylpeitä ylöjärveläisyydestään. Kaupunginosassa on kaikki: järvi, metsää, peltoa, maataloutta, mutta kuitenkin mutkaisia asfalttiteitä ajaessaan tuntee olevansa enemmän kaupungissa kuin maaseudulla. Myös palvelut ovat lähellä, sillä Siivikkalassa sijaitsee koulu, päiväkoteja ja kauppoja pieniin tarpeisiin.

Piskonen ei koe tarpeelliseksi, että kauppoja tuotaisiin Ylöjärven sisällä lähemmäksi Siivikkalaa veroeurojen takia.

– En halua, että Siivikkalaan perustetaan suuria ostoskeskuksia sen vuoksi, että me kävisimme Lielahden sijaan Ylöjärvellä kaupassa. Haluan pitää Siivikkalan tällaisena lintukotona.

Piskonen asuu parin kilometrin päässä Tampereen-rajasta. Hän ei koe rajan läheisyyttä erityisenä asiana.

– Tampereen palvelut ovat lähellä, mutta sillä ei ole suurta merkitystä, että raja on niin lähellä. Siivikkala on Siivikkala joka tapauksessa.

Ylöjärvessä erityistä mieltymystä savolaisessa herättää Eppu Normaali, jota Piskonen on fanittanut 1970-luvulta lähtien.

– Eppu Normaali on esimerkillinen yhtye. He korostavat aina ylöjärveläisyyttään. Eput pitäisi ehdottomasti valjastaa Ylöjärven markkinointiin. Minäkin kerron ystäville aina kotini olevan lähellä Akun tehdasta.

Virkeä yhteisö

Piskosen mukaan Siivikkala on viihtyisä paikka, jossa kaikki tietävät toisensa jollain tapaa.

– Harvoin törmää sellaiseen ihmiseen, jota ei ole koskaan nähnyt.

Noin 3 000 asukkaan yhteisössä on paljon yhteistoimintaa.

Tärkeänä osana Siivikkalaa Piskonen pitää Omakotiyhdistystä, joka on toiminut vuosikymmeniä. Yhdistys järjestää esimerkiksi tapahtumia ja kilpailuja. Se on myös linkki asukkaiden ja päättäjien välillä.

Yhteyttä toisiinsa siivikkalalaiset pitävät Facebookin kautta, mutta yhteen kokoonnutaan esimerkiksi Porinapiirin merkeissä.

Piskonen kokee Ylöjärven eduiksi sen, että täällä asiat hoituvat sukkelammin kuin suurissa kaupungeissa.

Myös yrittäjyyden kukoistaminen Siivikkalassa on tärkeää.

– Täällä on kaksi yksityistä vanhustenhoitopalvelua. Niille on kova kysyntä.

Piskosen 1980-luvulla syttynyt rakkaus Siivikkalaan roihuaa edelleen voimakkaana.

– Ylöjärvestä on tullut ykkönen. Anssi Kelaa lainatakseni ”Mä taidan kuulua tänne”. Mikkeli toki säilyy aina syntymäkaupunkina ja pidän siellä asuviin ystäviin viikoittain yhteyttä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?