Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon ympäristölupahakemus esittelyssä huomenna

Puhdistamohanke vaatii vielä isoja satsauksia

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon suunnittelu etenee tasaisesti varmoja latuja. Ylöjärven ja viiden muun kunnan yhteishanke on edennyt ympäristölupahakemuksen esittelyvaiheeseen. Hanke nielee jatkuvasti varoja, joita kerätään osakeanneilla.
pyhäjärvi

Jäteveden puhdistuksen avulla ehkäistään likaisen veden aiheuttamia terveys- ja ympäristöhaittoja. Uuden keskuspuhdistamon ansiosta Pyhäjärven pitäisi olla entistä puhtaampi. (Kuva: Tampereen kaupunki/Susanna Lyly)

Ylöjärvi on tiiviisti mukana keskuspuhdistamohankkeen valmistelussa. Hanketta suunnittelee ja valmistelee Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy, jonka hallitukseen kuuluu Ylöjärven kaupungin elinvoimajohtaja Pauli Piiparinen.

– Lisäksi hankkeeseen osallistuvien kuntien vesihuoltojohtajat kokoontuvat säännöllisen epäsäännöllisesti. Vesihuoltojohtajilla teemana on tietysti enemmänkin käytännön asiat ja valmisteltavat sopimukset. Tavoitteena on pysyä kartalla, Ylöjärven Vesi Oy:n toimitusjohtaja Jouni Vähäkyttä kertoo.

Vaatimukset kasvavat

Tällä hetkellä Tampereen seudulla noin 300 000 henkilön jätevedet johdetaan kunnalliseen viemäriin, josta ne etenevät jätevedenpuhdistamolle. Valtaosa Ylöjärven, Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen ja Vesilahden jätevesistä käsitellään Tampereella sijaitsevissa Viinikanlahden ja Raholan jätevedenpuhdistamoissa sekä Lempäälän jätevedenpuhdistamossa. Puhdistetut jätevedet johdetaan Pyhäjärveen.

Edellä mainitut puhdistamot on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla. Puhdistamot alkavat tulla hiljalleen tiensä päähän, vaikka niiden käsittelykapasiteettia ja puhdistustehoa on kohennettu vuosien saatossa.

Tampereen seudun väestömäärän kasvun ja kiristyvien puhdistusvaatimusten vuoksi tarvitaan uusia kustannustehokkaita ratkaisuja puhdistamisen järjestämiseksi. Nyt kunnille suunnitellaan siis uutta jätevedenpuhdistamoa Tampereen Sulkavuoreen. Tarkoitus on sijoittaa puhdistamo kallion sisään.

Tällä hetkellä kunnille suunnitellaan siis uutta jätevedenpuhdistamoa Tampereen Sulkavuoreen. Tarkoitus on sijoittaa puhdistamo kallion sisään.

Keskuspuhdistamon valmistumisen jälkeen Pyhäjärveen kohdistuva vesistökuormitus pienenee nykyisestä yhtiön osakaskuntien jätevesien osalta.

Raholan sijaan Sulkavuoreen

keskuspuhdistamo

Havainnekuva kertoo, miltä keskuspuhdistamo voisi näyttää ulospäin. (Havainnekuva/Ramboll Finland)

Tavoite on, että keskuspuhdistamo otetaan käyttöön vuonna 2024. Tavoitteeseen päästään, mikäli kaava- ja lupatilanne mahdollistaa rakentamisen aloittamisen vuoden 2019 alussa.

– Kun keskuspuhdistamo on käynnistänyt toimintansa, johdetaan Ylöjärven kantakaupungin jätevedet uuteen moderniin puhdistamoon Sulkavuoreen, Jouni Vähäkyttä toteaa.

Nyt puutarhakaupungin ydinosien jätevedet menevät Raholan jätevedenpuhdistamolle.

Ylöjärvikin joutuu vielä kaivamaan useasti kuvettaan ennen kuin uusi keskuspuhdistamo saadaan valmiiksi.

– Ensimmäinen osakeanti oli suuruudeltaan noin 830 000 tuhatta. Toinen anti on Ylöjärven osalta arviolta enimmillään 2,5 miljoonaa euroa. Tästä ei ole kuitenkaan vielä tehty päätöksiä, Jouni Vähäkyttä kertoo.

Lisäksi Tampereen Vesi on laskuttanut Ylöjärveltä alkuvaiheen suunnittelukustannuksia.

Tällä hetkellä puhdistamohankkeessa haetaan ympäristölupaa haetaan sekä Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon toiminnalle että hankkeeseen liittyville vesistöön asennettaville johdoille ja purkuputkelle.

Vesistö- ja ympäristöasiat kiinnostavat yleensä kansalaisia. Siksi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy järjestää lupahakemukseen liittyvän avoimen yleisötilaisuuden huomenna torstaina Tredun Koivistonkylän toimipisteessä osoitteessa Koivistontie 31. Tilaisuus alkaa kello 17.30.

 

Yksi kommentti

 1. Lainatarjous

  Lainatarjous

  Sinulle ilmoitetaan, että Ferdinand Christin säätiö myöntää lainoja yksityisille, yrityksille ja yhteistyökorkeudelle kohtuuhintaisilla 1 prosentin koroilla.
  Meillä on varaa antaa sinulle laina ja tämä laina auttaa sinua paljon elämässäsi. Teemme hyvää palvelua asiakkaillemme

  Olet taloudellisissa vaikeuksissa tai määrittele? Oletko koskaan hylännyt pankit tai halunnut ratkaista velkasi maksamaan laskuasi kerran ja loppuun asti, tarvitset rahaa yrityksesi perustamiseen. Tässä on mahdollisuus, jota et koskaan voi unohtaa. Tässä erinomainen tilaisuus, jossa saat lainaasi nopeammin ja helpommin, voit rakentaa oman unelmasi itsenäisen yrityksen omistajaksi ja henkilökohtaiseksi yrittäjaksi.

  Lisätietoja on osoitteessa Ferdinand Christ Loans Foundation, osoitteessa ferdinandchristloanfirm@hotmail.com. Takaamme sinulle avoimen ja tehokkaan palvelun.

  Voin auttaa sinua lainaa.

  Sinun on annettava seuraavat tiedot, jotta voimme jatkaa lainaasi.

  Koko nimesi…..

  Lainan määrä tarvitaan …….

  Sinun maasi …….

  Kuukausitulot

  Ammatillinen ……….

  Sukupuoli ……..

  Ikä…….

  Osoite…..

  Maksa takaisin …….

  Puhelinnumero ……….

  Ota yhteyttä tänään sähköpostitse (ferdinandchristloanfirm@hotmail.com)
  Meillä on varaa antaa tämä laina

  Kiitos
  Herra Ferdinand Christ MD

  Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>