E-kysely kartoitti nuorison vointia

Ylöjärven yhtenäiskoulussa testattu sähköinen hyvinvointikysely osoittautui kelpo työkaluksi, joka kannattaa valjastaa käyttöön.
hyvinvointikartta, hyvinvointi, terveydenhuolto, kouluterveydenhuolto, Ylöjärven yhtenäiskoulu, kysely

Terveydenhoitaja Laura Lintusen (vas.) ja rehtori Satu Sepänniitty-Valkaman mielestä näppärä hyvinvointikartta on hyödyllinen lisä muiden kyselyiden rinnalle. He toivovat muiltakin kyselyiltä kätevää sähköisyyttä, joskin näkevät haasteen salasanaviidakossa.

”Syötkö aamupalaa?” Klik. ”Onko sinun vaikeaa nukahtaa iltaisin?” Klik. ”Käytätkö päihteitä?” Klik.

Ylöjärven yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset klikkailivat taannoin vastaukset hyvinvointia koskeviin kysymyksiin e-palvelussa. Aina, kun jokin yhdeksästä osiosta päättyi, sai oppilas alustavan palautteen liikennevaloin.

– Punainen valo tuli, jos oli paljon huolta, keltainen, jos oli vähän parannettavaa, ja vihreä, jos asiat olivat pääpiirteittäin kunnossa, terveydenhoitaja Laura Lintunen kuvaa.

Koulu toimi uudisraivaajana, Ylöjärvi näet kokeili nyt ensimmäisenä pirkanmaalaiskuntana muun muassa Raumalla jo käytettyä sähköistä nuorten hyvinvointikarttaa.

Oppilaan tarpeet esiin

Kokeilu sujui hyvin. E-ohjelma toimi terveystiedon tunneilla vastailtaessa kitkatta.

– Ohjelma oli sujuva ja helppo käyttää, Lintunen toteaa simppelisti etenevästä kyselystä, joka on nettimaailmaan tottuneille nuorille mutkaton purtava.

Oppilaat myös suhtautuivat kyselyyn vastaanottavaisesti.

– Yleistunnelma oli sellainen, että oppilaat heti kirjautuivat sisään ja lähtivät täyttelemään.

Ohjelman avulla kouluterveydenhuolto näkee kätevästi kunkin oppilaan tilanteen ja tarpeet. Ensinnäkin paljon punaista merkkivaloa saaneet oppilaat nousevat terveyshenkilöstölle suodattuvan listan kärkeen.

– Kysely helpottaa oppilaan pääsyä tuen piiriin. Voidaan kohdentaa terveystarkastuksia.

Toisekseen ohjelma auttaa pääsemään ripeästi kartalle uusien oppilaiden voinnista. Vuosittaistarkastuksessa taas on näppärää tsekata oppilaan tiedot ja poimia olennaisia kohtia. Ajan oloon voidaan vertailla eri kyselykerroilla ruksittuja vastauksia.

Apusilmä koululle

Hyödyt eivät jää vain yksilötasolle. Ohjelmisto tuottaa ryhmäkohtaista tietoa vaikkapa sukupuolittain tai luokittain.

Tämä auttaa puntaroimaan arkihavaintoja: varmistumaan epäillyistä huolenaiheista ja sitten tarttumaan niihin tai toisaalta huomaamaan havainnot hudeiksi.

– Vaikutelma tulee nuorilta itseltään eikä ole ulkopuolinen mututuntuma, rehtori Satu Sepänniitty-Valkama sanoo.

Ryhmäkohtaista tietoa voi hyödyntää myös vaikkapa terveystiedon tuntien ja vanhempainiltojen suunnittelussa, tai sen avulla voi äkätä esimerkiksi luokan tarpeen kuraattorituokiolle.

– Ohjelma on loistava väline tällaiseen. Aiemmin olemme joutuneet kasaamaan tiedot useista lähteistä.

Rehtori toivookin ohjelman jäävän käyttöön sekä leviävän muuallekin. Toive saa vastakaikua rahoitusta järjestelevältä johtavalta ylilääkäriltä Juuso Rajalalta.

– Tavoite on tuoda hyvinvointikartta kaikkiin Ylöjärven yläkouluihin tänä vuonna.

Linjauksia muista ikäryhmistä ei tällä haavaa ole.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?