Puolueet toivovat nuorten ja naisten rohkaistuvan ehdokkaiksi kuntavaaleihin

Ehdokasasettelussa saattaa tulla kiire

Puolueiden kunnallisjärjestöt keräävät Ylöjärvellä kiivaasti kuntavaaliehdokkaita. Esimerkiksi perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat päässeet hyvään vauhtiin, kun taas joillakin muilla puolueilla näyttää ainakin vielä olevan haasteita löytää ehdokkaita. Kaikki puolueet lupaavat ehdokkailleen vahvaa tukea kunnallisjärjestöltä.

Puolueet voivat värvätä ehdokkaita kuntavaaleihin lähes helmikuun loppuun saakka. Ehdokaslistat pitää toimittaa kunnan keskusvaalilautakuntaan viimeistään 28. helmikuuta.

Rohkeasti vaikuttamaan

valtuustosali

Helmikuun lopussa tiedetään, ketkä kamppailevat tämän salin 51 paikasta. Edellisissä kuntavaaleissa Ylöjärvellä oli 216 ehdokasta.

Ylöjärven kaupunginvaltuuston suurin puolue kokoomus ei kerro tarkasti, miten paljon he ovat saaneet värvättyä ehdokkaita. Kokoomuksen Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Juho Ojares kuitenkin myöntää, että ehdokashankinta on ollut haastavaa.

– Tilanne on ihan hyvä, vaikka aina se voisi toki olla parempikin. Ehdokkaista on kasassa nyt reilu puolet. Lopullinen tavoite on tuntuvasti suurempi kuin mitä se oli viime kuntavaaleissa, Ojares sanoo.

Edellisissä kuntavaaleissa kokoomuksella oli Ylöjärvellä 38 ehdokasta. Juho Ojares sanoo olevansa erityisen iloinen siitä, että puolueella on nyt runsaasti nuoria ehdokkaita.

– Haastavin rekrytoitava ikäryhmä ovat ymmärrettävästi ne, joilla on pieniä tai nuoria lapsia. Kaiken kaikkiaan kokoomus toivoo laajaa ikäprofiilia. Kukaan täysi-ikäinen ei ole liian nuori eikä vanha, Ojares tuumaa.

Ojares toivoo, että ehdokkuudesta kiinnostuneet ottaisivat kokoomukseen rohkeasti yhteyttä.

– Olisi todella ikävää, jos joltakin kotikaupunkinsa asioihin vaikuttamiseen kiinnostuneelta jäisi vaikuttamismahdollisuus käyttämättä vain siksi, että emme ole osanneet pyytää häntä pyytää mukaan.

Ojares lupaa, että kokoomuksen kunnallisjärjestö tukee ja kouluttaa ehdokkaita parhaan kykynsä mukaan sekä välittää ehdokkaiden viestiä eteenpäin laajalla rintamalla.

– Ehdokkailta itseltään toivomme, että he kyselevät ahkerasti heitä askarruttavia asioita, Ojares sanoo.

”Kaikkia ikäryhmiä tarvitaan”

Ylöjärven sosiaalidemokraateilla oli viime kuntavaaleissa peräti yli 50 ehdokasta. Nykyistä ehdokasmääräänsä demarit eivät vielä ilmoita.

– Ehdokkaita ei ole vielä niin paljon kuin toivoisimme, mutta haemme heitä kokoajan aktiivisesti lisää, SDP:n kunnallisjärjestön sihteeri Kaija Järvinen sanoo. Hän vastasi Ylöjärven Uutisille puheenjohtaja Heidi Koiviston puolesta.

Järvisen mukaan SDP:n pyrkimyksenä on saada ehdokkaita kaikista ikäluokista.

– Toivotamme mukaan niin nuoret kuin vanhatkin ehdokkaat. Kunnissa hoidetaan kaikkien ikäryhmien asioita, joten myös ehdokkaina pitää olla kattavasti kaikkien ikäryhmien edustajia.

Järvinen toteaa, että ehdokkaiden koulutus vaalityöhön on kunnallisjärjestön tehtävä. Hänen mukaansa SDP tukee ehdokkaita vaalityössä esimerkiksi järjestämällä erilaisia yhteistilaisuuksia ennen vaaleja sekä auttamalla vaalimateriaalin luomisessa ja hankinnassa.

– Uskomme, että jokainen ehdokas on myös omalta osaltaan innostunut tekemään vaalityötä.

Kolme kaupunginosaa erityisseurannassa

Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Elina Sieppi kertoo, että puolueella on tällä hetkellä 14 varmaa ehdokasta. Keskustan tavoitteena on saada vaaleihin 40 ehdokasta.

– Tämän hetkinen tilanne on hieman huolestuttava, mutta aihe tuntuu olevan kuitenkin kiinnostava monessa suunnassa. Varmaankin erilaiset kunnalliset päätökset lähiaikoina ovat lisänneet kiinnostusta kunnallisvaaleihin, Sieppi sanoo.

Keskusta hakee kaiken ikäisiä ja erilaisia taustoja omaavia ehdokkaita erityisesti Vuorentaustasta, Siivikkalasta ja Kirkonseudulta.

Elisa Sieppi sanoo puolueensa toivovan, että ehdokkaat kirjoittaisivat ja toisivat aktiivisesti julki ajatuksiaan sosiaalisessa mediassa sekä mielipidekirjoituksissa paikallislehdessä.

– Kunnallisjärjestö auttaa esimerkiksi kouluttamalla ehdokkaita ennen vaaleja erilaisten teemojen pohjalta. Vastaamme myös keskitetystä mainonnasta.  Jokainen ehdokas vastaa sitten itse omasta henkilökohtaisesta mainonnastaan, Sieppi kertoo.

Melkein tavoitteessa

Ylöjärven perussuomalaiset ovat saaneet värvättyä ehdokkaita varsin hyvin.

– Meillä on tällä hetkellä arviolta 25 ehdokasta. Lopullinen tavoite ei tästä paljon poikkea, sillä tähtäämme 25–30 ehdokkaaseen. Emme tavoittele pilviä, perussuomalaisten Ylöjärven kunnallisjärjestöä luotsaava Asko Saari sanoo.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa perussuomalaisilla oli puutarhakaupungissa 31 ehdokasta.

– Nyt toivomme, että erityisesti nuoret ja naiset lähtevät rohkeasti ehdokkaaksemme, Saari toteaa.

Hänen mukaansa ehdokkaan pitää tietenkin olla itse aktiivinen tekemään vaalityötä. Tukeakin on kuitenkin luvassa.

– Varmaan voimme järjestää ehdokkaalle jonkinlaista taloudellista tukea ja antaa tietenkin näkyvyyttä, Saari sanoo.

Mukana uusia kasvoja

Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestössä on tehty varsin ansiokasta työtä ehdokkaiden värväämisessä.

– Ehdokashankinta on sujunut yllättävän hyvin. Meillä on allekirjoitettuja suostumuksia vähän yli 20. Tavoitteena on saada 30 ehdokasta. Viime vaaleissa meillä oli 22 ehdokasta, puolueen kunnallisjärjestöä johtava Rauno Kesseli kertoo.

Hänen mukaansa ehdokkaaksi on lähtenyt paljon uusia ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana politiikassa.

– Moni on oma-aloitteisesti ottanut yhteyttä ja sanonut haluavansa mukaan muuttamaan nykyistä poliittista ilmapiiriä.

Monen muun puolueen tapaan Vasemmistoliitossa kaivataan ehdokkaiksi nuoria.

– Myös naisia odotan mukaan nykyistä enemmän, Kesseli toteaa.

Hän toivoo, että Vasemmistoliiton ehdokkaat ottavat Ylöjärven asiat esille tapaamiensa ihmisten kanssa.

– Myös mielipidekirjoitukset ovat hyvä keino tuoda itseään esiin äänestäjille. Kunnallisjärjestömme tukee ehdokkaita yleismainonnalla ja antaa materiaalia vaalityöhön, Kesseli kertoo.

Toiveissa riemupomppuja

Monen muun puolueen tapaan myöskään Vihreä liitto ei kerro tarkasti tämän hetkistä ehdokastilannettaan. Puolueen kunnallisjärjestön puheenjohtajan Jussi Kytömäen mukaan vihreiden tavoite on saada 30–40 ehdokasta. Viime vaaleissa vihreillä oli 21 ehdokasta.

– 30 ehdokasta ilahduttaisi suuresti ja 40 ehdokasta innostaisi pomppimaan riemusta. Usea osaava kaveri etsii jo kynää allekirjoittaakseen sopimuksen, Kytömäki vinkkaa.

Hänen mukaansa vihreät eivät etsi juuri tietynlaisia ehdokkaita.

– Otamme kaikki ehdokkuudesta kiinnostuneet lämpimästi vastaan. Vihreillä ei ole ehdokasmaksua ja ehdokkaaksi voi ryhtyä myös sitoutumattomana, Kytömäki muistuttaa.

Vihreät toivoo jokaisen ehdokkaansa tekevän vaalityötä avoimesti omana itsenään.

– Tuemme ehdokkaiden kampanjointia ja koulutamme toisiamme. Jokainen ehdokas saa saman näkyvyyden yhteismainoksissamme ja vaalilehdessämme. Videollekin pääsee esiintymään, Kytömäki kertoo.

Haku jatkuu loppuun saakka

Ylöjärven kristillisdemokraatit kertovat rekrytoineensa ehdokkaita syksystä alkaen. Toistaiseksi puolue on saanut jalkeille kahdeksan ehdokasta.

– Emme ole tämän hetken tilanteeseen tyytyväisiä, joten jatkamme hakua aina helmikuun lopulle asti. Tavoitteena on vähintään 12 ehdokasta. Haun myötä saamme myös uusia jäseniä puolueeseen, kristillisdemokraattien Ylöjärven paikallisosaston puheenjohtaja Veli-Matti Antila kommentoi.

Hän haluaisi puoleensa ehdokkaaksi myös nuoria, joita ehdokaslistalla ei vielä ole. Antilan mukaan ehdokkaaksi lupautuneet ovat yleensä aktiivisesti mukana eri järjestöissä ja seurakunnissa.

Antila lupaa paikallisosaston lisäksi ehdokkaille tukea kristillisdemokraattien puoluetoimistosta.

– Toimisto on osaston ohella vahvasti mukana tekemässä vaalityötä ja auttamassa uusia ehdokkaita, Antila toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?