Maalaiskylän perukoilla toteutetaan soul-unelmaa

Kirpeitä rytmejä Mutalasta

Otis Redding, Etta James, Tower of Power. Aretha Franklin, James Brown, Wilson Pickett. Muun muassa nämä nimet kolahtavat pitkän linjan muusikko Toni Lundiin. Omasta soulbändistä yli 20 vuotta haaveillut mies toteuttaa nyt mustien rytmien unelmaansa – Ylöjärven Mutalassa.
Toni Lund, soulmusiikki, musiikki, Lime Soul Band, Katariina Kallio, Ari Jalokinos, koskettimet

Toni Lund (vas.) on rakentanut vintilleen treenikämpän, jossa Lime Soul Bandin on hyvä hioa keikkakuntoaan. Iloisen mustan rytmin nimeen vannova yhtye on yksi harvoista genrensä edustajista Suomessa. – Puhdasta kotimaista soulia kuulee tänä päivänä yllättävän harvoin, laulaja Katariina Kallio ja kosketinsoittaja Ari Jalokinos toteavat.

Ylivieskasta kotoisin oleva Lund on ehtinyt tehdä muusikon urallaan yhtä sun toista. Seitsemän vuoden ajan hän kiersi Suomea erilaisissa tanssilavayhtyeissä, ja tutuiksi ovat tulleet myös maamme folk- ja bluespiirit.
Eräs haave jäi kuitenkin pitkäksi aikaa toteutumatta.
– Joskus 1990-luvun lopulla näin elokuvan The Commitments. Se kertoi managerista, joka kokosi funkia ja soulia soittavan yhtyeen, Lund alkaa muistella.
– Olin tuolloin 15-vuotias. Vaikutuin täysillä. Päätin, että jonain päivänä myös minulla on soulbändi, hän jatkaa.
Vuosikausia Lundin päässä oli tarkka visio. Sen nimi oli Lime Soul Band.
– Tiesin, että sitten kun perustaisin bändin, tuo tulisi sen nimeksi. Yhtye soittaisi kirpeää, raikasta ja rytmikästä soulia – sellaista vanhemman suomalaisen rockin vastakohtaa, hän kuvailee.
– Vajaa vuosi sitten unelmasta alkoi tulla totta. Löysin ympärilleni oikeanlaiset tyypit, jotka osasivat myös laulaa ja soittaa. Bändi syntyi tammikuussa, Lund kertoo maireasti hymyillen.

Ei mikään jukeboksi

Toni Lund, soulmusiikki, musiikki, Lime Soul Band, juliste, Tower of Power

– Minulle kaikkien aikojen kovin soulbändi on Tower of Power. Sen basistilla on tyyli, jota kerta kaikkiaan ihailen, Lund kehuu.

Lime Soul Bandiin kuuluvat Lundin lisäksi kitaristi Simo Rantanen, rumpali Vesa Saarikoski, kosketinsoittaja Ari Jalokinos ja laulaja Katariina Kallio. Viisikkoa yhdistää rakkaus souliin, funkiin ja motowniin.
– Rytmiikka on se juttu, Kallio sanoo.
– Mitkään muut genret eivät ole samalla tavalla meneviä mutta kuitenkin pehmeitä kuin soul ja motown, hän jatkaa pohdiskellen.
Lundille soulista ja funkista tulee hyvä mieli. Tuota positiivista fiilistä hän haluaa myös soittaessaan välittää eteenpäin mahdollisimman paljon.
Mikään hittijukeboksi Lundin bändi ei kuitenkaan ole.
– Soitamme isojenkin artistien biisejä, mutta emme niitä kaikkein ilmeisimpiä. Miksi soittaisimme, kun niitä kuulee muuallakin? hän kysyy, viitaten esimerkiksi Aretha Franklinin Respectiin.
Ari Jalokinoksen mukaan Lime Soul Bandin kaltaisia yhtyeitä ei Suomesta juurikaan löydy. Soul on maassamme marginaalimusiikkia, jota ei tosimielellä luoda kuin muutamalla treenikämpällä.
– Minusta kuitenkin tuntuu, että juuri tällainen musa voisi olla tekemässä uutta tulemista, kosketinsoittaja miettii.
– Jos näin on, olemme aloittelemassa omaa keikkailuamme juuri oikeaan aikaan, hän virnistää.

Omia biisejä tulossa

Juuri nyt Lime Soul Band valmistautuu kautta aikain ensimmäiseen keikkaansa. Kun se koittaa, Lundin teiniaikojen haave muuttuu lopullisesti todeksi.
– Tunne on varmasti todella hieno. Mutta emme me siihen aio lopettaa, basisti ennakoi.
– Eka keikka on tarkoitus äänittää ja videoida. Tallenteiden avulla yritämme hankkia lisää konsertteja. Joskus myöhemmin olisi kiva levyttää omaakin materiaalia, hän visioi.
Bändin koti ja tukikohta on Lundin omistamassa vanhassa maatalossa Mutalassa. Sen vintillä raikaa sielukas soul vähintään kerran viikossa.
– Olisi siistiä, jos joskus saisimme heittää soulkeikan kolmen puhallinsoittajan kera. Mutta edetään nyt askel kerrallaan, silminnähden onnellinen Lund naurahtaa.

Lime Soul Bandin debyyttikeikka

26. marraskuuta Vänrikin Torpalla (Ala-Huhkaantie 12, Mutala) klo 21 alkaen. Liput 10 €.

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?