Ylöjärvelle on merkitty maakuntakaavassa huomattava virkistysaluekokonaisuus

Viimeinen mahdollisuus vaikuttaa

Pirkanmaan maakuntakaavaehdotus on nähtävillä vielä reilut kolme viikkoa. Kyseessä on viimeinen kerta, kun maakuntakaavasta voi kertoa mielipiteensä.
maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntakaavan ehdotusaineistosta voi vielä jonkin aikaa antaa muistutuksia.

Pirkanmaan maakuntakaava 2040 on kokonaiskaava, joka kattaa kaikki yhdyskuntarakenteen osa-alueet.

Kaavan valmistelussa on satsattu laajaan vuorovaikutukseen alueen kuntien, naapurimaakuntien, valtion viranomaisten, asukkaiden sekä muiden toimijoiden kanssa.

Kaavassa on varauduttu siihen, että Pirkanmaan väestö kasvaa 120 000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä.

– Olemme kovasti satsanneet osallistamiseen etenkin kaavan valmistelun alkuvaiheessa. Olemme halunneet, että kaikki mielipiteet tuodaan julki. Yhä edelleen voi ja kannattaakin vaikuttaa, maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitosta sanoo.

Ylöjärvellekin tärkeä aineisto

Laakkonen-Pöntyksen mukaan kaavaan voidaan vieläkin tehdä muutoksia.

– Toki isoa muutosta ei voida tehdä ilman, että kaava asetetaan uudelleen nähtäville. Pienet säädöt ovat kuitenkin edelleen mahdollisia.

Maakuntakaava on maankäytön suunnittelun strategisin taso. Maakuntakaava ohjaa kuntakaavoitusta. Pirkanmaan maakuntakaava sisältää Ylöjärvenkin kannalta isoja asioita.

– Maakuntakaavaan on esimerkiksi merkitty Ylöjärvelle uusi virkistysaluekokonaisuus. Se tarkoittaa Ylöjärven harjumuodostelmaa, joka kytkeytyy Näsijärven rannalta lähtevään isoon viherkehään, Laakkonen-Pöntys kertoo.

Kaavassa on myös varaus Ylöjärvelle mahdollisesti sijoitettavalle junien kaukoliikenteen asemalle. Toisaalta kaavan perusteella Ylöjärven nykyinen puutavaraterminaali poistuu.

– Kaavassa on tietenkin myös uusia aluevarauksia Ylöjärven taajamille. Lisäksi kaavassa on otettu kantaa Ylöjärven joukkoliikennejärjestelmään, maakuntakaavoitusjohtaja selvittää.

Pirkanmaalla järjestetään vielä viisi maakuntakaavaa koskevaa esittely- ja keskustelutilaisuutta.

– Tilaisuuksissa käydään läpi koko kaavapaketti. Lisäksi kysymme yleisöltä, mistä he haluavat keskustella. Etenkin liikenteestä on yleensä tullut paljon kysymyksiä, Laakkonen-Pöntys kertoo.

Aktiivinen osallistuminen tärkeää

Maakuntakaava ohjaa Ylöjärvenkin kaavoitusta, ja sitä kautta esimerkiksi uusien yritysalueiden syntymistä.

Maakuntakaava ohjaa Ylöjärvenkin kaavoitusta, ja sitä kautta esimerkiksi uusien yritysalueiden syntymistä.

Nyt nähtävillä oleva maakuntakaava ohjaa tulevaisuudessa Ylöjärvellä tehtävää yleiskaavoitusta, joka taas ohjaa asemakaavoitusta.

Maakuntakaavalla on siis merkittäviä vaikutuksia Ylöjärvenkin tulevaisuuden ilmeeseen. Siksi Ylöjärven kaupunginarkkitehti Timo Rysä kehottaa kaikkia tahoja ottamaan kantaa maakuntakaavaehdotukseen.

– Olisi tärkeää, että tällaisen ylemmän kaavatason kaavan valmisteluun osallistuttaisiin aktiivisesti. Sillä tavalla alemmille kaavatasoille saadaan myönteistä ohjausvaikutusta.

Mitä huolellisemmin maakuntakaava tehdään, sen helpompi Ylöjärvelläkin on jatkossa kaavoittaa.

– On tärkeää, että paikallisesti tärkeitä asioita puntaroitaisiin maakuntakaavaa valmisteltaessa. Tosin kaavoitustyölle on ominaista se, että kaikki asiat eivät ole tiedossa vielä kaavan valmisteluvaiheessa, Rysä toteaa.

Hän muistuttaa, että yleensä pitkään voimassa olevan kaavan ohjausvaikutus alkaa murentua ajan kuluessa.

– Tämä luo painetta onnistua hyvin pitkässä maakuntakaavoitusprosessissa.

Pirkanmaan maakuntakaavan kaavaehdotusaineisto on nähtävillä Ylöjärven kaupungintalon kaavoitusosastolla 11. marraskuuta asti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?