Riiuuretkellä luonnon helmassa

Viime lauantaina Seitsemisen kansallispuistossa järjestettiin Suomen luonnon päivän kunniaksi lähinnä sinkuille tarkoitettu iltapäivän kestänyt vaellus, jonka nimi oli osuvasti Riiuuretki.
Seitsemisen kansallispuisto, retkeily, Pohjois-Kuru, Riiuuretki, Multiharju

Riiuuretki johti aarniometsään, jossa osallistujat etenivät hitaasti tarinoita kuunnellen ja maisemiin sekä kanssakulkijoihin tutustuen.

Sinkkuvaellus järjestettiin Seitsemisessä nyt toista kertaa, ja matkaan lähti reilut parikymmentä vaeltajaa. Metsähallituksen erikoissuunnittelijan Maija Mikkolan mukaan viime vuonna toteutettu retki oli menestys ja siksi se haluttiin järjestää uudelleen.
– Idea kansallispuistoissa järjestettävistä sinkkuretkistä lähti lentoon, kun hoksasimme, että on varmasti monia sinkkuja, jotka voisivat löytää omanhenkistään seuraa ennemmin eräretkeltä kuin ravintolasta, Mikkola sanoi.

Ketään ei jätetä

Riiuuretken reitti noudatteli yhtä Seitsemisen monista vaellusreiteistä eli noin kuuden kilometrin pituista Torpparintaivalta. Oppaana sinkkuvaeltajille toimi kokenut eräopas ja Seitsemisen kohteet läpikotaisin tunteva hyvän mielen luontonoita Liisa Tyllilä.
Vaelluksen alkajaisiksi Tyllilä vakuutti, että ketään ei jätetä.
– Minun retkilläni ketään ei pudoteta porukasta, joten heikoimman lenkin mukaan mennään. Ja kuulkaa: tämä ei voi olla riiuuretki, jos me emme tunne toisiamme. Sanokaapa jokainen etunimenne. Minä olen Liisa, aloitti hyvän mielen luontonoita retken.

Uusia ystäviä

Matkaan lähdettiin Multiharjun parkkipaikalta, jolta reitti suuntautui Haukilammen nuotiopaikalle. Montaakaan kommenttia ei ennen vaellukselle lähtöä ujonpuoleisesta joukosta herunut, mutta odotukset tuntuivat olevan korkealla.
Pornaisista saapunut Pentti toivoi saavansa nauttia hyvästä säästä ja komeista maisemista.
– Toivotaan, ettei myrsky tästä enää yltyisi.
Ylöjärveläinen Anu oli huomannut Ylöjärven Uutisista ennakkojutun Riiuureissusta ja päättänyt oitis osallistua.
– Sienessä ja marjassa tulee säännöllisesti käytyä, mutta täällä voi tutustua vielä uusiin ihmisiinkin, Anu toivoi.

Perinnetietoa

Seitsemisen luonnonpuistoon liittyviin tarinoihin ja kansanperinteeseen retkeläiset pääsivät myös leppoisan oppaansa johdolla tutustumaan.
– Presidentti Urho Kekkonen vieraili juuri täällä Multiharjun aarniometsässä joskus 1970-luvulla. Hän sitten kävi halaamassa yhtä suurta mäntyä, ja se tuli yleiseen tietoon. Sen jälkeen kaikki muutkin vaeltajat halusivat halata sitä samaa petäjää, minkä seurauksena puun kyljistä lähti kaarna, muisteli Liisa Tyllilä.
Sittemmin vaellusreittiä on muutettu, joten mäntyparka saa viettää ikiaikaista eloaan taas rauhassa.
Retkeilijät saivat verkkaisen vauhdin lomassa nelisen tuntia kestäneen vaelluksen aikana kuulla monta tarinaa, ja aikaa oli tutustua myös toisiin retkeilijöihin.
Ikimetsän siimeksessä Liisa Tyllilä muisteli Ahvenlammen rannalla asunutta velhoa nimeltään Nikolai Stil. Tämä laajalti tunnettu ”Tillin ukko” oli kuuluisa valmistamastaan lemmenlääkkeestä, jota tultiin hakemaan pitkienkin matkojen takaa.
– Rohtoa haettiin Porista ja Tampereelta asti. Voitteko kuvitella: pumpulin likat, jotka olivat syvästi rakastuneita, tulivat kävellen tänne asti saadakseen tuota seitsemästä Seitsemisen yrtistä uutettua ihmeainetta, jolla oma ihastuksen kohde piti saada hurmattua.
Haukilammen nuotiopaikalla riiuureissulaiset keittivät nokipannukahvit, ja sen jälkeen matka jatkui Koveron perinnetilan kautta takaisin lähtöpaikkaan. Seitsemisen helmet tuli nähtyä, ja vaelluksen päätyttyä kaikki olivat tyytyväisiä kokemaansa ja näkemäänsä.
– Paras tapa oppia tuntemaan toinen on lähteä retkelle. Luonnossa ihminen on luonnollisimmallaan, hyvän mielen luontonoita Liisa Tyllilä päätti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?