Cygnaeuksesta Pokémonin teille

Mitähän kansakoululaitoksen jäyhiin pulpetteihin suomalaislapset ohjannut Uno Cygnaeus miettisi, jos aikakone heittäisi koulujen seiniä vuosikymmenet koristaneen poskiparran keskelle virtuaalimaailman Pokémon-villitystä?
Pientä osviittaa maailman menosta kansakoulun isä saisi tutustumalla Suomen esi-, perus- ja lisäopetuksen uunituoreeseen OPS-uudistukseen, joka otetaan käyttöön tästä syksystä lähtien.
+++++
Koulutuksen kansainvälisissä Pisa-arvioissa paistatelleet suomalaiset ovat taas koulu-uudistuksen etulinjassa, jos brittiläisen The Independent -lehden arvioon on uskominen.
”Suomi aikoo ottaa käyttöön yhden koulujärjestelmänsä radikaaleimmista uudistuksista ja siirtyä opettamaan kouluaineiden sijaan ilmiöitä ja aiheita”, lehti hehkuttaa.
Italialainen Corriere Della Sera -lehti kirjoittaa kissankokoisin kirjaimin: ”Hyvästi matematiikka ja maantieto! Suomi poistaa oppiaineet!”
Toden totta. Suomen koulujen uusi historiantunti saattaa käsittää esimerkiksi toisen maailmansodan tapahtumia – aiheiston suunnittelevat yhteisvoimin historian, maantiedon ja vieraiden kielten opettajat.
+++++
Pitkän linjan toimittajan sydäntä lämmittää medialukutaidon ja viestintäteknologian entistä vahvempi osuus uudessa oppimisympäristössä, missä yhdessä tekeminen, osallistuva, tutkiva ja luova työskentely ovat avainasemassa.
Suomalaisen sivistyksen generaattorin J. W. Snellmanin sanat virtuaalitodellisuuden maailmalle ovat kullan kalliit: ”Opettajan on kerrottava, mikä hänen itsensä mielestä on ”totta” ja mikä ”todetonta”; silti mielipidettään tyrkyttämättä.”
Digitalisoituvan maailman sisäpiiri eli oppilaat ovat jo aikapäiviä sitten karanneet omiin maailmoihinsa koulujen hallinnon ja opettajien hanskasta. Ehkä koko maailmaa pienellä siivulla hetkauttanut Pokémon-villitys ja lisätyn todellisuuden mahdollisuudet opetuksessa avaavat silmät.
+++++
Uuden ajan airut, rahakkaat analyytikon työt jättänyt intialainen Salman Khan älysi kymmenkunta vuotta sitten videoida sukulaislasten tukiopetuksen ja ladata oppitunnin internetin Youtubeen: näin lapset perehtyivät tietoon heille sopivalla hetkellä, ja mikä tärkeintä – oppiminen oli hauskaa.
Tästä matematiikan video-opetuksesta kehkeytyi yksi kirkkaimmista opetusalan uusista ilmiöistä. Nykyisin akatemian verkkosivuilta (www.khanacademy.org) löytyy yli 3 000 oppituntia matematiikkaa, luonnontieteitä, historiaa, taloustiedettä ja taidehistoriaa.
Ilmaisesta virtuaaliakatemiasta on ladattu ympäri maailman jo lähes 150 miljoonaa oppituntia.
Hankkeen suurtukija Bill Gates loihti lausuman: ”Olette juuri nähneet vilauksen opetuksen tulevaisuudesta.”

Jorma Marttala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?