Kokemuksen syvä rintaääni puhuu

Viimeviikkoisilla juttumatkoillani tapasin kaksi ylöjärveläistaustaista henkilöä, joiden puheista välittyy kokemuksen syvä rintaääni.

Paavo V. Suominen on Ylöjärven liike-elämän grand old man. (Arkistokuva: Jere Paldanius)

Paavo V. Suominen on Ylöjärven yrityselämän grand old man. (Arkistokuva: Jere Paldanius)

Vuorineuvos, tekniikan tohtori Paavo V. Suominen ja toimitusjohtaja Elisa Saarinen ovat tunnettuja henkilöitä sanavalmiudestaan. Molemmat ovat kuuluja ja arvostettuja innovatiivisuudestaan. He haluavat olla edistämässä ja kehittämässä yhteiskuntaamme. Niin kylmäalan grand old man Suominen kuin finanssimaailman huippuasiantuntija Saarinenkin ovat avarakatseisia maailmankansalaisia, jotka ovat omaksuneet hyviä käytäntöjä ulkomailta ja he ovat jalostaneet ideoitaan kotimaansa kamaralla.

Suominen ja Saarinen ovat aina arvostaneet Ylöjärveä. He ovat pitäneet paikkakunnan lippua näyttävästi esillä. Molemmat ovat ojentaneet auttavan kätensä, kun kasvukaupungissa on tarvittu heidän omaamansa lujaa ammattitaitoa.

Paavo V. Suominen on ollut koko ikänsä myönteinen väriläiskä sinivalkoisten teollisuuspatruunojen joukossa. Hän on erinomainen esimerkki voittajasta, joka on raivannut omilla avuillaan tiensä maaliin niin kansalaisena kuin yrittäjänäkin. Suominen on nostanut aina Heli-puolisonsa korkealle kaapin päälle, sillä miehen sanojen mukaan vaimo on ollut tärkein tuki ja turva koko elämäntaipaleen ajan niin arkisissa kodin haasteissa kuin neroutta vaativissa yrityselämän ongelmissa.

Ylöjärvellä ja Leppävirralla on paljon Huurteen palveluksessa työskennelleitä ihmisiä, jotka nostavat arvostavasti hattua vuorineuvokselle. Suominen tunsi henkilökohtaisesti sadat työntekijänsä. Hän osoitti inhimillisyyttä auttamalla väkeään, jos sillä oli hätätilanteita. Vuorineuvoksen apu oli vilpitöntä ja hänen sydämestään kumpuavaa.

Syyskuun alkupuolella Ylöjärvellä juhlitaan 30 vuotta täyttävää Suomen Jäähdytystekniikan Museota. Paavo V. Suominen on koonnut pitkän uransa aikana esineistön, joka kertoo kylmäalan kehitysjuoksusta maassamme. Kokoelma käsittää runsaat 300 toinen toistaan mielenkiintoisempaa esinettä. Joukossa on jopa uniikkeja laitteita, joita ei ole tallessa missään muualla. Erikoismuseokin on siis tärkeä saavutus.

Paavo V. Suominen on korkeasta 96 vuoden iästään huolimatta erittäin tiukasti kiinni tässä ajassa. Hänellä on nasevia kommentteja ajankohtaisiin asioihin.

Humoristinen vuorineuvos on osannut aina leikin laskemisen. Hän antaa sopivan tilanteen koittaessa henkilökohtaisiakin neuvoja, jotta ihmisten arki pysyy elämisen arvoisena. Suomisen mielestä esimerkiksi päivittäinen seksin harjoittaminen pitää toimintavireyden hyvin yllä.

Elisa Saarinen on uuden luoja.

Vuorentaustasta maailmalle porhaltanut Saarinen on varsinainen pankkialan moniosaaja; hän nauttii sektorinsa laajaa arvostusta näkemyksellisyytensä ja aikaansaavuutensa johdosta.

Elisa Saarinen askelsi suomalaisessa pankkimaailmassa historiallisen myllerryksen aikaan 1990-luvulla, jolloin toimiala eli synkkää kauttaan. Kun Saarinen työskenteli silloisessa SYP:ssä eli Suomen Yhdyspankissa, hän oli monella tavalla ottavalla näköalapaikalla koko suomalaiseen finanssimaailmaan.

Maailma alkoi selkiintyä, ja Suomeen alkoi rantautua muun muassa ruotsalaisia pankkeja. Elisa Saarinen oivalsi hetkensä koittaneen. Hän hakeutui Tampereelle avattuun Handelsbankenin konttoriin, jonka vetäjä hänestä leivottiin varsin ripeässä tahdissa.

Ruotsalainen pankkialan linnake tarjosikin kasvunälkäiselle pankkialan moniosaajalle hedelmällisen kasvuympäristön. Saarisen ura muodostui historiallisen komeaksi. Hän saavutti sellaista, mitä häntä ennemmin naiset eivät olleet sinikeltaisessa maailmassa tehneet.

Maailma muuttuu. Saarinen hakee jälleen ennen kyntämätöntä työsarkaa. Sellainen löytyi Vauraus Oy:stä. Saarinen onkin varma, että sijoitustalosta kuuluu jo lähitulevaisuudessa kovia uutisia.

Keskiviikkona 17. syyskuuta ilmestyvä Ylöjärven Uutiset tarjoaa lukijoilleen syvähaastattelut niin Paavo V. Suomisesta kuin Elisa Saarisestakin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?