Tuoreet ylioppilaat juhlivat viikon päästä viikonloppuna

Ylöjärven lukio jätetään taakse haikein mielin

Uudet ylioppilaat painavat valkolakit päähänsä viikon päästä lauantaina. Ylöjärven lukiossa kolmevuotisen urakkansa päättävät opiskelijat
suhtautuvat tulevaisuuteen varovaisen innostuneesti.

Ylöjärvellä maljat kohotetaan viikon päästä lauantaina ainakin Tiuravuorella ja Mutalassa. Ylöjärven lukion opiskelijat Hanna-Maria Räätäri ja Saana Järvenpää suhtautuvat valkolakin saamiseen ylpeydellä ja pitävät sitä yhtenä elämän virstanpylväistä.

– Totta kai valkolakki on odotettu juttu. Ihmettelen, että ylioppilaiden arvostus on laskenut, sillä itse olen sitä mieltä, että lakin eteen on todellakin paiskittu hommia, Räätäri  kummastelee.

Ylöjärven lukiosta tuoreita ylioppilaita valmistuu viikonloppuna kaikkiaan 103 kappaletta ja kaksoistutkinnon suorittaneita 16 kappaletta.

Lukiolaiset Hanna-Maria Räätäri (vas.) ja Saana Järvenpää aikovat valmistumisensa jälkeen työskennellä, jos jatko-opiskelupaikkaa ei irtoa. Räätäri on töissä Kaurasmäen Salessa, ja Järvenpää odottaa järjestyksenvalvojan töitä ensi kesän festareilta.

Lukiolaiset Hanna-Maria Räätäri (vas.) ja Saana Järvenpää aikovat valmistumisensa jälkeen työskennellä, jos jatko-opiskelupaikkaa ei irtoa. Räätäri on töissä Kaurasmäen Salessa, ja Järvenpää odottaa järjestyksenvalvojan töitä ensi kesän festareilta.

Räätäri ja Järvenpää sanovat, että  he jättävät lukion opiskelijoineen ja henkilökuntineen taakse haikein mielin.

– Ikävöin jo nyt Y-lukiota. Siellä on ihania opettajia, Räätäri kehuu.

– Onhan se kieltämättä pelottavaa, että kolme vuotta meistä on pidetty huolta ja nyt sitten teemme itse päätöksemme ja olemme vastuussa itsestämme ja tulevaisuudestamme, Järvenpää jatkaa.

Tulevaisuus vielä auki

Hanna-Maria Räätäri ja Saana Järvenpää vakuuttelevat olevansa tyytyväisiä ylioppilaskokeidensa tuloksiin, vaikka suhtautuminen kirjoituksiin muuttuikin lukiouran varrella.

– Lukion ensimmäisellä luokalla ajattelin, että vedän ylioppilaskirjoituksissa seitsemän laudaturia. Nyt ajattelin, että on pääasia, jos pääsen läpi, Järvenpää naurahtaa.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat nuorilla naisilla vielä osin auki, sillä tiedot jatko-opiskelupaikoista selviävät vasta kesän puolivälissä. Räätäri on hakenut opiskelemaan Tampereen yliopistoon puheviestintää ja logopediaa. Hän näkisi itsensä esimerkiksi puheterapeuttina.

– Tykkään työskennellä ihmisten kanssa, ja terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat kiinnostavat minua. Konttorirottaa minusta ei todellakaan tule! Räätäri vakuuttaa ja jatkaa:

– Isäni haluaisi, että hakisin kauppakorkeakouluun, mutta en aio hakea, koska en tunne alaa omakseni millään lailla, hän perustelee.

Haaveammattina poliisi

Sporttisella Saana Järvenpäällä on Räätärin tapaan jo unelma-ammatti  kiikarissa. Hän on käynyt poliisiammatikorkeakoululla läpi jo yhdet pääsykokeet, joissa suurin osa hakijoista karsiutui pois. Järvenpäälle näin ei käynyt.

– Ensimmäiseen vaiheeseen oli päässyt yli 900 hakijaa. Minulla kuntotestit menivät hyvin, ja sotilaspenkissä 35 kiloa nousi 19 kertaa, kun maksimi oli 18 toistoa, jalkapalloa harrastava Järvenpää myhäilee.

Tulevan ylioppilaan poliisihaaveita tukevat juuri hankittu järjestyksenvalvojakortti sekä vuoden 2017 kesällä hyppääminen armeijan leipiin.

– Intissä saan vähän kasvaa ja katsella, kuinka paljon sotilaallinen puoli kiinnostaa minua. Ja jos kiinnostaa, jatkan mahdollisesti reserviupseerikouluun ja aliupseerikouluun, Satakunnan lennostossa Pirkkalassa armeijan käyvä Järvenpää miettii.

Haku vaikeutuu vuosi vuodelta

Jos haaveet jatko-opiskelupaikoista eivät ota tuulta siipiensä alle, aikovat Räätäri ja Järvenpää tehdä töitä taas seuraavaan yhteishakuun asti. Nuorten mukaan haku muuttuu vaikeammaksi vuosi vuodelta, jos paikka unelmien opiskelupaikkaan ei aukeakaan heti ensimmäisellä hakukerralla.

– Minusta olisi hyvä, jos ylioppilas voisi saada vaikka vuoden verran opinto-ohjaajan avustusta valmistumisensa jälkeen. Moni meistä on oikeasti vähän hukassa, mitä elämässään haluaa tehdä. Systeemillä voitaisiin ehkäistä sitä, ettei kukaan jäisi tyhjän päälle, Räätäri ehdottaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?