Ylöjärvikin ottaa pian uusia led-lamppuja testikäyttöön Siivikkalassa

Onko led-lampuista säästöjen tekijäksi katuvalaistuksessa?

Ylöjärven kaupunki on saanut käsiteltäväkseen kuntalaisaloitteen, jossa ehdotetaan tievalaisimien vaihtamisen lopettamista säästösyistä. Aloitteessa ehdotetaan, että Ylöjärven kaupunki vaihtaisi jatkossa elohopeapurkauslamppujen tilalle energiaa säästäviä led-lamppuja. Kynnyskysymykseksi on toistaiseksi noussut led-lamppujen iso hankintahinta.
Suomen Valojakelu Oy:n Jussi Parjanen näyttää, miten 30-wattinen Ecotale Cosmo LED -lamppu voidaan kiertää katuvalaisimeen suoraan vanhan elohopealampun tilalle.

Suomen Valojakelu Oy:n Jussi Parjanen näyttää, miten 30-wattinen Ecotale Cosmo LED -lamppu voidaan kiertää katuvalaisimeen suoraan vanhan elohopealampun tilalle.

Kuntalaisaloitteen takana on sähkövoimatekniikkainsinööri Paul Metsälä. Hän perää kaupungilta säästöjä katuvalaistuksessa.
– Kaupungin laskema sadan euron kustannus vuodessa valaisinta kohden putoaa mitättömäksi uusilla led-lampuilla, koska kallista valaisimien uusintaa ei tarvitse laskea mukaan investointeihin ja led-lamput kuluttavat vain viidesosan siitä energiasta, joka hukkuu elohopealamppuihin, Metsälä sanoo.
Metsälän mukaan kaupungin ei kannata vaihtaa vanhoja valaisimia led-valaisimiin vaan pelkästään ruuvata nykyisten elohopealamppujen tilalle 30-wattisia 180 asteen valaisukulmalla valmistettuja led-lamppuja.
– Uudet led-lamput eivät käytä lainkaan valaisimen heijastinta, jolloin ei kärsitä heijastuksesta johtuvasta valohukasta, Metsälä toteaa.
Hänen mukaansa vanha 125 watin elohopealamppu tarjoaa neljän luksin valon seitsemästä kahdeksaan metriin päähän pylväästä. 30-wattinen led-lamppu tuottaa puolestaan 35 luksin valaistuksen.
Nykyisten elohopealamppujen käyttöikä on tavallisesti noin 7 000 tuntia. Uusien hyvälaatuisten led-lamppujen käyttöikä on noin 50 000 tuntia, mikä tarkoittaa noin 14:ää vuotta hämäräkytkin-
ohjauksella.
– Pitää myös muistaa, että elohopealampun valoteho häviää ensimmäisen vuoden aikana rajusti. Led-lampussa valoteho pysyy koko ajan samana, Metsälä korostaa.
Ylöjärvellä elohopealamppuja on korvattu myös keltaista valoa tuottavilla suurpainenatriumlampuilla sekä monimetallilampuilla.
– Myös nuo lamput tuhlaavat kolminkertaisesti sähköä verrattuna led-lamppuihin. Natrium- ja monimetallilamput kannattaisi siis myös vaihtaa led-lamppuihin, vaikka työ vaatiikin kytkennän muuttamista valaisimessa. Elohopealamppuja käyttävissä valaisimissa kytkentään ei tarvitse tehdä muutosta, Metsälä selvittää.

Esimerkki kertoo säästöistä

Valaistusratkaisuja tarjoavan Suomen Valojakelu Oy:n Jussi Parjanen antaa esimerkin siitä, minkälaisia säästöjä led-lamppuja asentamalla voisi saada aikaan.
Ylöjärvellä on 32 kilometriä valaistua latua. Jos oletetaan, että ladun varressa on valaisinpylväs 40 metrin välein, on valaisimia kaikkiaan 800 kappaletta.
– Jos kaikkiin valaisimiin vaihdettaisiin kerralla led-lamput, olisi kerta-investointi noin
80 000 euroa. Sähkön kulutus tippuisi kuitenkin vuodessa lähes 50 000 eurosta vajaaseen
10 000 euroon. Säästöä syntyisi siis vuodessa noin 40 000 euroa, Parjanen selvittää ja jatkaa:
– Eli tässä tapauksessa led-lamput alkaisivat tuottaa säästöä nykyiseen valaistukseen verrattuna 20 kuukauden jälkeen. Kuuden vuoden aikana energiansäästö vähentäisi kaupungin kustannuksia valaistulla ladulla vajaalla 300 000 eurolla.
Parjanen otti laskelmassaan huomioon muun muassa valaisimien huoltotyöt, nosturivuokrat, sähkön myynti- ja siirtohinnat, sähkön hinnannousun, lamppujen määrän, lamppujen sähkön kulutuksen, lamppujen hinnat sekä lamppujen käyttöiät.
– Pitää myös muistaa, että led-lamput ovat selvästi ympäristöystävällisempiä kuin elohopealamput, Parjanen sanoo.
Suomen Valojakelun tarjoamia led-lamppuja on käytössä jo noin 60 Suomen kaupungissa tai kunnassa. Pirkanmaalta esimerkiksi Nokia, Orivesi, Akaa ja Sastamala luottavat led-lamppuihin.

Testeistä saadaan lisätietoa

Ylöjärven kaupungin vs. työpäällikkö Mirko Harjula on tietoinen led-lamppujen mahdollistamista säästöistä. Hän kuitenkin muistuttaa, että noin 130 euroa kappaleelta maksavia led-lamppuja on melko hankala hankkia ainakin puutarhakaupungin nykyisessä taloustilanteessa.
– Vanhoilla rakennetuilla alueilla elohopeavalaisimia on vaihdettu natriumvalaisimiin. On totta, ettei natriumilla päästä samaan energiankulutusluokkaan kuin led-lampulla, mutta natriumlamppujen hankintakustannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin led-lamppujen. Kun rahaa ei ole, on tyhjästä vähän hankala nyhjäistä, Harjula toteaa.
Harjulan mukaan Ylöjärvi otti taannoin testikäyttöön muutaman led-lampun ja silloin ne eivät toimineet vanhoissa valaisimissa toivotunlaisesti.
– Nyt syyskuun alussa tilasimme 24 led-lamppua lisää. Ne on tarkoitus laittaa Siivikkalaan Laatokantielle testikäyttöön. Vielä tällä viikolla selvitän, missä lamput ovat nyt menossa, Harjula kertoo.
Harjula ei ole vielä aivan vakuuttunut siitä, että led-lamput toimivat moitteetta vanhoissa elohopeavalaisimissa.
– Valaistuksen ongelmat eivät ole pelkästään polttimossa vaan vanhan valaisimen rungossa tai sitten kaapeloinnissa. Mikään takuu ei korvaa sitä, jos valaisin aiheuttaa sähköpiikin, joka polttaa led-lampun. Mieluummin siis testaamme ensin, että led-lamput todellakin toimivat moitteetta. Toistaiseksi natriumlamput ovat tuntuneet turvallisemmalta valinnalta.
Harjula kuitenkin muistuttaa, että Ylöjärvelläkin uusille asuinalueille pystytetään pelkästään led-valaisimia. Tällaisia alueita on jo muun muassa Asuntilassa ja Metsäkylän Työlänojalla.
– Uusille alueille on huomattavasti helpompi saada investointirahaa valaistukseen kuin vanhoille asuinalueille.
Kenties jatkossa korkeaa alkuinvestointia led-lamppujen hankkimiseksi voisi keventää ulkopuolelta tulevalla rahoituksella. Nykyään kun led-lamppujakin saa leasingrahoituksella.

Valot palavat vastaisuudessakin

Ylöjärven kaupunki ei enää tänä syksynä sytyttänyt valoja yksityisteille. Kaupunki jätti säästösyistä yksityisteiden valaistuksen tiekuntien itse hoidettavaksi. Tiekunnat ovat tarttuneet haasteeseen rivakasti.

– Miltei kaikki yksityistiet ovat ottaneet katuvalaistuksen hoidettavakseen. Sanoisin, että yli 95 prosenttia tiekunnista on ryhtynyt tässä asiassa toimenpiteisiin, Mirko Harjula kertoo tyytyväisenä.
Asia koskee Ylöjärvellä kymmeniä yksityisteitä.
– Ainoastaan kahdesta kolmeen tiekuntaa on jättänyt valaistuksen pois. Ne tiet ovatkin jo pimeitä, Harjula sanoo.
Moni tiekunta on pitänyt valot päällä heti syksystä alkaen. Ylöjärvellä on kuitenkin myös joitakin valaistuksen itselleen ottaneita tiekuntia, jotka päättävät vasta keväällä, sytytetäänkö valot vai ei.
Mirko Harjulan mukaan tiekunnat ovat tehneet keskenään tiivistä yhteistyötä valaistusasiassa. Yhteistyö onkin tärkeää, sillä yhdestä sähkökeskuksesta voi lähteä usean yksityistien valaistus.
– Monet tiekunnat ovat sopineet keskenään, miten maksut jaetaan. Jos asiasta ei ole muuten sovittu, niin periaatteessa sähkökeskus menee sille tiekunnalle, jonka tien varressa keskus seisoo, Harjula kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?