Suomen jäähdytystekniikan museosta stailataan salonkikelpoista – ja kannattavaa

Viileän keitaan kasvojenpesu

Maailman ainoassa kylmäalan museossa on käynyt viime viikkoina tohina. Antaverkan perukoilla sijaitseva Suomen jäähdytystekniikan museo näyttää ulkoa samalta kuin ennenkin, mutta sisällä kaikki on muuttunut.
– Tarkoituksena on ollut muuttaa tämä paikka nykyaikaiseksi museoksi, joka voi palvella myös juhlien järjestäjiä ja matkailijoita, uudistusta suunnitellut Kikka Holmsten kertoo.
Suomen Jäähdytystekniikan Museon nykytila saa Paavo V. Suomisen hymyilemään. 95-vuotias vuorineuvos palkkasi Kikka Holmstenin stailaamaan paikasta nykyaikaisen. – Ja perskeles sentään –  täällä on nyt hienompaa kuin koskaan! Suominen kehuu.

Suomen Jäähdytystekniikan Museon nykytila saa Paavo V. Suomisen hymyilemään. 95-vuotias vuorineuvos palkkasi Kikka Holmstenin stailaamaan paikasta nykyaikaisen. – Ja perskeles sentään – täällä on nyt hienompaa kuin koskaan! Suominen kehuu.

Paavo V. Suomisen äly leikkaa yhä kuin partaveitsi. Kun 95-vuotias vuorineuvos avaa suunsa, ulos tulee vain harkittua ja painavaa asiaa.
Pitkän elämäntyön suomalaisessa elinkeinoelämässä tehnyt mies kuitenkin tietää, että ihmiselon mitta on rajallinen. Siksi Suominen on viime vuosina alkanut pohtia, mitä hän haluaa aikanaan jättää jälkeensä.
– Suomen jäähdytystekniikan museo on minulle sydämen asia. Haluan, että sen tarina jatkuu myös sitten, kun minä en enää ole täällä, vanha patruuna linjaa.
– Siksi katsoin, että tälle paikalle on hyvä tehdä jotain. Museon käyttöastetta pitäisi saada nykyistä korkeammaksi, hän tarkentaa.
Suomisen vuonna 1986 perustaman museon kokoelmat ovat aina olleet vaikuttavat. Huurre Oy:n voimahahmona tunnettu vuorineuvos alkoi kerätä kylmäalan historiallisia laitteita ja esineitä varastoon jo työuransa alussa.
Ongelmana on ollut esillepano. Tänä kesänä tähän on Suomisen mahtikäskyllä puututtu – kovalla kädellä.
– Tähän asti museossa on näkynyt vain miesten jälki. Nyt paikka on saanut naisen kosketusta, Suominen kuvailee.

Lapsiystävällisyyttä ja yksityiskohtia

Jäähdytystekniikan museossa vallitsee nyt viileä tunnelmä, mutta lämpöisesti sisustettuja paikkojakin sieltä löytyy. Uudistunut kahvio kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen ryhmään.

Jäähdytystekniikan museossa vallitsee nyt viileä tunnelmä, mutta lämpöisesti sisustettuja paikkojakin sieltä löytyy. Uudistunut kahvio kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen ryhmään.

Vastuu museon muutostöistä lankesi helsinkiläiselle designerkaksikolle Kikka Holmsten – Violeta Vallin. Holmstenin mukaan lähtötilanne oli alan ammattilaisen silmin karu.
– Täällä oli vain isoja koneita, kaksi nojatuolia ja sohva, hän hymähtää.
Holmsten ja Vallin aloittivat tilojen suunnittelun nollasta. Naisista kumpikaan ei ollut aiemmin kuullut Suomisen museosta sanaakaan, joten he katsoivat paikkaa tuorein silmin.
Ei ole liioiteltua sanoa, että vanhasta museosta ovat jäljellä enää seinät ja käytävät. Uusiksi on pantu suurin piirtein kaikki, mikä on voitu uusia.
– Lapsille on pari leikkinurkkausta, tavarat ovat esillä eri lailla kuin ennen, ikkunoihin on tulossa verhoja… Holmsten alkaa luetella.
– Hirveän moni pieni asia on toisin. Ja pienillä asioilla luodaan tilojen tunnelma, hän jatkaa.
Kylmämuseon muutostyöt ovat rullanneet eteenpäin noin kuukauden, ja muutama nurkka ei ole vielä aivan lopullisessa kuosissaan. Ylöjärven Uutisten vieraillessa paikan päällä suurin osa uudistuksista oli kuitenkin saatettu loppuun.
Erikoisia yksityiskohtia on siellä täällä. Kun museoon astuu sisään, tuntee aluksi olevansa toimistossa. Tämä on kuulemma tarkoituskin.
– Aula on nyt Paavo V. Suomisen vanhan työhuoneen kopio, Holmsten kertoo ylpeänä.
– Ja kahvio sekä vessat on uusittu nykyaikaisiksi. Kaiken kaikkiaan museo on nyt sellainen, jossa nykyaikainen turisti – kansainvälinenkin – viihtyy.

Juhlaväen kosiskelua

Kikka Holmsten on kokenut stailaaja. Antaverkan kylmämuseota hän suunnitteli uusiksi kollegansa Violeta Vallinin kera.

Kikka Holmsten on kokenut stailaaja. Antaverkan kylmämuseota hän suunnitteli uusiksi kollegansa Violeta Vallinin kera.

Suomen jäähdytystekniikan museon lisäksi Vallin ja Holmsten jättivät kädenjälkensä Pyhän Mikaelin kappeliin. Paavo V. Suomisen vuonna 2011 rakennuttama yksityinen kappeli nököttää idyllisellä paikalla aivan museon vieressä.
Elokuussa viikonloppuna kappelissa vietettiin pitkästä aikaa häät. Suominen toivoo, että niitä olisi jatkossa luvassa lisää.
– Tämä museo ei todellakaan ole voitollinen. Olisi kuitenkin tärkeää, että paikka pääsisi jatkossa nykyistä paremmin omilleen, vuorineuvos järkeilee.
– Kappelini ja museoni ovat ainutlaatuinen yhdistelmä. Täällä voi aivan mainiosti järjestää jopa 70 hengen juhlia. Muutostöiden jälkeen kiinnostuneita kyselyitä toivon mukaan taas tulee, Suominen juttelee.
Ensi kesänä Antaverkan kylmämuseo ja kappeli saattavat olla avoinna huomattavasti useammin kuin ennen. Toimelias Paavo V. Suominen aikoo vielä tosissaan satsata siihen, että paikasta tulisi taloudellisesti nykyistä kannattavampi.
– Myin juuri erään asuntoni Floridasta. Aion laittaa kaikki kaupasta saamani rahat tämän museon kehittämiseen, hän uhoaa.

+++++
Suomen jäähdytystekniikan museo on avoinna viimeistä kertaa tänä kesänä syyskuun 6. päivä.

Suomen Jäähdytystekniikan Museo

Mikä: Kylmäalan historialle pyhitetty museo Ylöjärvellä
Sijainti: Antaverkka, Härkilevon tila
Esineistö: mm. maailman ensimmäinen hermeettinen pallojäähdytyskoneisto, presidentti Risto Rydin vanhempien jääsuolakaappi ja mittauslaitteita jäähdytysalan varhaisilta vuosilta
Perustaja: Paavo V. Suominen
Omistaja: Suomen jäähdytystekniikan museon Säätiö
Muuta: museossa maailman ainoa kylmäteollisuuden Hall of Fame -kunniagalleria

Lähde: kylmamuseo.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?