Ylöjärven ensimmäinen peliorganisaatio on toiminut jo kolme vuotta

Recursive tähtää korkealle

Kilpailullinen videopelien pelaaminen eli esports on rantautunut vahvasti Ylöjärvelle. Legendaarisen pelitapahtuma LanTrekin lisäksi kaupungin peliskene on synnyttänyt jo ammattimaisesti toimivan peliorganisaationkin.
Manu Moision johtama Recursive Esports on parhaimmillaan voittanut peliturnauksesta 10 000 euroa.
Manu Moisio on koulutukseltaan levyseppä-hitsaaja. Hän ei usko, että peliorganisaation pyörittäminen voisi olla hänelle leipätyö – ainakaan lähivuosina. – Se vaatisi aivan valtavan fanipohjan. Juuri nyt sellainen tuntuu kaukaiselta ajatukselta.

Manu Moisio on koulutukseltaan levyseppä-hitsaaja. Hän ei usko, että peliorganisaation pyörittäminen voisi olla hänelle leipätyö – ainakaan lähivuosina. – Se vaatisi aivan valtavan fanipohjan. Juuri nyt sellainen tuntuu kaukaiselta ajatukselta.

Ylöjärveläinen Moisio, 21, kertoo päätyneensä oman organisaation nokkamieheksi sattumalta. Vuonna 2012 eräs hänen kaverinsa oli aloittelemassa peliorganisaatioprojektia ja kysyi, kiinnostaisiko Moisiota tulla mukaan.
– Ajattelin, että samahan se on kaveria auttaa. Laitoimme nettisivut pystyyn ja hoidimme pari pikkuasiaa – siinä kaikki, aikaisemmin pieniä peliyhteisöjä netissä pyörittänyt Moisio muistelee.
Elektronisen urheilun maailmassa organisaatio tarkoittaa suunnilleen samaa kuin seura joukkueurheilussa. Organisaation johtajana Moisio on siis eräänlainen manageri: hän vastaa siitä, että pelaajat voivat keskittyä pelaamiseen.
Recursiven tiimissä on tällä hetkellä viisi henkilöä. Yksi heistä vastaa sosiaalisen median kontakteista, toinen markkinoinnista ja niin edelleen. Isoin vastuu on ”toimitusjohtaja” Moisiolla.
– Harrastuksena tämä alkoi, ja harrastamista tämä on edelleen. Teemme tätä, koska meistä elektroninen urheilu on siistiä ja hauskaa.

DreamHack toi tunnettuutta

Moision mukaan Recursivea ei otettu pelaajien piirissä aluksi ollenkaan vakavasti. Organisaatio osallistui muutamiin online- ja liveturnauksiin esimerkiksi League of Legendsissa, mutta se oli silti melko pieni ja näkymätön.
Vuoden 2013 lopulla kaikki kuitenkin muuttui. Hetkessä.
– Kuulin, että eräs nimekäs ranskalainen CS:GO-joukkue oli jäänyt vaille organisaatiota. Päätin kysyä, haluaisiko se tulla edustamaan meitä, Moisio kertaa.
Vastaus oli ylöjärveläisen ällistykseksi myöntävä. Äkkiä Moisio huomasi olevansa tilanteessa, jossa Recursive oli osallistumassa jättimäiseen pelitapahtumaan, Ruotsin DreamHack Winteriin.
– Järjestimme joukkueelle lennot, majoituksen ja muitakin käytännön asioita. Vastapalvelukseksi he edustivat turnauksessa Recursivea, Moisio sanoo.
Nimimerkeistä kennyS, Maniac, happy, uzzziii ja GMX koostunut ranskalaisjoukkue sijoittui lopulta turnauksensa sijoille 5–8. Tämä tiesi Recursivelle muhkeaa palkintopottia.
– Saimme sijoituksesta 10 000 euroa. Jaoimme voiton organisaation ja joukkueen kesken, Moisio virnistää.

”Ensi vuosi on iso vuosi”

Tunnettu ranskalaisjoukkue edusti Recursivea kolmisen kuukautta. Sittemmin organisaation nimissä on kilpaillut monta eri CS:GO-porukkaa.
– Pelaajat vaihtavat organisaatioita käytännössä 3–12 kuukauden välein. Parhaista joukkueista käydään kovaa kilpailua, Moisio kertoo.
– Hyviä joukkueita saavat he, joilla on tarjota niille hyvä kokonaispaketti – siis olosuhteet, joissa pelaajat voivat keskittyä täysillä pelaamiseen, hän selvittää.
Tällä hetkellä Recursivella ei ole riveissään yhtään joukkuetta. Moisio kuitenkin vakuuttaa, että organisaatio jatkaa toimintaansa piakkoin.
– Juuri nyt teemme rakenteellisia muutoksia eli muun muassa etsimme sopivia tyyppejä eri tehtäviin. Olemme ajatelleet, että ensi vuosi olisi meille taas iso vuosi, hän kuvailee.
Tulevaisuuden varalle Moisiolla on ainakin yksi haave.
– CS:GO:n kansainvälisiin pääturnauksiin olisi kiva vielä päästä!

Recursive Esports

Mikä: ylöjärveläislähtöinen elektronisen urheilun organisaatio
Pelit: Counter-Strike: Global Offensive ja League of Legends
Paras saavutus: sijat 5–8 DreamHack Winter 2013 -tapahtumassa (CS:GO)
Joukkueet: tällä hetkellä ei joukkueita
Perustaja ja johtaja: Manu Moisio

Lähteet: Manu Moisio ja recursive-esports.com

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?