Metsässä piilee pala sotahistoriaa

Tuttujen historiakohteiden ohella Ylöjärvellä kytee varmasti montakin paikallismenneisyyden palasta – kuten entiset suutarin pirtti ja sotatähystystorni.
Historiallisen paikan nykyisäntä Seppo Littunen näyttää mäen päällä, missä suutarin pirtti ensin sijaitsi. Aikanaan pirtti siirrettiin mäen juurelle, ja lopulta Littunen purki sen.

Historiallisen paikan nykyisäntä Seppo Littunen näyttää mäen päällä, missä suutarin pirtti ensin sijaitsi. Aikanaan pirtti siirrettiin mäen juurelle, ja lopulta Littunen purki sen.

Keskellä Kyrönlahden kupeessa sijaitsevan Kaitalan metsää kohoaa korkea kallio. Täällä uinuu pikkuinen pala paikallishistoriaa, jota harva ylöjärveläinen tuntee.
Paikalla lepäsi aikanaan vanha suutarin pirtti, joka ja jonka vierus ovat kokeneet monenlaisia, jännittäviäkin vaiheita. Samoilla mannuilla kohoaa myös tilan nykyisännän lintutorni.
Isäntä, Seppo Littunen, tietää paikan menneisyydestä, koska hän lähistölle nuorena muutettuaan ja sitten pirtin kupeilta maata ostettuaan kuuli tarinoita paikallisilta. Niitä hän kirjasi muutaman rivin verran ylöskin. Valokuvausintoilija myös talletti vanhan pirtin filmille ennen sen purkua.

Suutarin piilomaja sisällissodassa

Littusen muistin varassa lepäävä perimätieto on sirpaleita sieltä täältä, mutta sen Littunen tietää kertoa, että mäellä seissyt pirtti oli suutarin asumus ja työtila.
Rakennusvuotta mies ei tiedä. Ainakin sisällissodan aikana se on kuitenkin ollut jo pystyssä, sillä se tunnetaan tuolta ajalta suutarin piilopirttinä.
Littunen on myös kuullut suutarin nimen. Kerrottiin, että sijoilla asusti suutari Jussi.
Papereihin on lisäksi kirjattu, että mäellä levännyt pirtti siirrettiin nyppylän juurelle ukkoselta suojaan. Täällä mökki sijaitsi, kun Littunen osti maata näiltä kulmilta. Kun mies myi maan ja osti uutta nyppylältä, hän purki pirtin.
Suutarin työstä ja elämänmenosta Littusella ei ole kuultua tarinoitavaa. Hän kuitenkin arvelee, että arki oli kehnoa ja vaatimatonta.
– Jos suutari korjasi jotain, talojen väki toi hänelle leipää ja ruokaa, mies maalaa kuvaa.
– Hehän olivat päteviä äijiä, kuten kuvastakin näkyy, hän lisää suutareihin viitaten ja näyttää maalattua postikorttia, jossa nahka-ammattilainen värkkää korjaustöitään työkalujen keskellä.

Lotat tähysivät lentokoneita

Entinen pirtti on talletettu Littusen valokuviin.

Entinen pirtti on talletettu Littusen valokuviin.

Pirtin ensi sijojen kupeessa kohosi muinoin myös tähystystorni. Paperiin on kirjattu maininta, että vuosina 1939–1940 lotat käyttivät paikkaa ilmavalvontaan. Jatkosodan aikaisesta käytöstä Littunen ei ole varma.
– Mutta olettaisin, että silloinkin täällä tähystettiin.
Paikka oli moisessa käytössä korkeutensa vuoksi.
– Täältä näkyy esimerkiksi Tampereelle ja Hämeenkyröön.
Paikan sota-ajastakaan Littuselle ei ole kertynyt paljoa juttuja, mutta ainakin paikalle voi kuvitella jännityksen ja pelon.
– Sellaista kerrotaan, että venäläiset pudottivat lentokoneesta tiedustelumiehiä tutkimaan, miten täällä toimitaan.
Nyt isäntä
tähyää lintuja
Vaikka pirtti jo uupuu, mäellä – nyttemmin Tornimäeksi nimetyllä – jököttää tänäkin päivänä torni. Littunen on sen rakentanut itselleen lintujen sekä maisemien tähyilyä ja kuvaamista varten alkuperäisen tornin innoittamana.
– Linnuilla on tässä kokoontumis- ja levähdyspaikka.
Littunen raottaa menneiden aikojen verhoa, koska historiasta kiinnostuneena hän haluaa jakaa tuntematonta kertomaperintöä muillekin. Hänelle itselleen paikka merkitsee juuri kiintoisaa historiaa, vieläpä hänen oman elämänsäkin kulkua liippaavaa.
– Tässä on mielenkiintoista, että isäni teki suutarin töitä ja velipoika uusia kenkiä. Karjalassa sota-aikaan oli sama meininki, hän viittaa lapsuusmaisemiinsa.

+++++
Tiedätkö sinä jonkin vähäisesti tunnetun historiallisen paikan tai tapahtuman Ylöjärveltä? Kerro siitä alla olevassa keskusteluketjussa!

Vanhan tähystystornin sijoille Littunen on rakentanut itselleen uuden tornin lintujen tiirailuun.

Vanhan tähystystornin sijoille Littunen on rakentanut itselleen uuden tornin lintujen tiirailuun.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?