Seurakuntatalo menossa myyntiin – asukkaat vastustavat adressilla

Häviääkö pala Siivikkalan historiaa?

Siivikkalan perinteikkään seurakuntatalon tarina uhkaa päättyä lähivuosina. Ylöjärven seurakunta aikoo asettaa vuonna 1984 valmistuneen rakennuksen myytävien kiinteistöjensä listalle.
Seurakuntatalon käyttäjissä suunnitelma herättää ihmetystä. Siivikkalalainen kotiäiti Mari Vilén ei osaa kuvitellakaan elämää ilman rakasta kerho- ja kokoontumispaikkaa.
– Vastustan ehdottomasti talon myyntiä. Mitä meille jää, jos nämäkin palvelut viedään kauas? taloa puolustavan nettiadressin perustanut nainen kysyy.
Siivikkalan seurakuntatalo on Mari Vilénille tuttu paikka. Pienestä pitäen seurakunnan toiminnassa mukana ollut nainen käy perinteikkäässä tiilirakennuksessa nykyään lastensa kanssa. – Kuulin helmikuussa, että tämä kiinteistö on mahdollisesti menossa myyntiin. Minusta se on hirveä ajatus, hän kauhistelee.

Siivikkalan seurakuntatalo on Mari Vilénille tuttu paikka. Pienestä pitäen seurakunnan toiminnassa mukana ollut nainen käy perinteikkäässä tiilirakennuksessa nykyään lastensa kanssa. – Kuulin helmikuussa, että tämä kiinteistö on mahdollisesti menossa myyntiin. Minusta se on hirveä ajatus, hän kauhistelee.

Ylöjärven Uutisten haastatteluhetkellä Vilénin adressiin oli kertynyt 112 allekirjoitusta. Luku on kuvaava – kyse on paikallisten mukaan hätähuudosta.
– Moni on huolestunut siitä, mitä myynnistä seuraisi. Seurakuntatalon toiminta on tärkeä osa siivikkalalaista identiteettiä, Vilén päivittelee.
Ylöjärven evankelisluterilainen seurakunta perustelee myyntisuunnitelmiaan seurakuntatalon kunnolla. 30 vuotta vanha kiinteistö kaipaa mittavaa remonttia, johon ei vallitsevassa taloustilanteessa haluttaisi ryhtyä.
Mari Vilén ymmärtää tilanteen, mutta kaipaa pöytään myös vaihtoehtoja.
– Onko varmasti laskettu, että rakennuksen peruskorjaus ja kehittäminen eivät kannata? Taloahan voisi osittain vuokrata asuinkäyttöön ja tilojen monikäyttöisyyttä lisätä. Tontin lohkomista ja myymistä voisi myös harkita, hän luettelee.
Lähes koko ikänsä Siivikkalassa asuneella Vilénillä on seurakuntataloon liki elämän mittainen side. Naisen neljästä lapsesta kaikki ovat käyneet rakennuksessa järjestetyissä kerhoissa – aivan kuten äitinsäkin aikoinaan.
Viléniä huolettaa, miten tuttujen palveluiden käy, jos kiinteistö myydään.
– Seurakunnan toiveissa on löytää kerhotoiminnalle korvaavat tilat, mutta Siivikkalassa ei ole toista näin hyvää paikkaa. Tämä on turvallisen kävelymatkan päässä koulusta ja tänne on helppo tulla, hän juttelee.
– Pahimmassa tapauksessa palvelut tehtäisiin yhteistyössä Tampereen seurakuntayhtymän kanssa. Se tarkoittaisi kerhojen siirtymistä naapurikaupunkiin, hän lisää huokaisten.

Kyse isoista rahoista

Siivikkalan seurakuntatalo kartta nettiinYlöjärven seurakunnan kiinteistöpäällikkö Erkki Niemi pitää siivikkalalaisten huolta ymmärrettävänä. Hän kuitenkin korostaa, että kyse on vasta hyvin alustavasta suunnitelmasta.
– Ajatus myyntiin laittamisesta on kirjattu vuosien 2015–2020 kiinteistöstrategiaan, joka hyväksyttiin syksyllä. Matka itse kauppoihin on vielä pitkä, Niemi sanoo.
Mikäli Siivikkalan seurakuntatalosta päätettäisiin luopua, päätös pitäisi siunata useassa elimessä. Niistä ensimmäinen olisi Ylöjärven kirkkovaltuusto, jonka huhtikuun kokoukseen Mari Vilén aikoo adressinsa kiikuttaa.
– Myöhemmin näkemyksensä antaisivat vielä tuomiokapituli ja kirkkohallitus. Seurakunnat eivät voi myydä kiinteistöjään tuosta vain, Niemi tietää.
Kiinteistöpäällikön mukaan seurakuntatalon säilyttäminen ei näytä tällä hetkellä taloudellisesti järkevältä. 700 neliömetrin laajuiset tilat ovat olleet puoliksi tyhjillään siitä lähtien, kun Ylöjärven kaupunki siirsi päiväkotinsa ja hammashoitolansa muualle pari vuotta sitten.
Lisäksi edessä on mittava peruskorjaus, joka on toteutettava viiden vuoden sisällä.
– Eniten rahaa menee ilmastoinnin uusimiseen, mutta myös julkisivutöitä on jonkin verran. Yhteensä kustannukset olisivat noin 230 000 euroa, Niemi listaa.
– Uudistuksia kiinteistöverkostoon on tehtävä, koska seurakuntien taloudelliset resurssit vähenevät nykyään vuosi vuodelta, hän muistuttaa.

”Adressi imartelee”

Tieto siivikkalalaisten vastustuksesta on kantautunut jo seurakunnan työntekijöiden korviin.Erkki Niemi pitää Mari Vilénin tekemää adressia kaikin puolin tervetulleena.
– Se on seurakunnalle jopa imarteleva juttu. Nettiadressi kertoo, että toiminnallamme on alueen asukkaille aitoa merkitystä, kiinteistöpäällikkö kiittelee.
Adressin mahdollisia vaikutuksia seurakuntatalon myyntisuunnitelmiin Niemi ei uskalla ennakoida. Hän kuitenkin lupaa, että mielenilmaus otetaan asian jatkosuunnittelussa huomioon.
Kiinteistöpäällikkö ei usko, että perinteikkään rakennuksen kohtalo selviää vielä pariin vuoteen. Vaikka seurakuntatalo pistettäisiinkin myyntiin, ei ostajia olisi todennäköisesti jonoksi asti.
– Veikkaan, että kiinteistöä kehitetään lopulta uusilla kaavoitusratkaisuilla. Esimerkiksi asunnoille voisi olla Siivikkalassa kysyntää, Niemi aprikoi.

+++++
Mari Vilénin adressin löydät osoitteesta adressit.com/siivikkalansrk.

Näistä seurakunta haluaa luopua

• Siivikkalan seurakuntatalo
• Vilmannin toimitila
• Vuorentaustan seurakuntakoti
• Haavin toimitila

Lähde: Ylöjärven seurakunnan kiinteistöstrategia 2015–2020

Myös Vuorentausta liipaisimella

Siivikkalan seurakuntatalo ei ole ainoa kiinteistö, josta Ylöjärven seurakunta haluaa lähivuosina eroon. Viime syksynä hyväksytyssä kiinteistöstrategiassa myytäväksi tai vuokrattavaksi esitetään myös Vuorentaustan seurakuntakotia.
Mastontien varressa sijaitsevassa rakennuksessa pidetään päiväkerhoja, perhekerhoja, varhaisnuorten kerhoja ja partiolaisten tapaamisia. Tilojen nykyinen käyttöaste ei seurakunnalle kuitenkaan riitä.
– Seurakuntakoti koostuu kahdesta eri tilasta, ja niistä toinen on ollut jo pitkään tyhjillään. Tämä ei tietenkään ole taloudellisesti kannattavaa, kiinteistöpäällikkö Erkki Niemi toteaa.
Niemen mukaan Vuorentaustan kiinteistöä ei todennäköisesti pistetä myyntiin, sillä tilat ovat hyvässä kunnossa. Seurakuntakodin vuokraaminenkin tarkoittaa kuitenkin sitä, että nykyisille kerhoille pitää etsiä uusi järjestämispaikka.
Haussa ovatkin nyt uudehkot, kooltaan ja sijainniltaan seurakunnan toimintaan soveltuvat tilat.
– Missään nimessä emme aio viedä toimintaamme pois Vuorentaustasta. Kaupunginosassa on paljon seurakuntamme jäseniä, joita pitää palvella, Niemi rauhoittelee.
Toisin kuin Siivikkalassa, Vuorentaustassa seurakuntalaiset eivät ole nousseet julkisesti puolustamaan seurakuntatilojaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?