Pienpuolueiden ehdokasasettelu vasta alussa – ”se on sikäläisistä kiinni”

Syntyykö vaaleissa Ylöjärven ennätys?

Huhtikuussa käytävät eduskuntavaalit saattavat olla ylöjärveläisittäin historialliset. Kaupungin kaikkien aikojen korkein ehdokasmäärä – 12 – voi hyvinkin ylittyä.
Jo nyt ylöjärveläisiä poliitikkoja on ehditty asettaa ehdolle kymmenen. Lisänimiä voi yhä tipahdella – etenkin maamme pienpuolueista.
Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ylöjärveläisiä poliitikkoja oli ehdolla 11 kappaletta. Seuraavissa vaaleissa määrä kasvoi entisestään. Tämän vuoden huhtikuussa ennätys saattaa jälleen paukkua rikki. (Arkistokuva: Jari-Pekka Korvola)

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ylöjärveläisiä poliitikkoja oli ehdolla 11 kappaletta. Seuraavissa vaaleissa määrä kasvoi entisestään. Tämän vuoden huhtikuussa ennätys saattaa jälleen paukkua rikki. (Arkistokuva: Jari-Pekka Korvola)

Ajatusta nimenomaan ylöjärveläisen ehdokkaan asettamisesta on Ylöjärven Uutisten kyselyn mukaan pohdittu ainakin kolmessa puolueessa. Suurin niistä on eduskunnassa jo nyt vaikuttava Muutos 2011.
– Tällä hetkellä meillä on ehdokkaita vasta Akaasta ja Tampereelta, mutta itse haluaisin kattaa vielä ainakin Ylöjärven ja Kangasalan, puolueen Hämeen ja Pirkanmaan alueen puheenjohtaja Antti Moisander paljastaa.
Moisanderin mukaan Muutos 2011 pyrkii saamaan listoilleen ehdokkaita mahdollisimman laajalta alueelta koko Suomesta. Pirkanmaalla tavoitteena on täysi 19 ehdokkaan lista – joko omin voimin tai vaaliliittojen avulla.
– Mitään kuntakohtaisia kiintiöitä meillä ei kuitenkaan ole, Moisander huomauttaa.
Ylöjärveläisiä kandidaatteja saattavat asettaa myös eduskunnan ulkopuoliset Itsenäisyyspuolue ja Sinivalkoinen Rintama. Ensiksi mainitulla oli puutarhakaupunkilainen kansanedustajaehdokas jo edellisissä vaaleissa.
– Kyllä meillä kaupungissanne jäseniä on. On ihan sikäläisistä aktiiveista kiinni, päätyykö ylöjärveläisiä ehdolle asti, Itsenäisyyspuolueen vaalipäällikkö Timo Isosaari tiivistää.
– Olemme jo julkistaneet pirkanmaalaisten ehdokkaittemme nimiä, mutta yhdeksälle on edelleen tilaa, hän lisää.
Laitaoikeistolainen Sinivalkoinen Rintama on asettanut Pirkanmaan vaalipiirissä toistaiseksi vain yhden virallisen ehdokkaan, tamperelaisen Anu Palosaaren. Puolueen varapuheenjohtajanakin vaikuttavan naisen mukaan joukkoon saattaa liittyä myös ylöjärveläinen kandidaatti.
– Yhteensä pyrimme saamaan Pirkanmaalla viidestä kuuteen ehdokasta, Palosaari paljastaa.

Useimmilla listoilla ahdasta

Tähän mennessä ylöjärveläisiä ehdokkaita ovat julkistaneet keskusta, kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja SKP. Näistä puolueista useimmilla ehdokaslistat ovat joko täysin tai melkein täynnä.
Ruotsalainen kansanpuolue ei aio asettaa Pirkanmaalla ehdolle ketään. Tamperelaisen RKP-aktiivi Rikard Bjurströmin mukaan puolue ei halua hassata vaaliresurssejaan alueella, jolla sen kannatus on muutenkin alhainen.
– Toimimme samoin myös edellisissä eduskuntavaaleissa. Linja on todettu hyväksi, Bjurström tiivistää.
Kaikkein pienimmillä vasemmistopuolueilla ei ole lainkaan jäseniä Ylöjärvellä. Sekä Kommunistinen Työväenpuolue että Suomen Työväenpuolue aikovat kuitenkin hankkia ehdokkaita Pirkanmaalta – todennäköisesti Tampereelta.
Piraattipuolueella on Ylöjärvellä muutama aktiivinen jäsen, mutta heidän ehdolle asettumisestaan ei toistaiseksi ole tietoa. Samassa tilanteessa on espoolaisen Terttu Savolan johtama Köyhien Asialla -puolue.

Pienilläkin kovat piipussa

Mikäli huhtikuun eduskuntavaalit eivät tuo merkittäviä muutoksia maamme poliittisiin voimasuhteisiin, putoaa puoluerekisteristä jälleen liuta pienpuolueita.  Pudottamisen kriteerinä on, että puolue ei saavuta kaksissa peräkkäisissä vaaleissa yhtään kansanedustajan paikkaa.
Veitsi kurkulla vaalitaistoon lähtevät kaikki pienpuolueet paitsi SKP ja KTP. Myös Muutos 2011 saa taistella olemassaolostaan, koska sen kansanedustaja James Hirvisaari valittiin eduskuntaan perussuomalaisena.
Yksikään pienpuolue ei kuitenkaan antaudu taistelutta. Lähes kaikki Ylöjärven Uutisten haastattelemat vaalipäälliköt totesivat, että tähtäin on asetettu Arkadianmäelle.
Eduskunnan ulkopuolisista puolueista kovin usko menestykseen on Itsenäisyyspuolueella ja Piraattipuolueella. Niistä kumpikin tavoittelee yhdestä kolmeen kansanedustajapaikkaa.

+++++
Eduskuntavaalien ehdokasasettelu loppuu maaliskuun 10. päivä.

Ylöjärveläiset eduskuntavaaleissa 2000-luvulla

2003: Riitta Halonen (komm.), Tatjaana Huhtala (vas.), Heleena Pekkala (ps.), Ossi Sippola (kesk.), Viljo Sallinen (lib.), Mervi Niemi-Pietilä (vihr.).
2007: Riitta Halonen (komm.), Jouko Koivunen (komm.), Kalle Leponiemi (vas.), Satu Papinsaari (kd.), Anssi Repo (vas.), Sami Savio (ps.), Pentti Sivunen (sd.), Pasi Takala (kd.), Satu Telemäki (kok.), Kristina Valkeasuo (sen.), Pirkko Vuolle (kesk.)
2011: Jussi-Pekka Ahonen (sd.), Tapani Annala (kd.), Pentti Anttila (ipu), Riitta Halonen (komm.), Erkki Moisio (vas.), Anssi Repo (vas.), Minna Sorsa (vihr.), Pasi Takala (kd.), Marko Taipale (kok.), Satu Telemäki (kok.), Pentti Teräväinen (ps.), Sami Savio (ps.)
2014 (tilanne 21. tammikuuta): Jussi-Pekka Ahonen (sd.), Veli-Matti Antila (kd.), Teuvo Hakanen (kesk.), Rauno Kesseli (vas.), Jussi Kytömäki (vihr.), Katja Luojus (kok.), Eija Moisio (komm.), Minna Sarvijärvi (kesk.), Sami Savio (ps.), Minna Sorsa (vihr.)

Lähde: Ylöjärven Uutisten arkisto

Rekonen on edelleen viimeisin

Viimeksi Ylöjärvellä on ollut oma kansanedustaja Arkadianmäellä 1970-luvulla. Tuolloin valtakuntamme asioista oli päättämässä Suomen kansan demokraattisen liiton Heimo Rekonen.
Kolmissa peräkkäisissä vaaleissa läpi menneen vasemmistopoliitikon viimeinen eduskuntakausi päättyi vuonna 1979. Tämän jälkeen Rekonen keskittyi vaikuttamiseen lähinnä kunnallistasolla.
Vuosikymmenten mittaan moni ylöjärveläinen on yrittänyt seurata Rekosen jalanjälkiä, mutta turhaan. Toimeliaat ja näyttävät kampanjat eivät ole poikineet kansanedustajan pestiä vielä yhdellekään täkäläiselle poliitikolle.
Lähelle on kuitenkin päästy. Viimeisin ylöjärveläinen eduskuntavaalimenestyjä on ollut Veittijärven koulun rehtori, kokoomuksen Satu Lahtinen (ent. Telemäki). Hän päätyi vuosien 2007 ja 2011 vaaleissa varakansanedustajaksi.
Ylöjärvellä syntynyt, mutta jo nuorena nokialaistunut Marko Asell oli kokoomuksen kansanedustaja vuosina 2007–2011.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?