Onnistunut palvelu valjastetaan ensi vuonna myös Kuruun

Omatoimikirjasto sai kehuryöpyn Viljakkalassa

Kun alkuun hiukan epäiltykin omatoimikirjasto osoittautui toimivaksi lisäksi tavallisille aukioloille, siitä haluttiin kiittää adressilla.
Omatoimikirjaston mahdollistavien lainausautomaatin ja muun laitteiston äärellä on Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja Esko Erkkilän mukava seistä. Mies katsoo uudistuksen merkiksi Viljakkalan elinvoimasta ja syrjäseutujen ottamisesta varteen.

Omatoimikirjaston mahdollistavien lainausautomaatin ja muun laitteiston äärellä on Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja Esko Erkkilän mukava seistä. Mies katsoo uudistuksen merkiksi Viljakkalan elinvoimasta ja syrjäseutujen ottamisesta varteen.

Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja Esko Erkkilä katsoo omatoimipalvelulaitteistoa mielissään. Katse suuntaa kuitenkin laajemmalle kuin pelkkään laitteistoon tai palveluun. Tuore tarjonta on merkki siitä, että sivukylille vielä lotkautetaan korvaa.
– Olen syntynyt Viljakkalassa ja nähnyt Haverin kukoistuksen mutta myös sen, kuinka Viljakkalaa on ajettu alas. Omatoimikirjasto on piristysruiske ja osoitus, että Viljakkalassa on hyvä olla.
Mies on iloinen, että piskuinen Viljakkalan lainapaikka on toinen julkinen omatoimikirjasto Pirkanmaalla ja että sitä käytetään mallina muualle.
Eikä Erkkilä ole ainoa myhäilijä. Mies on törmännyt kiitoksiin muun muassa netissä, ja nyt Viljakkala-neuvosto kasaa palvelulle pokkaavaa adressiakin.

Vilpitön kiitos ja vinkki tulevaan

Yleensä adressit puraisevat epäkohtiin negatiivisissa merkeissä. Mutta että kiitosadressi?
– Kiitoksen paikka on silloin, kun kiitos on ansaittu.
Erkkilän mukaan adressissa on kyse vilpittömästä halusta tunnustaa hyvä työ.
– Ei ole ajatusta, että kun kiittää, voi moittia parista kolmesta asiasta.
Kiitoksella on silti paikkansa päätöksenteossa: sillä on positiivista voimaa.
– Ei asioita saa laajasti eteenpäin, ellei välillä kiitä.
Tunnustus viestii päättäjille, että Viljakkalan tapaus voi olla esimerkkinä muillekin hallinnon aloille.
– Adressi helpottaa myös Viljakkalan integroitumista Ylöjärven kaupunkiin. Viljakkalalainenkin voi kehua Ylöjärveä ja tuntea aidosti olevansa ylöjärveläinen.
Nimien keruu jatkuu tammikuun 23. päivään saakka Viljakkalan kirjastossa ja mahdollisesti Karhen koululla. Helmikuun alussa adressi luovutetaan valtuuston puheenjohtajalle ja kirjastotoimenjohtajalle.

Kiitetty palvelu Kuruunkin

Myös tilastot ja henkilökunnan tuntuma kielivät onnistumisesta.
– Kävijöitä on ollut mukavasti. Toistaiseksi näyttää, että omatoimikäynnit ovat tulleet muiden käyntien päälle, kirjastonhoitaja Katriina Tuomisto sanoo.
Hän uskoo, ettei kyse ole vain vanhojen asiakkaiden lisäinnosta vaan uusistakin kävijöistä.
– Niistä, jotka eivät palveluaukioloaikoina ole päässeet.
Lokakuussa omatoimikävijöitä oli noin 500 ja marraskuussa 415, kummassakin kuussa likipitäen kolmannes kaikista kävijöistä.
Omatoimiaikojen lainamääriä ei tilastoida, mutta itsepalveluautomaatti toi lainoista lokakuussa noin neljänneksen ja marraskuussa kolmanneksen. Lukemat eivät kuitenkaan kieli vain omatoimikäynnistä, koska automaatilla voi käydä palveluaukioloaikoinakin ja konetta käyttää myös kirjastonhoitaja.
Kokonaislainamäärät eivät nousseet viime vuoden vertailuajankohdasta, joskin tätä selittää, että viime syksynä huhut kirjaston lakkautuksesta toivat piikin. Alkuvuoteen ja aiempiin vuosiin tämä syksy sen sijaan toi pientä nousua.
Lisäksi omatoimikävijöitä kertyy vaikkapa lehtien lukijoista.
Nyt kiitosta niittänyttä järjestelmää puuhataan myös Kuruun. Sivistysjohtaja Matti Hurstin mukaan määräraha on varattu ja palvelu saadaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Rupatellessaan Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja Esko Erkkilän kanssa kirjastonhoitaja Katriina Tuomisto kiittää otettuna omatoimikirjastoa kehuvasta adressista.

Rupatellessaan Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja Esko Erkkilän kanssa kirjastonhoitaja Katriina Tuomisto kiittää otettuna omatoimikirjastoa kehuvasta adressista.

Parannusta vai kompensaatiota?

Alkuun kyti pelko, että omatoimipalvelu on askel henkilökuntapanoksen heikentämiseen. Nyt Viljakkala-neuvosto ja jotkut asiakkaatkin ovat huojentuneina todenneet palvelun tavallisten aukiolojen päälle tulleeksi ekstraksi.
Tosin kyse on parannuksesta vain lähiaikoihin. Vielä reilu vuosi sitten kyläkirjastossa oli kaksi työntekijää, mutta toisen lähdettyä ei saatu enää lupaa paikan täyttöön. Aukiolo supistui.
Hurstin mukaan tuolloin jo vireillä olleet suunnitelmat omatoimipalvelusta eivät sinetöineet luvan epäämistä vaan paikan vähennys liittyi koko kaupungin henkilöstösäästöihin. Miehen mukaan paikka olisi ollut kiven alla joka tapauksessa.
– Koen omatoimipalvelun henkilöstömitoituksen vaikutusta kompensoivaksi, hän sanoo.
Kuruun omatoimikirjasto saattaa tuoda henkilöstövähennyksiä. Hursti vakuuttaa, ettei ketään silti irtisanota. Resurssia voitaisiin vähentää vaikkapa kurulaiskirjastossa olevasta kaupungin neuvontapalvelusta. Henkilöstöä siirrettäisiin toisiin tehtäviin. Kimuranttia kuitenkin on, että kirjasto- ja muut tehtävät limittyvät, joten työntekijän siirtäminen kokonaan toisaalle ei välttämättä onnistuisi.
– Sekin on mahdollista, että omatoimikirjasto tulee täysin lisäpalveluna. Kokonaisuutena Ylöjärven kirjasto ei voi enää vähentää. Se on jo yksi Suomen tehokkaimmista kirjastoista, jos vertaa resurssiin. Soteratkaisukin vaikuttaa paljon säteillessään koko kaupunkiin. Sitä ennen kukaan ei halua tehdä radikaaleja ratkaisuja.

Kirjasto kumartaa kiitokselle

Kiitosten sade nostaa hymyn niin Tuomiston kuin kirjastotoimenjohtaja Marko Ojalan huulille.
– Olen otettu koko kaupunginkirjaston puolesta. Positiivinen huomio on hyväksi kirjastolaitokselle yleensäkin, Tuomisto tuumii.
– Adressi on osaltaan osoitus, että olemme lähteneet tekemään oikeanlaista projektia, Ojala arvioi.
Pitkän valmistelun jälkeen Tuomisto on huojentunut, kun homma näyttää rullaavan.
– Nyt uskaltaa vähän jo tuulettaakin, hän hymyilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?