Ylöjärven kaupunki vähensi toiminta-avustuksia ja nosti liikuntapaikkamaksuja

Urheiluseuroissa manataan leikkauspäätöksiä

Ylöjärveläiset urheiluseurat saivat jokin aika sitten Ylöjärven kaupungilta seuratiedotteen, joka oli kuin isku vasten kasvoja. Tiedotteessa kerrottiin, että kaupunki leikkaa seurojen toiminta-avustuksia, poistaa kohdeavustukset kokonaan ja korottaa liikuntapaikkamaksuja.
Nyt seuroissa mietitään kuumeisesti, miten  kassaan ilmestyvä ammottava lovi paikataan.
Vaikeassa taloustilanteessa olevat seurat joutuvat maksamaan kenttävuokrien lisäksi myös pelikohtaisia maksuja.

Vaikeassa taloustilanteessa olevat seurat joutuvat maksamaan kenttävuokrien lisäksi myös pelikohtaisia maksuja.

Vielä viime vuonna urheiluseuroille jaettiin avustuksina
110 000 euroa. Tänä vuonna summa on 70 000 euroa. Kaikki jaettavissa olevat rahat myönnetään toiminta-avustuksina, eli kohdeavustuksia ei ole haettavissa lainkaan.
Huonot uutiset eivät loppuneet tähän. Kaupungin vapaa-aikalautakunta vahvisti viime marraskuussa liikuntapalveluiden hinnaston tälle vuodelle. Korotuksia tuli etenkin liikuntapaikkojen tilavuokriin.
Korotukset eivät olleet kovin suuri yllätys, mutta korotusvauhti on joka tapauksessa ollut viime vuosina hurja.
Esimerkiksi Aron nurmikentän vakituisen vuoron hinta on noussut 100 prosentilla kahdessa vuodessa. Soppeen tekonurmen vakituisen vuoron hinta on noussut samassa ajassa 85,7 prosentilla. Vielä kaksi vuotta sitten Soppeen tekonurmelta sai vuoron 30 eurolla. Nyt samasta vuorosta joutuu pulittamaan 55 euroa.
Vastaavia korotuksia on myös monen muun kentän vuokrassa.

Kipuraja lähestyy

Usean lajin parissa toimivan Ylöjärven Urheilijoiden puheenjohtaja Jukka Huppunen ei ollut kovin mielissään saadessaan tiedon toiminta-avustusten vähenemisestä.
Hän muistuttaa, että kaupungin tarjoamilla avustuksilla on ollut iso rooli Urheilijoiden toiminnassa.
Nyt eteen tuleva tilanne ei ole seuralle helppo, mutta ainakaan vielä Urheilijat ei aio nyhtää nykyistä enempää harrastajien ja heidän vanhempiensa kukkarosta.
– Emme ole voineet kerätä kovin suuria maksuja tähänkään mennessä, emmekä halua tehdä sitä tulevaisuudessa. Toisaalta isoa kustannusten kasvua emme enää kestä. Jos liikuntapaikkamaksut nousevat ja avustukset pienenevät myös tulevaisuudessa, sen jälkeen emme pysty enää kattamaan menojamme, Huppunen selvittää.
Hänen mukaansa Ylöjärven Urheilijat on siinä mielessä onnellisessa asemassa, ettei se käytä yhtä paljon sisäliikuntatiloja kuin moni muu seura.
– Silti tarvitsemme aina jonkin verran varoja. Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni halukas pääsee toimintaamme mukaan siten, etteivät maksut muodostu ylittämättömäksi kynnykseksi.

Seurojen työtä on arvostettava

Räikän keskusurheilukentällä kävi viime kesänä melkoinen vilske.

Räikän keskusurheilukentällä kävi viime kesänä melkoinen vilske.

Urheilun yleisseuran Ylöjärven Ryhdin puheenjohtaja Timo Halttula ei usko, että kaupungin toimet tukien vähentämiseksi ja vuokrien nostamiseksi nujertavat Ryhtiä tai kaupungin muutakaan liikkuvaa väkeä.
– Sporttiväessä on tiettyä sisäänrakennettua tehokkuutta, peräänantamattomuutta ja kekseliäisyyttä, Halttula sanoo.
Kaupungin avustukset ovat olleet aina merkittävä osa Ryhdin tulonmuodostusta.
Halttulan mukaan avustusmäärien laskeva trendi on ollut arvattavissa ja tuen vähenemiseen on alustavasti jo hieman valmistauduttukin. Silti seuratukien leikkaus nostaa Ryhdissä urheilijoiden osallistumismaksuja.
– Se on huono homma, ja joissakin tilanteissa se voi jopa estää liikunnan harrastamisen. Jotakin on tosin varmasti tehtävissä, mutta harmittavasti se vaatii vapaaehtoisväeltä lisäponnisteluja. Ei tässä silti kirvestä heitetä kaivoon, vaan nyt pitää tsempata kimpassa eteenpäin, Halttula kannustaa.
Hän toivoo, että seurojen tekemää työtä arvostettaisiin nykyistä enemmän.
Lisäksi Halttulan mielestä Ylöjärven kaupungin tekemät innovaatiot näyttävät suorastaan laimeilta, kun puhutaan liikuntapaikkamaksuista.
– Ei kai voida pitää kovin innovatiivisena ratkaisuna sitä, että säästöjen aikaan saamisen tai tilahallinnoinnin kustannusten nousemisen vuoksi korotetaan maksuja.  Sehän ei ole tarkkaan ottaen säästämistä kenenkään kannalta, vaan päinvastoin. Seurat varmasti olisivat aktiivisia osallistumaan keskusteluun, jossa liikuntapaikkakustannusten hallintaa voitaisiin miettiä uudelta kantilta, Halttula vinkkaa.
Halttula muistuttaa, että ylöjärveläisseurojen jäsenissä on useiden eri alojen osaajia ja että heillä on asiantuntemusta.
– Olisikohan kaupunki valmis läpinäkyvään vuoropuheluun? Itselleni on kyllä epäselvää, korotetaanko maksuja kustannusten nousun vuoksi vai kompensoidaanko niillä liian vähäiseksi jääviä muita säästöjä, Halttula sanoo.

Huoli kulkeutuu kentälle

Jäävuoromaksut Euromaster Areenalla ovat melko korkeat.

Jäävuoromaksut Euromaster Areenalla ovat melko korkeat.

Jääurheiluseura Uplakersin puheenjohtaja Erkki Kekkonen on vankasti sitä mieltä, että kaupungin toiminta-avustuksiin tekemä leikkaus on kohtuuton.
– Tämä on kaupungilta huonoin mahdollinen viesti. Se kertoo siitä, että urheilu ja seuratoiminta eivät ole kovin merkittävässä asemassa ylöjärveläispäättäjien mielessä, Kekkonen linjaa.
Kekkonen myöntää, että olemassa on nyt uhka, että kaupungin tekemät säästöt tulevat urheilijoiden vanhempien maksettavaksi.
– Jos tällainen viesti menee kentälle, se aiheuttaa tietysti huolta. Kilpailu jääurheilun harrastajista on äärimmäisen kovaa Pirkanmaalla. Yritämme tehdä kaikkemme, jotta voimme jotenkin kompensoida nyt menetettyjä tuloja.
Kekkonen toivoo, ettei ylöjärveläisiä seuroja laitettaisi eriarvoiseen asemaan.
– Olemme Ylöjärven ainoa seura, joka maksaa kiinteistöveroa. Jääurheilussa on muutenkin vaikea löytää kompromisseja kustannuksiin, sillä pakolliset jäävuorot maksavat joka tapauksessa aika paljon.

Budjetti on laadittava uudelleen

Jalkapallon ja futsalin erikoisseura Ylöjärven Ilves joutuu kaupungin säästöjen vuoksi avaamaan uudelleen jo tälle vuodelle laaditun budjettinsa.
Budjettiin oli sisällytetty kaupungin toiminta-avustussumma. Nyt tuhansien eurojen aukkoa yritetään paikata.
– Käytännössä puuttuva raha kerätään korottamalla pelaajamaksuja, Ylöjärven Ilveksen toiminnanjohtaja Sami Päivinen myöntää.
Myös kohdeavustusten poistuminen vaikuttaa Ylöjärven Ilveksen toimintaan.
– Viime vuonna järjestimme päiväkodeille suunnatun Päivis-futisturnauksen, ja kaupunki kattoi 90 prosenttia sen kustannuksista. Nyt meidän täytyy miettiä, pystymmekö toteuttamaan turnausta ollenkaan, Päivinen kertoo.
Hänen mukaansa yrityksiltä on nykyisessä taloustilanteessa erittäin vaikea saada lisätukea. Myöskään kausijulkaisun varaan budjettia ei voida rakentaa.
Päivinen ymmärtää liikuntapaikkamaksujen korotuksen mutta ei käsitä sitä, miten korotukset voivat olla hurjan suuria.
– Vuoromaksut ovat nousseet sadalla prosentilla parissa vuodessa. Vauhti on käsittämätön. Lisäksi liikuntapaikkamaksuihin tuli mukaan myös pelikohtaiset maksut, Päivinen sanoo.
Toiminnanjohtaja muistuttaa, että Ylöjärven Ilves painii muutenkin isojen haasteiden kanssa. Ylöjärvellä jalkapallon olosuhteet talviharjoittelulle ovat suorastaan surkeat.
– Sen vuoksi menetämme vuosittain aika monta pelaajaa lähikaupunkeihin. Mikäli talviharjoitteluasiat saataisiin kuntoon, se auttaisi muitakin ylöjärveläisseuroja. Silloin me poistuisimme heidän käyttämistään saleista, ja vuoroja riittäisi kaikille.
Päivinen toivoo, että kaupungin päättävissä elimissä tehtäisiin jatkossa päätöksiä, jotka tukisivat lasten ja nuorten liikuntaa ja urheilua.
– Taannoin kaupungilla oli varaa teettää reilun 20 000 euron muotokuva eläkkeelle jääneestä virkamiehestä, mutta lasten liikuntaan rahaa ei tahdo riittää. Kun rahaa ei ole paljon, sen kohdentaminen oikeisiin paikkoihin on entistä tärkeämpää.

Rahat väärästä reunasta

Salibandypelaajien harrastusmaksut nousevat ensi kaudeksi.

Salibandypelaajien harrastusmaksut nousevat ensi kaudeksi.

Palloilu- ja kuntoliikuntaseuran Ylöjärven Pallon puheenjohtaja Arto Paananen myöntää Sami Päivisen tapaan, että seura joutuu jatkossa nostamaan harrastusmaksuja.
– Yhdistystoiminta on siinä mielessä yksinkertaista, että kulut täytyy kattaa. Ensisijaisesti se tapahtuu niin, että kausimaksuja joudutaan nostamaan. Talkootyön varaan ei voida jättää kaikkea, Paananen sanoo.
Ensimmäisenä korotetut maksut kohdistuvat pesäpalloiluun, sillä seuran suurimman lajin salibandyn kausimaksut on tälle kaudelle jo maksettu.
YPA:ssa mietitään lisäksi tarkkaan, voiko seura osallistua kesällä lentopallon PowerCupiin. Turnaus saattaa jäädä väliin, koska kaupungilta ei tule enää kohdeavustusta.
Paananen on pettynyt, että kaupunki käy nyt nuorten ja lasten sekä erityisesti heidän vanhempiensa kukkarolla.
– Rahaa nypitään nyt väärästä reunasta. Kannattaa miettiä, annetaanko lapsille mahdollisuus harrastaa vai annetaanko heidän pyöriä tuolla kylällä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?